• Big Story

    Τηλεοπτικές άδειες: Γιατί το ΣτΕ ακύρωσε το νόμο Παππά – ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ (pics)

    thleoptikes adeies


    Δημοσιεύθηκε η πρώτη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώνεται ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

    Από έδρας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου εκφώνησε το σύντομο διατακτικό της απόφασης για την προσφυγή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1. Η προσφυγή έγινε δεκτή με το σκεπτικό ότι ο νόμος Παππά αντίκειται στο άρθρο 15 παρ.2  του Συντάγματος.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα βασικά σημεία του σκεπτικού της απόφασης της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι τα εξής.

    1. Για το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, η απόφαση μεταξύ άλλων, αναφέρει αυτό, ότι έχει διττό ρόλο. Μετέχει στον άμεσο έλεγχο του κράτους και εξ αυτού συμπράττει στη θέσπιση των όρων και των προϋποθέσεων για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ  επίσης ρητά αναφέρεται ότι το ΕΣΡ έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να διενεργεί διαγωνιστική διαδικασία και να ρυθμίζει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Με άλλα λόγια το ΕΣΡ είναι αρμόδιο αποκλειστικά και για την αδειοδότηση  αλλά και για όλα τα άλλα,  όπως τους όρους και προϋποθέσεις  του διαγωνισμού.

    2. Σε ότι αφορά το έννομο συμφέρον των τηλεοπτικών σταθμών, η απόφαση αναφέρει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν έννομο συμφέρον, ασχέτως αν λειτουργούν παράνομα η νόμιμα και εξ αυτού μπορούν να μετάσχουν στη διαγωνιστικής διαδικασία και να προσφύγουν στο ΣτΕ πρόσβάλλοντας κανονιστικές πράξεις.

    Παράλληλα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση  αποδοκιμάζει  έμμεσα το καθεστώς της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών με προσωρινές άδειες,  το οποίο έχει παραταθεί προσωρινά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 και έχει λήξει.

    Όμως για το καθεστώς της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, η απόφαση δεν αναφέρεται συγκεκριμένα αν αυτή είναι νόμιμη η παράνομη,σημειώνοντας ότι επ’ αυτού  “υπάρχει νομοθετικό κενό”

    Ομως σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των δικαστών που έχουν μειοψηφήσει, αναφέρεται ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν λειτουργούν μεν νομίμως όμως έχουν τη δυνατότητα  να μετέχουν στη διαγωνιστική αδειοδοτική διαδικασία, αλλά όχι σαν προσβάλλουν δικαστικά υπουργικές αποφάσεις.

    3. Σε ότι αφορά το άρθρο 101 του συντάγματος που προβλέπει τη συγκρότηση των Ανεξάρτητων Αρχών, η απόφαση διαλαμβάνει σκέψη που έχει ενδιαφέρον καθώς αποφαίνεται ότι για τη συγκρότηση τους απαιτείται η σύμπραξη των πολιτικών κομμάτων, μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, σημειώνοντας ότι αν αυτό δεν γίνεται, υπάρχει ουσιαστικά παραβίαση του συντάγματος, γεγονός που επισημαίνει όμως δεν  δικαιολογεί  τη συνταγματικότητα της ρυθμίσεως του νόμου που αφαίρεσε την αρμοδιότητα από το ΕΡΣ και την έδωσε στον υπουργό.

    Ειδικότερα, κατά την απόφαση, δεν μπορεί να θεραπευθεί μία παραβίαση διατάξεως του συντάγματος με άλλη παραβίαση και συγκεκριμένα της διατάξεως του άρθρου 15 παράγραφος 2 που αναφέρει ρητά ότι το ΕΣΡ είναι αποκλειστικό αρμόδιο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών καθώς και για τη διαγωνιστική αδειοδοτική διαδικασία.

    Σε ότι αφορά τη δικαστική δαπάνη, σύμφωνα με την απόφαση, αναγνωρίζεται δικαστική δαπάνη ύψους 920 ευρώ για κάθε προσφεύγοντα,την οποία επιβαρύνεται το δημόσιο.

    Από το σύνολο  των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί σήμερα αποφάσεις εκδόθηκαν μόνον σε ότι αφορά το μείζον θέμα της αρμοδιότητας του υπουργού Επικρατείας σχετικά με την διαδικασία αδειοδότησης και την συγκρότηση από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης επιτροπής ( πενταμελούς) για τη διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας.

    Εκκρεμούν προς έκδοση άλλες τρεις αποφάσεις που αφορούν την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού (3 εκατομμύρια που επίσης αφορά εμμέσως και τον αριθμό των αδειών (4) καθώς και άλλα σημαντικά θέματα, όπως ο ελάχιστος προβλεπόμενος αριθμός προσωπικού για κάθε κανάλι.

     ant1

    Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη στην ψηφοφορία της τελευταίας διάσκεψης της 26ης Οκτωβρίου ακυρώνεται ως αντισυνταγματική  η από 1/3/2016 απόφαση  του τότε Υπουργού Επικρατείας  για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων για τις τηλεοπτικές άδειες στη γενική γραμματεία Ενημέρωσης.

    Αντισυνταγματική κρίθηκε και ακυρώνεται και η από 20/5/2016 απόφαση του Γενικού Γραμματέα  Ενημέρωσης για τη σύσταση και συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής για τη διενέργεια διαγωνισμού.

    Η… απάντηση Παππά

    Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως ο Νίκος Παππάς ουσιαστικά “απάντησε” στην απόφαση του ΣτΕ από το βήμα της Βουλής λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Το μεσοδιάστημα από τώρα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης, οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν θα λειτουργούν άνευ τιμήματος». Σημείωσε δε ότι πολύ σύντομα θα κατατεθεί σχετική ρύθμιση που θα καλύπτει το τίμημα.

    Μάλιστα, στην απάντησή του στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο Νίκος Παππάς επισήμανε ιδιαίτερα ότι τεκμήριο και οδηγός για το ύψος και το εύλογο του τιμήματος, αποτελεί ο διαγωνισμός που διεξήχθη τον περασμένο Αύγουστο. Πρόσθεσε δε ότι για τη διετία 2015-16, οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν καταλογιστεί 76 εκ. ευρώ, από φόρο τηλεοπτικής διαφήμισης, εκ των οποίων ήδη έχουν εισπραχθεί τα 60 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ