• Big Story

    Αιφνιδιασμένη η Κομισιόν, εκθέτει τον Τσίπρα: «Δεν ήμασταν ενήμεροι για τις εξαγγελίες του»

    • NewsRoom
    Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός της Ελλάδας


    Αιφνιδιασμό και αμηχανία προκάλεσε στην Κομισιόν η κίνηση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στις παροχές προς συνταξιούχους και νησιώτες για το ΦΠΑ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δυσκολότερη θέση μεταξύ των θεσμών βρέθηκε η Κομισιόν και ιδιαίτερα ο αρμόδιος για το ελληνικό πρόγραμμα Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος ήταν και η μοναδική «φωνή» μεταξύ των θεσμών που υποστήριζε ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα επί σειρά ετών και 4,5 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρα είναι πολύ δύσκολα επιτεύξιμα στηρίζοντας έτσι τη θέση της Ελλάδας.

    Η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού και τη δέσμευσή του να παραμείνει πιστός στους στόχους του προγράμματος η εκπρόσωπος της τύπου της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρντ.

    Σημείωσε ότι η Κομισιόν έχει πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που έχουν δημιουργηθεί στα ελληνικά νησιά από το προσφυγικό και δουλεύει ενεργά με τις ελληνικές αρχές για να περιορίσει το βάρος.

    Η Κομισιόν είναι πρόθυμη να εξετάσει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, πώς μπορεί να γίνει αυτό με τον καλύτερο τρόπο λαμβάνοντας με τις δεσμεύσεις του MoU, συμπλήρωσε.

    Παράλληλα όμως έστειλε και σαφές μήνυμα. «Πρέπει να θυμίσω ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις για προκαταβολικές συζητήσεις γύρω από το πρόγραμμα και δεσμεύσεις για το πώς θα γίνεται ο χειρισμός περιπτώσεων υπεραπόδοσης στους συμφωνημένους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος».

    Η Κομισιόν θα συζητήσει τα επόμενα βήματα με τους άλλους θεσμούς.

    Απαντώντας σε ερώτηση δήλωσε ότι η Κομισιόν δεν ήξερε τις λεπτομέρειες και θα πρέπει να εξεταστούν πριν γίνουν περισσότερες δηλώσεις ή γίνουν περαιτέρω κινήσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ