• Big Story

    Ντάισελμπλουμ: Εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει

    Jeroen Dijsselbloem Ντάισελμπλουμ

    Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem


    Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε τεράστιες οικονομικές και πολιτικές ζημιές τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από το βήμα του ολλανδικού Κοινοβουλίου, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει την αποχώρησή του από το Ελληνικό πρόγραμμα.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ολλανδική εφημερίδα Financieele Dagblad, ο κ. Ντάισελμπλουμ εξήγησε πως τόσο οι δικές τους προσπάθειες όσο και του ΔΝΤ, «κατατείνουν στο να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο». Το δημοσίευμα, μάλιστα, υπενθυμίζει πως την περασμένη εβδομάδα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε γνωστή την θέση της ολλανδικής κυβέρνησης, πως δεν πρόκειται να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα χωρίς την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

    «Εξακολουθούμε να παραβλέπουμε πόσο μεγάλη θα είναι η ζημιά τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής απόψεως σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ», σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ. «Αυτοί που λένε πως κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο, δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλούν».

    «Η δουλειά μου είναι να σταθεροποιήσω την κατάσταση στην Ελλάδα. Και κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον όλων μας. Είναι το καλύτερο τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής απόψεως και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ και συμπλήρωσε πως «ούτε το ΔΝΤ θέλει να εγκαταλείψει την Ελλάδα».

    Το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει πριν από το Eurogroup της Δευτέρας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Γερούν Ντάισσελμπλουμ δήλωσε την Τρίτη πως δεν προβλέπεται να υπάρχει ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης στις 20 Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος του Eurogroup αναμένει ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα έχει θετικό αντίκτυπο στους ρυθμούς ανάπτυξης και την βιωσιμότητα του χρέους.

    Παράλληλα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ διαβεβαίωσε ότι «ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη», καθώς οι Ευρωπαίοι φαίνονται αντίθετοι με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μοσκοβισί: «Εγώ και ο Ντάισελμπλουμ έχουμε εντολή να βρούμε λύση»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντάισελμπλουμ: Τέλος στα όνειρα της κυβέρνησης για συμφωνία μέχρι το Eurogroup

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τζανακόπουλος: Θέλουμε πολιτική συμφωνία χωρίς τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης (video)



    ΣΧΟΛΙΑ