• Big Story

    ΣΔΟΕ : Η παραίτηση Δάνη και οι 34.000 υποθέσεις, που χάνονται – Όλο το παρασκήνιο

    Τρύφων Αλεξιάδης. Ετών 55. Αναπλ.Υπουργός Οικονομικών


    Η παραίτηση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Παναγιώτη Δάνη, μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε στους παροικούντες την Καραγιώργη Σερβίας. Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων και ελεγκτών στη Γεγνική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είχε εξ αρχής προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του έμπειρου εφοριακού, που είχε τοποθετηθεί στο τιμόνι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, με στόχο να καθαρίσει – μεταξύ άλλων – υποθέσεις, οι οποίες λίμναζαν επί χρόνια.
    Ο κύριος Δάνης είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, και ειδικότερα στον αναπληρωτή υπουργό, Τρύφωνα Αλεξιάδη. Εξ ου και η σπουδή του τελευταίου, μια Παρασκευή του περασμένου Οκτωβρίου, να κάνει έκτακτη συνέντευξη τύπου και να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει θέμα κατάργησης του ΣΔΟΕ, πως το Σώμα παραμένει σε πλήρη λειτουργία και οι υποθέσεις θα ελεγχθούν όπως πρέπει.

    Οι 48 υποθέσεις ανά ελεγκτή…

    Ήδη, πριν από τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και ελεγκτών από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, ο όγκος των υποθέσεων, που είχε συγκεντρωθεί στα γραφεία της Αλκίφρονος, ήταν πολύ μεγάλος, που – σε σχέση με τον αριθμό των ελεγκτών – καθιστούσε ούτως ή άλλως αδύνατη τη διεκπεραίωσή τους, ειδικά με δεδομένο ότι η παράταση της παραγραφής έληγε στις 31 Δεκεμβρίου της φετινής χρονιάς.
    Στην ουσία, μιλάμε για 38.000 υποθέσεις, τις οποίες έπρεπε να διεκπεραιώσουν μέσα σε λίγους μήνες περί τους 800 ελεγκτές. Πολύ απλά, 48 υποθέσεις ανά ελεγκτή !
    Εξ ου και η διαρκής προσπάθεια του Τρύφωνα Αλεξιάδη να δοθεί παράταση στην παραγραφή… προοπτική, στην οποία ήταν αντίθετη εξ αρχης η τρόικα.

    …και οι ηρωικοί 300 !

    Τελικά, από τους 800 ελεγκτές του ΣΔΟΕ, οι 500 μεταφέρθηκαν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Μαζί τους και 4.000 υποθέσεις, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ύψιστης προτεραιότητας. Στην ουσία, στο αποδεκατισμένο ΣΔΟΕ έμειναν μόλις 300 ελεγκτές για να διαχειριστούν… 34.000 υποθέσεις ! Δηλαδή, κάθε ελεγκτής θα έπρεπε να φέρει σε πέρας – ούτε λίγο, ούτε πολύ – 113 υποθέσεις !
    Σύμφωνα με τις ίδιες αξιόπιστες πηγές, που μίλησαν στο mononews.gr, μόλις οριστικοποιήθηκε η εξέλιξη αυτή, ο Παναγιώτης Δάνης – βλέποντας ότι και το εύρος των αρμοδιοτήτων του περιοριζόταν δραστικά, και ότι κινδύνευε να χρεωθεί αποτυχία στην επίτευξη των στόχων, χωρίς να μπορεί να παρέμβει για να αλλάξει την κατάσταση – υπέβαλε την παραίτησή του, επιλέγοντας να στείλει τη σχετική επιστολή στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πρωθυπουργικό γραφείο, και όχι στο υπουργείο Οικονομικών.

    Παναγιώτης Δάνης, πρώην επικεφαλής της ΣΔΟΕ
    Παναγιώτης Δάνης, πρώην επικεφαλής της ΣΔΟΕ

    Η εξέλιξη, πάντως, αυτή συμπίπτει με χρονικά με το διαγωνισμό του υπουργείου Οικονομικών, που βρίσκεται ενεργός, για την πλήρωση της θέσης του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μετά την αποπομπή της Κατερίνας Σαββαΐδου.

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ