• Big Story

    Υπόθεση Siemens: Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο; O ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ η οι δικαστές;

    Siemens


    Το «πινγκ πονγκ» με μπαλάκι τις ευθύνες για το απίστευτο φιάσκο με την υπόθεση της δίκης της Siemens συνεχίζεται ασταμάτητα και σήμερα, με την κυβέρνηση να κάνει ανοιχτά λόγο για κύκλωμα που λειτουργεί στο χώρο της Δικαιοσύνης, βάζοντας μάλιστα στο κάδρο τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, και τους δικαστικούς λειτουργούς να εκφράζουν οργή για τα «αισχρά υπονοούμενα» του Μαξίμου και την απαξίωση του έργου τους, την ώρα που οι πολίτες παρακολουθούν αυτό το ντροπιαστικό παιχνίδι πινγκ πονγκ όχι με ενδιαφέρον για το πού θα… κάτσει το μπαλάκι, αλλά με θυμηδία για τα τεκταινόμενα.

    Μαξίμου εναντίον Δικαιοσύνης

    «Η ευθύνη για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Siemens θα πρέπει να αναζητηθεί στην Εισαγγελία Εφετών», έλεγαν χθες πηγές της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας «συστηματική προσπάθεια», όχι μόνο για να παρακωλυθεί -όπως σημειώνουν- η υπόθεση της Siemens και να οδηγηθεί σε παραγραφή, αλλά και να ενοχοποιηθεί η κυβέρνηση. Μάλιστα, κάνοντας ανοιχτά λόγο για μεθόδευση, σχολίαζαν σκωπτικά ότι «ο Ντογιάκος είναι πολύ καλός νομικός για να έχει κάνει παράλειψη», βάζοντας στο στόχαστρο τον ίδιο τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών.

    ntogiakos

    Στο Μαξίμου αποδέχονται πλήρως την εκδοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για τη μετάφραση του επίμαχου βουλεύματος, και υποστηρίζουν ότι το βούλευμα εστάλη στην Εισαγγελία Εφετών στις 13 Μαΐου, ένα μήνα και πλέον νωρίτερα απ’ όσο υπολογιζόταν, όμως το κείμενο «στη συνέχεια κάπου χάθηκε», φωτογραφίζοντας και πάλι τον Ισίδωρο Ντογιάκο.

    kotzias 339998

    Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την εντύπωση που τους προξενεί το γεγονός, όπως έλεγαν, ότι «έχει βγει όλο το παλιό πολιτικό κατεστημένο και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι πάει να παραγράψει ευθύνες». Παραπέμποντας σε υποθέσεις ή περιστατικά του παρελθόντος που ενέπλεκαν στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την υπόθεση της Siemens, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι είναι «τουλάχιστον θράσος» να κατηγορούν την κυβέρνηση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη των οποίων «έχουν κάνει ένα σωρό απροκάλυπτες ενέργειες», είτε στην κατεύθυνση της παρακώλυσης της υπόθεσης και παραγραφής ευθυνών προσώπων, είτε είχαν ευθεία εμπλοκή, όπως τονίζουν. Συγκεκριμένα, οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρονταν στη σχέση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, στη διαφυγή εκείνου και του Χρ. Καραβέλα στο εξωτερικό επί υπουργίας της στο ΥΠΕΞ και στα «μαύρα λεφτά» που, όπως υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, έχει παραδεχτεί ο κ. Τσουκάτος ότι πήγε από τη Siemens στο ΠΑΣΟΚ.

    Μιχάλης Χριστοφοράκος
    Μιχάλης Χριστοφοράκος

    Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι και το tweet του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου για την υπόθεση: «Το ίδιο κύκλωμα που δεν μετέφρασε το βούλευμα για τη Siemens μήπως φρόντισε να μην αντικατασταθεί ο ασθενής πρόεδρος στη δίκη Μαντέλη;».

    Στην αντεπίθεση οι δικαστικοί

     

    Σε «σκόπιμες διαρροές με αισχρά υπονοούμενα» αναφέρεται με ανακοίνωση που εξέδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρος Ντογιάκος, μετά την έντονη κριτική που δέχεται με αφορμή την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης για την υπόθεση της Siemens.

    Η ανακοίνωση του κ. Ντογιάκου έχει ως εξής: «Με αφορμή τον θόρυβο που δημιουργήθηκε μετά την αναβολή της δίκης στην υπόθεση της Siemens, ανακοινώνεται ότι στις 8-4-2015, δηλαδή πολύ πριν την έναρξη της δίκης στις 27 Νοεμβρίου του 2015, ο αρμόδιος εισαγγελέας με το υπ΄ αριθμόν πρωτ. 23002/8-4-2015 έγγραφό του προς τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, ζήτησε τη μετάφραση του υπ΄ αριθμόν 399/2015 παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών από την ελληνική στη γερμανική γλώσσα. Λόγω της καθυστέρησης στη μετάφραση ακόμη και μετά την έναρξή της δίκης, με αλλεπάλληλα έγγραφά του, τα οποία προς ενημέρωση και για την αναγκαία συνδρομή κοινοποιήθηκαν στα γραφεία των κ.κ. υπουργών Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (αριθμός πρωτ. 61406/4-11-015, 70277/11-12-2015, 29410/27-4-2016), ζήτησε επιμόνως την επίσπευση της μετάφρασης, η οποία ολοκληρώθηκε στις 13-5-2-16 και το βούλευμα υποβλήθηκε μεταφρασμένο στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών στις 16-5-2016. Σε όλα τα στάδια ελέγχου της δικογραφίας και προσδιορισμού της υπόθεσης προς εκδίκαση, τηρήθηκαν επακριβώς οι ισχύουσες διατάξεις και η νομολογία του Αρείου Πάγου και άλλων Ανωτάτων Δικαστηρίων. Σκόπιμες διαρροές από αγνώστους, δήθεν πολιτικούς κύκλους, με αισχρά υπονοούμενα, δεν είναι σε θέση να συγκαλύψουν την αλήθεια».

    justice

    Από την πλευρά της, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε σκληρή ανακοίνωσή της κάνει λόγο για επιχειρούμενη απαξίωση της Δικαιοσύνης, τονίζοντας:

    «Η επιχειρούμενη, ευτυχώς από ελάχιστους πολιτικούς και μη, απαξίωση της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της δημοσίως (μέσω των ΜΜΕ κ.λπ.) και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να αμφισβητείται γενικώς και αορίστως η αμεροληψία και η αξιοπιστία της, αφ΄ ενός μεν αποτελεί άκρα συκοφαντία κατά της ισότιμης και ισόκυρης με την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, δικαστικής εξουσίας, αφ’ ετέρου δε δημιουργεί στους πολίτες ανασφάλεια χωρίς τουλάχιστον μέχρι στιγμής να γνωρίζουμε τελικά αυτή η συμπεριφορά ποιον εξυπηρετεί.

    Εμείς, οι Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε κατά την άσκηση των καθηκόντων μας (κενές οργανικές θέσεις, έλλειψη αναλόγων κτιριακών εγκαταστάσεων, επαρκούς γραμματειακής υποστήριξης, μηχανογραφικής οργάνωσης, μεταφραστικού τμήματος, διερμηνέων, δικαστικής αστυνομίας κ.λπ.) θα συνεχίσουμε, όπως άλλωστε διαχρονικά πράττουμε, έχοντας βεβαίως υποχρέωση προς τούτο, να προσφέρουμε αόκνως τις υπηρεσίες μας στους πολίτες της χώρας μας με υψηλό αίσθημα ευθύνης και πάντοτε σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους και προπαντός με τη συνείδησή μας».

    Ο ρόλος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου

    areios-pagos

    Μέσα σε αυτό το άκρως τοξικό κλίμα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου παρενέβη στην υπόθεση, διατάσσοντας τη διενέργεια άμεσης πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στην αναβολή της δίκης της Siemens.

    Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης μετέβη σήμερα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κατόπιν σχετικής συνεννόησης με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να παραγγείλει κατ’ απόλυτη προτεραιότητα την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της Siemens που βρίσκονται στο ακροατήριο (η πρώτη είναι η δίκη για την ψηφιοποίηση παροχών του ΟΤΕ που αναβλήθηκε λόγω της μη παράδοσης μεταφρασμένου βουλεύματος στους κατηγορουμένους, ενώ η δεύτερη αφορά στις δωροδοκίες πολιτικών προσώπων, όπου είναι κατηγορούμενος ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης).

    Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;

    Είναι φανερό ότι αυτή η σφοδρή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης εγείρει σοβαρά ζητήματα για τη λειτουργία του ίδιου του δημοκρατικού πολιτεύματος, ενώ δεν είναι καν η πρώτη φορά που μία τέτοια σύγκρουση συνταράσσει τη χώρα τους τελευταίους μήνες (όλοι θυμόμαστε την υπόθεση με τις καταγγελίες Τσατάνη για παρεμβάσεις στο έργο της από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλο). Πρόκειται για μία σύγκρουση που σίγουρα θα έχει κι άλλα επεισόδια στο μέλλον, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το κλίμα, και κυρίως επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη αρνητική εικόνα που έχουν οι περισσότεροι πολίτες για τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην Ελλάδα – και αυτό δεν μπορεί παρά να μας βγει σε κακό. Σε όλους…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/arios-pagos-anazita-efthines-gia-tin-ipothesi-siemens-paremvasi-gianni-mantzourani/60961



    ΣΧΟΛΙΑ