• Big Story

    Ο Αλεξιάδης σε παραζάλη: Στις 14:00 βάζει αναδρομικό φόρο στα εισοδήματα του 2015 και στις 20:00 τον ακυρώνει

    Τρύφων Αλεξιάδης

    Τρύφων Αλεξιάδης. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών


    Δεν εχει περάσει ούτε μία μέρα από την ανακοίνωση και τις δηλώσεις του Τρύφωνα Αλεξιάδη, με τις οποίες διέψευδε τον εαυτό του, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί αναδρομικός φόρος στα φετινά εισοδήματα, και o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ξαναχτύπησε! Αυτή τη φορά, μέσω διαρροών το μεσημέρι από την Καραγιώργη Σερβίας, οι οποίες διαψεύδουν τις… διαψεύσεις του ιδίου.  Στην συνέχεια (μετά από σχεδόν 6 ώρες ) όμως και πάλι το μέτρο αυτό αποσύρθηκε. Μπερδευτήκατε;

    Σε τι αναφερόμαστε ;

    Πληροφορίες το μεσημέρι της Τετάρτης (ώρα 15:00)  ανέφεραν  ότι στο νομοσχέδιο, που επρόκειτο  να καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών το Σαββατοκύριακο, θα περιλαμβανόταν διάταξη, με την οποία θα επανερχόταν  για φέτος η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων που, ουσιαστικά, είχε καταργηθεί στις 31 Δεκεμβρίου της περυσινής χρονιάς.

    Τρύφων Αλεξιάδης. Ετών 55. Αναπλ.Υπουργός Οικονομικών
    Τρύφων Αλεξιάδης. Ετών 55. Αναπλ.Υπουργός Οικονομικών

    Δηλαδή, στο τέλος του 2015, ζητούσαν  από μισθωτούς και συνταξιούχους να συγκεντρώσουν αποδείξεις, τις οποίες δεν ήταν υποχρεωμένοι όλη τη χρονιά να μαζεύουν. Αν δεν τις είχαν , θα απειλούντο  με πρόστιμο 22% επί του ποσού, που δε μάζεψαν!

    Όμως όλα αυτά στις 20:00 άλλαξαν. Δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών καταργεί τον κωδικό 049 στο έντυπο των φορολογικών δηλώσεων, που αφορά στη συλλογή αποδείξεων. Καταργεί, δηλαδή, τον ίδιο κωδικό, τον οποίο μόλις πριν από λίγο είχε επαναφέρει, προκαλώντας αναστάτωση στους πολίτες!

    Η νέα διάταξη, που σύντομα έγινε… παλιά, επρόκειτο να μπει στο νέο πολυνομοσχέδιο, που έρχεται σε διαβούλευση το Σαββατοκύριακο και κατατίθεται την ερχόμενη εβδομάδα για ψήφιση στη Βουλή. Σημειωτέον, ότι ουσιαστικά η συλλογή αποδείξεων είχε καταργηθεί από τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

    Μάλιστα, όποιος δεν είχε μαζέψει τις αποδείξεις, θα αντιμετώπιζε και φορο-πρόστιμο 22% επί του ποσού που δεν μάζεψε. Για παράδειγμα, για εισόδημα 10.000 ευρώ θα έπρεπε να μαζέψει αποδείξεις 1.000 ή να πληρώσει πρόστιμο 220 ευρώ. Με άλλη διάταξη, πάντως, του νομοσχεδίου, από 1/1/2016 όλες αυτές οι δαπάνες που θα δηλώνονται στην εφορία για έκπτωση φόρου (ή για αφορολόγητο αν αλλάξει η φορολογική κλίμακα) θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα, αλλιώς δεν θα αναγνωρίζονται.



    ΣΧΟΛΙΑ