• Big Story

    Κ. Λαγκάρντ: Μπορεί στην Ελλάδα να μην αρέσουν αυτά που λέμε, αλλά είναι η σκληρή αλήθεια

    Λαγκαρντ Λαγκάρντ EKT Lagarde lagard

    Κριστίν Λαγκάρντ, EKT


    Η Κριστίν Λαγκάρντ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προέβη σε δηλώσεις στην εκδήλωση του Atlantic Council την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου με θέμα το ρόλο της διαφάνειας στην αύξηση της οικονομικής σταθερότητας, όπου και τόνισε ότι «οι μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και το συνταξιοδοτικό, είναι απολύτως αναγκαίες».

    Η επικεφαλής του Ταμείου, ερωτηθείσα για την Ελλάδα επανέλαβε για άλλη μια φορά τη θέση του οργανισμού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει την φορολογική βάση στο φόρο εισοδήματος για να επιτρέψει μια πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. Πολλοί λίγοι άνθρωποι σηκώνουν σήμερα το βάρος της φορολογίας».

    Όπως σημειώνει η Λαγκάρντ, απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του και να επιτρέψει μια πιο στοχευμένη προστασία εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι.

    Όπως αναφέρει η κ. Λαγκάρντ «αναγνωρίσαμε τις θυσίες των Ελλήνων. Αναγνωρίσαμε πως κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει. Άλλες μεταρρυθμίσεις όμως δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Και πρέπει να γίνουν για να απελευθερώσουν τη δυναμική της οικονομίας. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως αναγκαίες».

    Αναφορικά με το ζήτημα των αντιδράσεων της ελληνικής πλευράς στο περιεχόμενο των εκθέσεων του ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ σχολίασε ότι «από την πλευρά του Ταμείου έγινε προσπάθεια οι εκθέσεις να αποτυπώνουν με ειλικρίνεια το που βρίσκεται η ελληνική οικονομία και το τι πρόοδος έχει συντελεστεί. Στις ελληνικές αρχές δεν άρεσαν κάποια από τα πράγματα που είπαμε».

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδος ανέφερε πως η έλλειψη δημοσιονομικής διαφάνειας ήταν ένα από τα θέματα που οδήγησαν στην ελληνική κρίση το 2010.

    «Το ελληνικό έλλειμμα αναθεωρήθηκε από το 6% στο 13% και υψηλότερα και τα στοιχεία της χώρας διαρκώς αναθεωρούνταν από την Eurostat», είπε η κ. Λαγκάρντ και προσέθεσε με νόημα πως δεν γνωρίζει το εάν «η δουλειά στο σκέλος της στατιστικής διαφάνειας έχει ολοκληρωθεί».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: WSJ: «Εμφύλιο πόλεμο» φέρνει στον ΣΥΡΙΖΑ το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντάνιελ Γκρος: «Καταλυτική για την Ελλάδα η παρέμβαση Τραμπ στη διαμάχη Ευρωζώνης – ΔΝΤ»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Ντάισελμπλουμ: Χωρίς το ΔΝΤ, η Ολλανδία δεν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα



    ΣΧΟΛΙΑ