• Big Story

    ΔΟΛ: Το… deal με Σαββίδη, τα λεφτά που δίνει και το “κούρεμα” των τραπεζών

    Σαββίδης

    Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης στην ΦΑΕ Θεσσαλονίκης για την αποπληρωμή των χρεών του ΠΑΟΚ προς το δημόσιο. Θεσσαλονίκη, Τρίτη 12 Μαΐου 2015. ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ


    Μέχρι τη Δευτέρα που αναμένεται να κατατεθεί από τις πιστώτριες τράπεζες η αίτηση για την τοποθέτηση ειδικού εκκαθαριστή θα πρέπει να τρέξουν οι εξελίξεις για τον ΔΟΛ αφού, μετά το ορόσημο αυτό, η παροχή ενδιάμεσης χρηματοδότησης γίνεται απαγορευτική.

    Οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών κάνουν λόγο για την εξέταση σχεδίου που έπεσε στο τραπέζι και περιλαμβάνει την κεφαλαιακή ένεση κατά 20 ως 25 εκ.ευρώ από τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος θα αποκτήσει έτσι το Συγκρότημα με «κούρεμα» κατά περίπου 50% των δανείων της εταιρείας – εξαιρώντας δηλαδή τα δάνεια του ίδιου του Σταύρου Ψυχάρη τα οποία φέρονται να βαρύνουν το ΔΟΛ, με ό,τι σημαίνει αυτό για τον σημερινό ιδιοκτήτη του ΔΟΛ – και μαζί με αυτό το ποσοστό που κατέχει το Συγκρότημα στο Mega.

    Στην ουσία το δέλεαρ για τον Ιβάν Σαββίδη στο σχέδιο που φαίνεται να προέρχεται από κυβερνητικούς κύκλους είναι ότι με τα κεφάλαια που κατέβαλλε για την τηλεοπτική άδεια θα αποκτήσει ποσοστό στο Mega και ταυτόχρονα το ιστορικό Συγκρότημα.

    Ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία της πλευράς Σαββίδη στο σχέδιο αυτό, η θετική έκβαση της συμφωνίας δεν είναι δεδομένη ενώ τραπεζικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το mononews, διατυπώνουν τη δυσπιστία τους για την παρουσίαση μιας βιώσιμης πρότασης. Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει πολλές αδυναμίες ήδη σε πρώτη ματιά ενώ υπογραμμίζεται ότι οι πιστώτριες τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει καν στην αξιολόγησή του αφού ακόμη δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση.

    Το κρίσιμο είναι να υπάρξει εξέλιξη ως την υποβολή της αίτησης για ειδική εκκαθάριση αφού κατόπιν αυτής και ως την έκδοση απόφασης που μπορεί να πάρει και ως δύο μήνες, δεν μπορεί να δοθεί ενδιάμεση χρηματοδότηση με αποτέλεσμα να κόβεται η παροχή οξυγόνου στο Συγκρότημα.

    Το μεγάλο «αγκάθι» ακόμη και αν βρεθεί επενδυτής με βιώσιμο σχέδιο είναι ότι για να προχωρήσουν οι τράπεζες σε παροχή χρηματοδότησης και μόνο με την έννοια της απελευθέρωσης λογαριασμών θα πρέπει να έχουν νομική κάλυψη. Σε αντίθετη περίπτωση καμία πρωτοβουλία από πλευράς τραπεζών δεν θα πρέπει να αναμένεται.



    ΣΧΟΛΙΑ