• Big Story

    Βρυχηθμοί τραπεζών: Χωρίς αξιολόγηση οδεύετε σε πιστωτική ασφυξία


    Πονοκέφαλο στην κυβέρνηση προκαλούν οι «μαύρες» προβλέψεις τόσο της Moody’s όσο και των ξένων επενδυτών για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της β΄αξιολόγησης.

    Ο οίκος αξιολόγησης χαρακτηρίζει ως «πιστωτικά αρνητική» την ένταση που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, μετά την απόφαση για τον «μποναμά» προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, την ίδια ώρα που η Bofa Merrill Lynch εκτιμά πως η απόφαση έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα.

    Σύμφωνα με τη Moody’s, η νέα ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Θεσμών θα έχει σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης.  Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο το πιθανότερο σενάριο είναι η πλευρά των πιστωτών θα επιδιώξει να σκληρύνει τη στάση της έναντι στην Ελλάδα. Μάλιστα, όπως προειδοποιεί, έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι για την εξόφληση των ομολόγων, τον Ιούλιο του 2017 και κινδυνεύει να οδηγήσει σε στάση πληρωμών.

    Για την Ελλάδα, εκτιμά η Moody’s πλανώνται εμπόδια στην εφαρμογή πολιτικά δύσκολων μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως τα εργασιακά, την ώρα που οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία κάνουν τα πράγματα δυσκολότερα.

    Σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της Bofa Merrill Lynch Αθανάσιος Βαμβακίδης εκτιμά πως η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της εκταμίευσης της δόσης των 6,1 δισ. ευρώ απ’ τον ESM κινδυνεύει να οδηγήσει την Ελλάδα να στερέψει από ρευστό και τελικά να χρειαστεί μία νέα συμφωνία με ακόμα πιο σκληρά μέτρα. Τονίζει μάλιστα πως η ευθύνη βαραίνει την Ελληνική πλευρά, καθώς η κίνηση για τις έκτακτες παροχές ήταν μια ξεκάθαρη παραβίαση της συμφωνίας περί μη λήψης μονομερών αποφάσεων.

    Στο ίδιο μοτίβο άλλωστε ήταν και η πρόσφατη ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική από την Τράπεζα της Ελλάδας. Η ΤτΕ, η οποία εκτιμά πως οι έκτακτες παροχές θα μειώσουν σημαντικά το εκτιμώμενο περιθώριο ασφάλειας στην επίτευξη του στόχου του 2016, τονίζει με δραματικό τρόπο την ανάγκη για άμεση ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης:

    «Προκειμένου να μη χαθεί η θετική δυναμική που έχει αρχίσει να διαφαίνεται στην ελληνική οικονομία, η Τράπεζα της Ελλάδος προτρέπει τόσο τους εταίρους και τους θεσμούς όσο και την ελληνική κυβέρνηση να επιδείξουν ρεαλισμό και ευελιξία, να θέσουν στο περιθώριο ζητήματα που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην εκτέλεση του προγράμματος και να τα επανεκτιμήσουν αφού οι διαφορές έχουν εξομαλυνθεί, με τελικό στόχο να μην παρεκκλίνουν από τα συμφωνηθέντα, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει στην έκθεσή της.

    Προς το παρόν τα πράγματα πάντως δεν κινούνται προς την κατεύθυνση που επιθυμεί ο Γιάννης Στουρνάρας, αλλά περισσότερο προς αυτή των προβλέψεων της Moody’s. Το σημερινό EuroWorking Group ολοκληρώθηκε «χωρίς ομοφωνία» σε σχέση με τις πιθανές επιπτώσεις στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων από τα πρόσφατα νομοθετημένα μέτρα στην Ελλάδα. Οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη, αλλά οι αποφάσεις θα παρθούν τον Ιανουάριο, μετά και την τελική έκθεση των θεσμών.

    Ίσως τελικά η πρόβλεψη του καζαμία του Economist για πολιτική κρίση στην Ελλάδα τις αρχές του 2017 και ένα πιθανό Grexit να αρχίζουν να γίνονται, ανησυχητικά, λίγο πιο πιθανές…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Ναυάγιο» στο EuroWorking Group – Χωρίς συμφωνία για την Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στουρνάρας σε τράπεζες: Ρυθμίστε τα κόκκινα δάνεια τώρα, αλλιώς θα υπάρξουν ποινές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σοκ από τις προβλέψεις του Economist για την Ελλάδα το 2017 – «Βλέπει» πρόωρες εκλογές και Grexit



    ΣΧΟΛΙΑ