• Big Story

    Σοκ! Τι λέει ο κορυφαίος «γκουρού» των αγορών για τα επιτόκια και την ανάπτυξη

    mark mobius

    Mark Mobius, πρώην fund manager της Franklin Templeton Investments


    Ο Mark Mobius, γνωστός «γκουρού» των αγορών, επικεφαλής της εταιρίας διαχείρισης κεφαλαίων Franklin Templeton Investments, ασκεί αυστηρή κριτική στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών, επισημαίνοντας σε άρθρο του ότι η υποχώρηση των επιτοκίων σε αρνητικά επίπεδα θα έχει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά και μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση της ανάπτυξης της οικονομίας.

    Συγκεκριμένα επισημαίνει τα εξής:

    Αυτό το μήνα, αρκετές σημαντικές κεντρικές τράπεζες μεταξύ των οποίων η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Fed, πραγματοποιούν συνεδριάσεις προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω πολιτική τους στο μέτωπο των επιτοκίων.

    Την ώρα που η Fed προσανατολίζεται σε μία πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, ορισμένες άλλες τράπεζες έχουν αντίθετη άποψη και σκέφτονται ακόμη και το ενδεχόμενο των αρνητικών επιτοκίων. Ποιες όμως θα είναι οι συνέπειες μίας τέτοιας κίνησης;

    Αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια της εντός του έτους, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων σε αρνητικό επίπεδο από άλλες κεντρικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Τράπεζας της Αγγλίας, η ΕΚΤ και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

    Μία σημαντική παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον, αρκετοί αποταμιευτές που τοποθετούν τις καταθέσεις τους στην τράπεζα αναμένοντας έστω ένα μικρό επιτόκιο, τώρα ουσιαστικά θα πληρώνουν την τράπεζα για να κρατά τα χρήματα τους!

    Έτσι, ενώ οι τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια τους σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα με σκοπό να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας, αυτά τα μέτρα δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί αποτελεσματικά. Η θεωρία λέει πως όταν αποθαρρύνεις τους πολίτες και τους οργανισμούς να αποταμιεύουν τα χρήματα τους, ουσιαστικά τους ενθαρρύνεις να τα ξοδέψουν. Με χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις, υπήρχε η προσδοκία ότι οι τράπεζες θα προσχωρούσαν και σε μεγάλο δανεισμό, ωστόσο, δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο να συμβαίνει.

    Η παγκόσμια οικονομία δεν έχει γνωρίσει άνθηση παρά το τύπωμα νέου χρήματος και τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη.  Η ΕΚΤ έκανε την πρώτη της κίνηση για αρνητικά επιτόκια το 2014. Η Δανία, η Σουηδία, η Ελβετία και η Ιαπωνία ακολούθησαν. Έτσι βρισκόμαστε τώρα σε μια κατάσταση όπου οι ιδιωτικές τράπεζες σε αυτές τις χώρες πρέπει να πληρώνουν την κεντρική τράπεζα της χώρας να κρατήσει τα χρήματά τους στο αποθεματικό, και οι επενδυτές οι οποίοι αγοράζουν τα κρατικά ομόλογα πρέπει να πληρώσουν αυτές τις κυβερνήσεις για το προνόμιο του να δανείζονται τα κρατικά χρήματα.

    Δεν είμαι ο μόνος, αναφέρει ο Mobius, που εκφράζει την άποψη ότι οι πολιτικές των αρνητικών επιτοκίων δεν δημιουργούν τα θετικά αποτελέσματα που προσδοκούσαν οι τράπεζες, τουλάχιστον σε ορισμένες βασικές πτυχές. Τα αρνητικά επιτόκια οδηγούν σε συρρίκνωση τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών και ως εκ τούτου, τις καθιστούν απρόθυμες να χορηγήσουν δάνεια.

    Πολλοί άνθρωποι σε κανονικές συνθήκες θα κατέθεταν τα μετρητά τους στην τράπεζα, τώρα απλά τα τοποθετούν σε θυρίδες ή κάτω από το πάτωμα. Η έλλειψη των εσόδων από τόκους κάνει τους ανθρώπους που δεν είναι σε θέση να επενδύσουν τα χρήματα τους αλλού, να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση οικονομικά.

    Πολλά συνταξιοδοτικά ταμεία βρίσκονται σε δύσκολη θέση, δεδομένου ότι η ασφάλεια που τους παρείχαν τα κρατικά ομόλογα δεν αποτυπώθηκε στα χαρτοφυλάκια τους με αποτέλεσμα οι προβλέψεις τους να μην επιβεβαιωθούν και να μην μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους συνταξιούχους, σε αυτό το περιβάλλον των παρατεταμένων χαμηλών επιτοκίων.

    Το αποτέλεσμα είναι η αναζήτηση καλύτερων αποδόσεων από τους θεσμικούς επενδυτές να τους οδηγεί σε επενδυτικά προϊόντα υψηλότερου ρίσκου, όπως οι μετοχές και τα ομόλογα μεγάλου ρίσκου.  Αυτό, ορισμένοι αναλυτές φοβούνται, θα μπορούσε να αλλάξει την όψη της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

    Υπάρχει και μια άλλη πτυχή σε αυτές τις εξελίξεις: ο ανταγωνισμός στην αγορά νομισμάτων. Οι κυβερνήσεις προκειμένου να είναι ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά, στα αγαθά και τις υπηρεσίες, ενθαρρύνουν την αποδυνάμωση του νομίσματος τους. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο λεγόμενο «νομισματικό πόλεμο», που μπορεί να προκαλέσει πολιτικές εντάσεις, όταν κάποιες χώρες υποτιμούν το νόμισμα τους σε μία προσπάθεια να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Φυσικά, αυτές οι εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη αστάθεια και αβεβαιότητα.

    Απομένει να δούμε πότε τελικά η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια της και αν θα υπάρξει αντίδραση από τις άλλες μεγάλες τράπεζες.

    Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η αναζήτηση αποδόσεων έχει ως αποτέλεσμα να εισρέουν περισσότερα χρήματα στις αναδυόμενες αγορές και στις αγορές ομολόγων που έχουν υψηλότερες αποδόσεις, με αποτέλεσμα την πρόσφατη υπεραπόδοση τους. Από την πλευρά της ομάδας της Franklin Templeton, σίγουρα αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να διαμαρτύρεται, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τις μακροοικονομικές εξελίξεις, οι οποίες δημιουργούνται από τις μη συμβατικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, καθώς θα μπορούσαν να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες για πολλούς επενδυτές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/klini-gia-exi-chronia-vretaniko-kinovoulio-diskoli-keri-gia-ta-anaktora-tou-westminster/72595



    ΣΧΟΛΙΑ