• Big Story

    Πιτσιλής: 48ωρο «λουκέτο» σε καταστήματα που φοροδιαφεύγουν, με άμεση ισχύ -Πιάνει και το Rakkan;

    • NewsRoom
    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ


    Λουκέτο για 48 ώρες θα βάζουν όσες επιχειρήσεις – καταστήματα πιάνονται να μην έχουν κόψει πάνω από 10 αποδείξεις, σύμφωνα με σχετική απόφαση που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν στο νέο μέτρο υπάγεται και η περίπτωση του Rakkan της Μυκόνου όπου σε πρόσφατο έλεγχο διαπιστώθηκαν περισσότερες από 12 παραβάσεις (κυρίως για μη έκδοση αποδείξεων).

    rakkan-

    Πριν από λίγες μέρες τo γνωστό bar-restaurant στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου φιλοξένησε τον super σταρ Σάκη Ρουβά σε μια και μοναδική συναυλία και σύμφωνα με  πληροφορίες του mononews.gr, σε έλεγχο που διενεργήθηκε, βεβαιώθηκαν 12 φορολογικές παραβάσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε απόδειξη (από αυτές που δεν εκδόθηκαν) κοστολογείται από 500 έως 2 χιλιάδες ευρώ. Όπως ήταν φυσικό μετά την επιβολή των σχετικών προστίμων, ακολούθησαν και οι απαραίτητες ενστάσεις του επιχειρηματία προς την ειδική υπηρεσία. Με την εφαρμογή του νέου μέτρου της ΓΓΔΕ, όμως, που δεν περιορίζεται στην επιβολή του προστίμου, το Rakkan φαίνεται να κινδυνεύει με 48ωρο κλείσιμο στην αυγουστιάτικη κορύφωση μάλιστα της τουριστικής σεζόν.

    rakkan_mykonos_4_edited

    Σε κάθε περίπτωση, ο Γιώργος Πιτσιλής δείχνει αποφασισμένος για την εφαρμογή του νόμου και του νέου μοντέλου ελέγχων σε βάρος όσων επιχειρήσεων φοροδιαφεύγουν συστηματικά, δίνοντας έμφαση στις τουριστικές περιοχές.

    Το νέο μέτρο για το 48ωρο λουκέτο έχει άμεση ισχύ και θα εφαρμόζεται με πράξη των οργάνων που διενεργούν τον έλεγχο κατόπιν σχετικής ειδικής εντολής ελέγχου του Γενικού Γραμματέα, εφόσον διαπιστωθεί η μη έκδοση αποδείξεων. Συγκεκριμένα το μέτρο αφορά παραβάσεις όπου διαπιστώνεται ότι δεν έχουν κοπεί πάνω από 10 αποδείξεις ή ανεξαρτήτως του πλήθους, τα μη εκδοθέντα ή το μη εκδοθέν παραστατικό στοιχείο υπερβαίνει σε αξία τα πεντακόσια 500 ευρώ.

    Στην απόφαση που υπογράφεται από τον Γ. Πιτσιλή, ζητείται επίσης από τους Προϊσταμένους και τα αρμόδια στελέχη των Δ.Ο.Υ. να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα όλο το εικοσιτετράωρο και όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

    Η διαδικασία

    Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. εξουσιοδοτείται να υπογράφει “Με εντολή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων” την ειδική εντολή ελέγχου για την εφαρμογή του μέτρου της άμεσης αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου επαγγελματία για 48 ώρες.

    Στη συνέχεια, γνωστοποιείται στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα η πράξη αναστολής λειτουργίας και ζητείται η συνδρομή της αστυνομικής αρχής.

    Κατά τη διαδικασία της σφράγισης, που διενεργείται με την παρουσία του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή του οριζόμενου από αυτόν υπαλλήλου και της αστυνομικής αρχής, τοποθετείται στην κεντρική είσοδο της επαγγελματικής εγκατάστασης ταινία, με τον τίτλο της αρμόδιας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και την ένδειξη “σφραγίσθηκε μέχρι (ημερομηνία – ώρα), βάσει της με αριθ. πράξης αναστολής λειτουργίας, η οποία εκδόθηκε κατόπιν της αριθ. Ειδικής Εντολής Ελέγχου του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ., σε εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του ν. 2523/1997, όπως ισχύει”. Αντίγραφο της πράξης άμεσης αναστολής λειτουργίας θα επιδίδεται και στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης.

    Διευκρινίζεται επίσης ότι σε όσες περιπτώσεις δεν καθίσταται δυνατή η εφαρμογή του μέτρου αναστολής λειτουργίας, καθώς και σε περιπτώσεις που ο χρόνος έναρξης εφαρμογής του μέτρου δε συμπίπτει με τις ώρες λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, το μέτρο εφαρμόζεται κατόπιν νέου προσδιορισμού του χρόνου έναρξης εφαρμογής του, αμέσως μόλις καταστεί δυνατό, σε ώρες λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/mikonos-ekplixi-ta-osa-idan-eforiaki-tis-ngde-se-rakkan-ke-nammos-stis-sinavlies-rouva-ke-remou/64818

     



    ΣΧΟΛΙΑ