• Business

    Στα άκρα η σύγκρουση των αδελφών Καλλιτσάντση με τους Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα

    ΕΛΛΑΚΤΩΡ

    ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Οι κ. Δ.Καλλιτσάντσης, Α. Καλλιτσάντσης, Δ. Κούτρας και Λ. Μπόμπολας


    Μπορεί οι δύο αντιμαχόμενες δυνάμεις των βασικών μετόχων του «Ελλάκτωρα» να βρήκαν τη «χρυσή τομή» για την πώληση της θυγατρικής εταιρίας «Άνεμος», αλλά οι σχέσεις του Λεωνίδα Μπόμπολα και του Δημήτρη Κούτρα με τους αδελφούς Σάκη και Δημήτρη Καλλιτσάντση, παραπέμπουν ευθέως σε… ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Ήδη η κλεψύδρα του χρόνου μετράει αντίστροφα για την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων του πολυσυζητημένου ελληνικού ομίλου, που θα γίνει στις 22 του μηνός του ερχόμενου Ιουνίου και όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει τη μητέρα των μαχών, ανάμεσα στους δύο συγκρουσιακούς πόλους.

    Το ζήτημα της «Άνεμος» μπαίνει μεν σε διαγωνιστική διαδικασία για την εκχώρηση του 64% που είναι στο χαρτοφυλάκιο της μητρικής «Ελλάκτωρ», αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν περιορίζει το αγεφύρωτο χάσμα, ανάμεσα στους αλληλοσπαρασσόμενους βασικούς μετόχους. Κάθε άλλο μάλιστα. Διότι όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές η πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση θα αμφισβητήσει ανοικτά στην επικείμενη γενική συνέλευση το management που ασκείται από το Διευθύνοντα Σύμβουλο Λεωνίδα Μπόμπολα. Πιθανότατα μάλιστα, μπορεί να δρομολογηθούν και εξελίξεις προς άλλες κατευθύνσεις, με αχαρτογράφητες ακόμη τις συνέπειες αυτού του πολύκροτου διαζυγίου.

    Στην περίπτωση της «Άνεμος» που δραστηριοποιείται στον προσοδοφόρο τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, οι νέες εξελίξεις βάζουν οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τiς αποκλειστικές διαπραγματεύσεις που μέχρι τώρα γίνονταν με το Fund Icon. Mε το τίμημα που είχε μπεί στο τραπέζι να ανέρχεται στα 2 ευρώ ανά μετοχή. Κάτι που διαμορφώνει τη συνολική αποτίμηση της εταιρίας στα 165,3 εκατ. ευρώ και την προς πώληση πλειοψηφική συμμετοχή του «Ελλάκτωρα» στα 106,6 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίες λένε ότι η πλευρά του Μπόμπολα-Κούτρα είχε βάλει εξ αρχής «στο κάδρο» την πώληση της «Άνεμος» στοχεύοντας με τον τρόπο αυτό να καλύψει ταμειακά κενά στο κατασκευαστικό σκέλος του ομίλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Οκτώβριο του 2016 είχαν γίνει συζητήσεις με τον όμιλο Libra του Γιώργου Λογοθέτη, που τότε αποτιμούσε την εταιρία στα 95 εκατ. ευρώ συνολικά. Η πρόταση αυτή δεν περπάτησε, μπροστά στη αρνητική στάση που εκφράστηκε από την πλευρά Καλλιτσάντση. Υποστηρίζοντας ότι «δεν πουλάς μισοτιμής ένα «ασημικό» που έχει ισχυρή μελλοντική υπεραξία».

    Ως Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και μέτοχος με προσωπική συμμετοχή 6,8% στη «Άνεμος», ο Σάκης Καλλιτσάντσης είχε εγείρει ζωηρές αντιρρήσεις και για τις τελευταίες «μονομερείς ενέργειες» πώλησης της θυγατρικής του «Ελλάκτωρα». Ενέργειες που έχουν ξεκινήσει πριν από έξι μήνες και οι οποίες έφεραν σε πρώτο πλάνο το Fund Icon. Ωστόσο, αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι τον τελευταίο καιρό, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για την «Άνεμος» και από άλλα διεθνή Fund. Κάτω από αυτές τις συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν σε καλύτερες προσφορές, επιλέχτηκε η λύση της διαγωνιστικής διαδικασίας η οποία θα γίνει από την Εθνική και τη χρηματιστηριακή ΑΧΙΑ Ventures, που έχει σημαντική εμβέλεια στα διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και η ανώτερη προσφορά θα τεθούν προς αξιολόγηση και ψήφιση από την γενική συνέλευση των μετόχων, καθώς η «Άνεμος» είναι μια σημαντική εταιρία και δεν θα μπορούσε να πουληθεί με μια απλή απόφαση από το Δ.Σ της «Ελλάκτωρ».

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η «Άνεμος» σύμφωνα με την προχθεσινή έκθεση της EUROXX χρηματιστηριακής, έχει εγκατεστημένη ισχύ 260,3 MW που βάσει των επενδυτικών πλάνων που υλοποιούνται θα φτάσει στα 457MW το 2020. Με αυτά τα δεδομένα η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι τα καθαρά κέρδη από τα 9,6 εκατ. ευρώ το 2017 θα πάνε στα 32 εκατ. το 2020, χρονιά κατά την οποία η λειτουργική κερδοφορία θα φτάσει στα 107 εκατ. ευρώ, από τα 33,3 εκατ. ευρώ πέρσι. Πέραν τούτων, ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας ανέρχεται στα 172,3 εκατ. ευρώ. Τουλάχιστον σε ότι αφορά την πλευρά Καλλιτσάντση, η ερμηνεία που δίνεται για τα νέα δεδομένα της διαγωνιστικής διαδικασίας και όχι της μονοσήμαντης συζήτησης με ένα υποψήφιο, είναι ότι «κάναμε το αναπόφευκτο, όσο το δυνατόν πιο συμφέρουσα λύση για τον όμιλο». Από την πλευρά Μπόμπολα- Κούτρα δεν έχει κοινοποιηθεί κάποια ειδικότερη άποψη επί όλων αυτών.

    Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι τα έσοδα από την εκχώρηση της «Άνεμος» θα κατευθυνθούν κατά κύριο λόγο για τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού της «Ελλάκτωρ» που τώρα ανέρχεται στα 1,38 δις ευρώ, ή στα 738,3 εκατ.ευρώ καθαρές υποχρεώσεις αν αφαιρεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα, οι δεσμευμένες καταθέσεις, τα ομόλογα και τα Αμοιβαία που έχει ο όμιλος. Όπως είναι ευνόητο οι πιστώτριες τράπεζες έχουν κι εκείνες ειδικό λόγο και ρόλο στις εξελίξεις.

    Φαντάζει πάντως εξαιρετικά δύσκολο, οι διαδικασίες πώλησης της «Άνεμος» να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη γενική συνέλευση της «Ελλάκτωρ» όπου και αναμένεται να βγούν «τα μεγάλα μαχαίρια».

    Όλα αυτά βεβαίως κάτω από το πρίσμα της πλήρους διαφωνίας και της οριστικής ρήξης, ως προς το ακολουθούμενο «μοντέλο» του μάνατζμεντ του επιχειρηματικού ομίλου, με τα 3,5 δισ. ενεργητικό τις 123 θυγατρικές και τους περίπου 6.000 εργαζομένους. Η πλευρά Καλλιτσάντση θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένη η διοικητική αλλαγή στον όμιλο, με την αποχώρηση Μπόμπολα και την ανάληψη του μάνατζμεντ από άνθρωπο της αγοράς που θα είναι σε θέση να οδηγήσει την «Ελλάκτωρ» στη νέα εποχή. Αντιθέτως οι Μπόμπολας-Κούτρας, υπεραμύνονται των ενεργειών τους, τις οποίες θεωρούν ως ενδεδειγμένες.

    Καιρό τώρα οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές έχουν οριοθετήσει τα 2 ευρώ ανά μετοχή, προκειμένου να πουλήσουν, ή να εξαγοράσουν τα ποσοστά των… αντιπάλων μέσα στον ίδιο όμιλο. Όπως προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις του 2017, ο Λεωνίδας Μπόμπολας κατέχει το 15,017% ενώ το ποσοστό του Δημήτρη Κούτρα είναι στο 5,577%. Από την άλλη πλευρά ο Σάκης Καλλιτσάντσης έχει 5,294% και ο αδελφός Δημήτρης 5,070%

    Με τα δεδομένα αυτά, το μετοχικό «πακέτο» της πλευράς Καλλιτσάντση αποτιμάται στα 36,7 εκατ. ευρώ, ενώ το «πακέτο» Μπόμπολα-Κούτρα στα 73,3 εκατ. ευρώ. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι αδελφοί Καλλιτσάντση έχουν …. πετάξει το γάντι στην άλλη πλευρά δηλώνοντας «εμείς έχουμε τα λεφτά και περιμένουμε να μας δώσετε τις μετοχές». Μέχρι τώρα όμως δεν υπάρχει απάντηση. Ούτε και κάποια ουσιαστική κίνηση που να υποδηλώνει ότι θέλουν εκείνοι να εξαγοράσουν τα ποσοστά των αδελφών Καλλιτσάντση. Μένει πλέον ένας μήνας μέχρι τη γενική συνέλευση, όπου και αναμένεται να γίνει η τελική μάχη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μήνυμα Καλλιτσάντση: «Eίτε με το καλό είτε με το άγριο θα βρούμε τη λύση για τον Ελλάκτωρα»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το «σύνδρομο της Κίνας» χτυπάει τη Folli Follie

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θεόδωρος Βασιλάκης: «Όσοι μείνουν πίσω, ας πούνε για μένα ότι αυτός έκανε κάτι καλό…»



    ΣΧΟΛΙΑ