• Big Story

    Το «σύνδρομο της Κίνας» χτυπάει τη Folli Follie

    Δημήτρης Κουτσολιούτσος

    Δημήτρης Κουτσολιούτσος


    Διαστάσεις απίστευτου επιχειρηματικο-οικονομικού θρίλερ παίρνει η υπόθεση της Folli Follie μετά από τη χθεσινή παρέμβαση της Fosun και αφού ήδη έχουν «αποτεφρωθεί» περί τα 570 εκατ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή αξία της ελληνικής πολυεθνικής. Ο κινεζικός όμιλος με τη χθεσινή του ανακοίνωση περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, αφήνοντας μετέωρα τα ερωτήματα για το τι τελικά μπορεί να συμβεί στο τέλος της ημέρας.

    Η ανακοίνωση της Fosun «αδειάζει» ουσιαστικά την οικογένεια Κουτσολιούτσου, καθώς αποφάσισε αιφνιδίως να αποστείλει έγγραφο ερωτημάτων στην ελληνική εταιρεία.

    Η παρέμβαση της Fosun έγινε από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και συνέπεσε χρονικά μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης στον αθηναϊκό «ναό του χρήματος». Ήταν άραγε συμπτωματικό αυτό ή μπορεί να κρύβει κάτι; Τυπικά και ουσιαστικά, ο κινεζικός όμιλος φαίνεται να αναθεωρεί τη στάση που κρατούσε μέχρι τώρα. Διότι, ενώ προχώρησε σε ενίσχυση της μετοχικής του θέσης από το 13,89% στο 16,37% στο χρονικό διάστημα από τις 8 έως και τις 11 Μαΐου, εμφανίστηκε χθες να αποστασιοποιείται από την Folli Follie, ζητώντας «εξηγήσεις και άμεσες διευκρινίσεις». Για σειρά ερωτημάτων που έχουν τεθεί από τα μέσα ενημέρωσης και την αγορά, αλλά και για απαντήσεις σε σχέση με τα ερωτήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που, κατά τον κινεζικό όμιλο, δεν ανακοινώθηκαν.

    Τι, όμως, μπορεί να άλλαξε τη στάση της Fosun από τις 11 Μαΐου έως και χθες; Για ποιους ακριβώς λόγους αποφάσισε να κοινοποιήσει δημοσίως τα ερωτήματά της; Είναι χαρακτηριστικό ότι προσωπικά ο ίδιος ο πρόεδρος του κινεζικού ομίλου, Guo Guangchang, έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, αλλά και τον γιο του, Τζώρτζη, που όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται στο Χονγκ Κονγκ. Έχοντας μαζί τους τη σύζυγο του βασικού μετόχου Καίτη Κουτσολιούτσου που είναι και αντιπρόεδρος των Folli.

    Παράγοντες της ελληνικής αγοράς εκφράζουν τις απορίες τους για το αν όντως οι σχέσεις των Κινέζων με την ελληνική επιχειρηματική οικογένεια έχουν διαρραγεί ή αν, ενδεχομένως, αποτελούν μέρος ενός ιδιότυπου «μπρα-ντε-φερ» που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες.

    Αυτή καθ’ αυτή η ανακοίνωση της Fosun στόχευε στους μετόχους της κινεζικής εταιρείας, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας ήταν χθες το βράδυ στα 147,4 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ ή 15,9 δισ. ευρώ. Μάλιστα χθες η μετοχή της Fosun σημείωνε πτώση κατά 2,3%.

    Το παζλ των εξελίξεων γίνεται ακόμη πιο σύνθετο αν αναλογιστεί κανείς ότι με αποκλειστικές δηλώσεις του προς το mononews o Gabriel Grego του QCM είχε ζητήσει την απομάκρυνση της οικογένειας Κουτσολιούτσου από τη διοίκηση των Folli Follie.

    Στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις που έγιναν μετά από την επίθεση του fund QCM στην ελληνική εταιρεία, η μετοχή των Folli υποχωρεί κατά 55,3%. Στο ίδιο αυτό χρονικό διάστημα, έχουν αλλάξει χέρια στο ελληνικό χρηματιστήριο 10,44 εκατ. μετοχές που αντιστοιχούν στο… 15,6% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης. Ακόμη κι αν το μισό των συναλλαγών αυτών αφορά το ημερήσιο trading, μένει ένα σημαντικό κομμάτι που ουδείς γνωρίζει ποιος το έχει πάρει. Κομμάτι ανεξάρτητο από τις αγορές που έγιναν από τη Fosun, τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο και τις επαναγορές ιδίων.

    Από χθες το απόγευμα, η συζήτηση που κυριαρχεί ανάμεσα στους επαγγελματίες της αγοράς είναι το ενδεχόμενο να αλλάξει άρδην το μετοχικό καθεστώς στη Folli Follie, με τη Fosun να είναι εκείνη που να αναλαμβάνει τη μετοχική πρωτοκαθεδρία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί πρακτικά αν δεν συναινέσει και η πλευρά Κουτσολιούτσου που ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί επί της ανοικτής αμφισβήτησης που διατυπώθηκε από τη Fosun.

    Ουδείς μπορεί να γνωρίζει πώς από την έμπρακτη στήριξη της ελληνικής εταιρείας ο κινεζικός όμιλος αποφάσισε να σταθεί «διακριτικά απέναντι» για τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα.

    Εκ των πραγμάτων η σημερινή συνεδρίαση αποκτά εκ νέου πάρα πολύ σημαντικό ενδιαφέρον, καθώς αυτήν τη φορά θα «ψηφίσουν» για τις εξελίξεις οι επενδυτές. Κάτι που μένει να διευκρινιστεί στις αμέσως επόμενες ώρες και αν στο μεταξύ δεν έχει υπάρξει κάποιος άλλος αστάθμητος παράγοντας της τελευταίας στιγμής.



    ΣΧΟΛΙΑ