• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ επιθυμεί η κυβέρνηση ως αντιστάθμισμα για το μειωμένο αφορολόγητο

    Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών


    Την πρόθεσή της να δρομολογήσει την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με έναν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ως αντισταθμιστικό μέτρο για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, εκφράζει η κυβέρνηση μέσω κύκλων του Μαξίμου.

    Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, ο νέος φόρος θα είναι από 35% έως 40% μικρότερος του ΕΝΦΙΑ, με σκοπό οι ιδιοκτήτες μικρότερων περιουσιών να πληρώνουν λιγότερα ή και καθόλου χρήματα.

    Η συζήτηση για τον συγκεκριμένο φόρο βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς τον τελευταίο χρόνο, στο πλαίσιο της αξιοποίησης του περουσιολογίου και έχει απορριφθεί πολλές φορές από τους θεσμούς. Ωστόσο η κυβέρνηση ευελπιστεί αυτή τη φορά, στο πλαίσιο της απόφαση του Eurogroup, να μπορέσει να πείσει τους θεσμούς να δεχθούν τον φόρο ως ένα από τα αντισταθμιστικά μέτρα, συνδέοντας τον μάλιστα και με το εισόδημα των Ελλήνων φορολογουμένων.

    Φυσικά, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την πλευρά των δανειστών, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η απόδοση του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, το οποίο θα πρέπει όχι μόνο να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και έπειτα, αλλά και να δημιουργήσει ένα χρηματοδοτικό περιθώριο, ικανό να αντισταθμίσει την διαφορά που θα εισέπραττε το κράτος μέσω του ΕΝΦΙΑ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Λαγκάρντ: Κάντε μεταρρυθμίσεις, όχι κούρεμα χρέους προς το παρόν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Ελλάδα διχάζει τη γερμανική Αριστερά – Το Die Linke «άδειασε» την αντιπρόεδρο του που ζητά Grexit

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βόμβα από Βερολίνο: Μειώστε τώρα τις συντάξεις!



    ΣΧΟΛΙΑ