• Big Story

    Η κυβέρνηση υπόσχεται ξανά «ελπίδα», ΔΝΤ και Σόιμπλε συνεχίζουν να την «πυροβολούν»

    Μαξίμου

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας


    Πριν καν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα νέα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα, η κυβέρνηση έσπευσε να ενημερώσει, μέσω «πηγών», πως τα πρώτα αντισταθμιστικά μέτρα είναι έτοιμα. Ήδη ανακοίνωσε πως θα καταργήσει το ΕΝΦΙΑ και στη θέση του θα πληρώσουν οι πλούσιοι φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσία!

    Βέβαια, και οι φτωχότεροι θα αναγκαστούν να πληρώσουν, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου (με τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν, άλλωστε, θα αντισταθμιστεί η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ), αλλά αυτό είναι δευτερευούσης σημασίας προς το παρόν.

    Πάντως, η Κυβέρνηση είδε το βράδυ της Τετάρτης ένα ακόμα πρόβλημα της διαπραγμάτευσης να φαίνεται πως λύνεται, αν και η αλήθεια είναι πως κατά βάθος θα ευελπιστούσε να είναι διαφορετική η κατάληξη του.  Πρόκειται φυσικά για τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ, με ρόλο συμβουλευτικό, στο ελληνικό πρόγραμμα. Κάτι που βγάζει από το τραπέζι, προς το παρόν, την άμεση κατάρρευση των προσπαθειών για ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

    Φυσικά, αυτή η εξέλιξη δεν φέρνει χαρά στο οικονομικό επιτελείο της χώρας. Οι θέσεις του Ταμείου, άλλωστε, για λήψη αυστηρών μέτρων 4,5 δισ. ευρώ (με την προϋπόθεση πως οι Ευρωπαίοι επιμένουν σε πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018) είναι γνωστές. Επιπλέον, η άποψη που εξέφρασε η κ. Λαγκάρντ μετά τη συνάντησή της με την Γερμανίδα καγκελάριο είναι ουσιαστικά μια επιβεβαίωση των θέσεων της Γερμανίας: Δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους επί του παρόντος.

    Η αναδιάρθρωσή του χρέους και η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια του προγράμματος είναι αναγκαία, αλλά η όποια συζήτηση πρέπει να γίνει μετά το τέλος του προγράμματος, σημείωσε η σιδηρά κυρία του Ταμείου, η οποία ζήτησε να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό και συνταξιοδοτικό.

    «Αν οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν, αυτό που θα χρειαστεί δεν είναι κούρεμα αλλά μια σημαντική μείωση των επιτοκίων και επέκταση στην ωρίμανση του χρέους και αυτά θα συζητηθούν λεπτομερώς αργότερα, όταν υπάρξει πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων», εξήγησε.

    Την ίδια ώρα πάντως που η κυβέρνηση προσπαθεί να προσφέρει νέες ελπίδες στους Έλληνες (και – κυρίως – «εφόδια» στους βουλευτές της για να αντιμετωπίσουν τη δυσαρέσκεια που θα προκύψει από την  δρομολογούμενη ψήφιση νέων σκληρών μέτρων) από το Βερολίνο έρχονται νέες «βόμβες». Το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζητά η μείωση των συντάξεων στην Ελλάδα να ισχύσει άμεσα, και όχι μετά το 2019.

    Φυσικά, η κυβέρνηση θα φροντίσει να σκεφτεί αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία θα μπορέσουν να ισχύσουν το 2019, αν πρώτα τα δεχθούν οι θεσμοί στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν σε λίγες ημέρες, αν μπορέσει να επιτευχθεί το πλεόνασμα 3,5% μετά το 2019 και αν καταφέρει να δημιουργηθεί το επιπλέον χρηματοδοτικό πλεόνασμα που θα επιτρέψει την εκτέλεσή τους.

    Πώς το είχε πει πρόσφατα ο Κ. Ζουράρις; «Ποιος ζει μέχρι το 2019…»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Λαγκάρντ: Κάντε μεταρρυθμίσεις, όχι κούρεμα χρέους προς το παρόν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Ελλάδα διχάζει τη γερμανική Αριστερά – Το Die Linke «άδειασε» την αντιπρόεδρο του που ζητά Grexit

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βόμβα από Βερολίνο: Μειώστε τώρα τις συντάξεις!

     



    ΣΧΟΛΙΑ