• Big Story

    Πρωτοβουλία – έκπληξη Ντάισελμπλουμ: Ελάτε όλοι Βρυξέλλες για να κλείσουμε την αξιολόγηση. Τι λέει το Μαξίμου

    • NewsRoom
    Ντάισελμπλουμ

    Ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem


    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό μετά την πρωτοβουλία του Γερούν Ντάισελμπλουμ , για έκτακτη συνάντηση μέσα στην εβδομάδα στις Βρυξέλλες προκειμένου να επέλθει συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών.

    Στη συνάντηση πρόκειται να παραστούν εκπρόσωποι όλων των δανειστών (του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου) και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση καταθέτει συμβιβαστικές προτάσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η ψήφιση της μείωσης του αφορολόγητου.

    Το deal στο εξωτερικό

    Όπως όλα δείχνουν μετά την πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ, η συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών θα κλείσει… στα χώματα των Βρυξελλών και σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα έρθουν στην Ελλάδα μόνο όταν θα έχει διαμορφωθεί το όλο πλαίσιο. Αυτόματα, η συνάντηση των Βρυξελλών που επιδιώκει ο κ. Ντάισελμπλουμ, αποκτά κρίσιμη σημασία.

    Αν τελικά επέλθει η πολυπόθητη συνεννόηση και οι δυο πλευρές προχωρήσουν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις στις Βρυξέλλες, ανοίγει ο δρόμος για το κλείσιμο της Β’ αξιολόγησης στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Στόχος της κυβέρνησης όσο και των δανειστών είναι να έχουν τελειώσει όλα μέσα στον Φεβρουάριο, προκειμένου να μην εμπλακεί η Αξιολόγηση στο κύκλο των ευρωπαϊκών εκλογών που αρχίζει τον Μάρτιο. Επιπλέον, το ελληνικό οικονομικό επιτελείο θεωρεί ζωτικής σημασίας το να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίαση της στις 9 Μαρτίου την ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης.

    Που θα κάνει πίσω η κυβέρνηση

    Όπως διαμηνύουν κυβερνητικούς παράγοντες, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η υποχώρηση της ελληνικής πλευράς από τις διακηρυγμένες θέσεις της.

    Συγκεκριμένα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανοίγει τα χαρτιά του και επεξεργάζεται πρόταση που προβλέπει:

    1. Άμεση ψήφιση της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019, πιθανόν στα 7.500.
    2. Πλεονάσματα 3,5% για τρία χρόνια ή 3% για πέντε χρόνια.
    3. Επέκταση του κόφτη και για το 2019 (τουλάχιστον).
    4. Αναλυτική περιγραφή στην απόφαση του Eurogroup των μέτρων που θα ληφθούν αν ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις του Eurogroup έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και δεν είναι απλές ανακοινώσεις.
    5. Πρόβλεψη για φοροαπαλλαγές (ΦΠΑ σε νησιά, ΕΝΦΙΑ κτλ) σε περίπτωση που υπερκαλυφθεί ο στόχος του πλεονάσματος.
    6. Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων.
    7. Άμεση κατοχύρωση των μεσοπρόθεσων μέτρων για το χρέος.

    Τι λέει το Μαξίμου
    «Σχετικά με τα δημοσιεύματα για την “πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ” σημειώνεται ότι, όπως έχουμε επισημάνει κι άλλη φορά, πολλοί παράγοντες και σε πολλά επίπεδα παίρνουν πρωτοβουλίες αυτό το διάστημα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίτευξης συμφωνίας για την δεύτερη αξιολόγηση. Είναι νωρίς ακόμη να εκτιμήσουμε αν θα καρποφορήσουν» ανέφερε στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γερμανία: Τέλος το πρόγραμμα αν αποχωρήσει το ΔΝΤ

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΔΝΤ: Τι αναφέρει η έκθεση για το ελληνικό χρέος, οι προκλήσεις και οι τρεις λύσεις για την Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στο στόχαστρο του κράτους τώρα και τα… ποδήλατα



    ΣΧΟΛΙΑ