• Big Story

    Τα δάνεια του ΔΝΤ “οδηγούν σε θάνατο από φυματίωση”

    ΔΝΤ

    David Stuckler, καθηγητής Πρόνοιας και Δημόσιας Υγείας


    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μπορεί να είναι κακό για την υγεία σας. Η οργάνωση δανείζει χρήματα σε χώρες με οικονομικά προβλήματα και σε αντάλλαγμα απαιτεί από τις κυβερνήσεις να αναλάβουν πολιτικές διαρθρωτικής προσαρμογής με στόχο τη βελτίωση της οικονομικής τους διαχείρισης.

    Αυτές οι πολιτικές, συνήθως μειώνουν τις κυβερνητικές δαπάνες για τον έλεγχο του πληθωρισμού. Πολλοί αρμόδιοι, έχουν κατηγορήσει εδώ και καιρό ότι αυτό μειώνει τις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη, με αποτέλεσμα, ορισμένοι από αυτούς να ζητήσουν να μετονομαστεί η οργάνωση στο «Ταμείο Θνησιμότητας των Βρεφών».

    Ο David Stuckler και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, έχουν εξετάσει το θέμα αυτό, αναλύοντας τα στοιχεία της φυματίωσης σε 21 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που συμμετείχαν στο ΔΝΤ για διαφορετικά χρονικά διαστήματα μετά το 1989 και δανείστηκαν διαφορετικά χρηματικά ποσά.

    Διαπίστωσαν ότι σχετίζονται με 13% περισσότερες περιπτώσεις φυματίωσης και 16% με περισσότερους θανάτους.

    Οι χώρες ξεκίνησαν με τα ποσοστά θνησιμότητας της φυματίωσης κατά μέσο όρο έξι ανά 100.000 του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 12 ανά 100.000 το 2003 σε χώρες με δάνεια από το ΔΝΤ, αλλά μειώθηκε σε χώρες χωρίς δάνεια. Σε μια λεπτομερή στατιστική ανάλυση του χρονοδιαγράμματος των δανείων, η ομάδα διαπίστωσε ότι αυτό δεν συνέβη επειδή οι χώρες με επιδείνωση της φυματίωσης απλώς προσέλκυσαν μεγαλύτερη προσοχή από το ΔΝΤ.

    «ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ»

    «Βρήκαμε ότι οι τιμές της φυματίωσης μειώνονταν ή σταθεροποιούνταν πριν ξεκινήσουν τα προγράμματα του ΔΝΤ και αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων του ΔΝΤ» και στη συνέχεια μειώθηκαν και πάλι στον ίδιο σχεδόν ρυθμό που είχαν πριν από το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον Stuckler.

    Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι τα ποσοστά θνησιμότητας αυξήθηκαν σχεδόν κατά 1% για κάθε εκατοστιαία αύξηση του μεγέθους του δανείου και κατά 4% για κάθε έτος εμπλοκής του ΔΝΤ.

    Το αποτέλεσμα δεν συνδέθηκε με άλλους δανειστές, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η οποία επενδύει στην Ανατολική Ευρώπη. Επίσης, δεν άλλαζε σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες όπως ο ιός HIV, οι συγκρούσεις ή ο ρυθμός με τον οποίο οι άνθρωποι βρισκόταν στη φυλακή, όπου πραγματοποιείται μεγάλη μετάδοση φυματίωσης στην περιοχή.

    Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα προγράμματα του ΔΝΤ συνδέονταν με τις μειωμένες κυβερνητικές δαπάνες, τους λιγότερους γιατρούς ανά άτομο και τη μείωση κατά το ήμισυ περίπου του αριθμού των ατόμων με φυματίωση που έλαβαν απευθείας παρακολούθηση της θεραπείας ή “DOTS”.

    Η DOTS είναι η συνιστώμενη μέθοδος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για τη διαχείριση της φυματίωσης, στην οποία το προσωπικό της υγείας εξασφαλίζει άμεσα ότι οι εξωτερικοί ασθενείς της φυματίωσης παίρνουν πάντα το φάρμακό τους. Η τεχνική απαιτεί επένδυση στο προσωπικό της δημόσιας υγείας.

    «ΣΚΛΗΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ»

    “Η φυματίωση απαιτεί χρόνο -για να προκαλέσει θάνατο- οπότε η αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας πρέπει να συνδέεται με κάτι που συνέβη πολύ νωρίτερα”, δηλώνει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ William Murray.

    ΔΝΤ
    Εκπρόσωπος του ΔΝΤ William Murray

    Η φυματίωση σκοτώνει γρήγορα όταν οι ασθενείς δεν λαμβάνουν φάρμακα και ιατρική επίβλεψη, λέει από την άλλη ο Stuckler, οπότε τα ποσοστά θνησιμότητας είναι δείκτης της ταχέως μειωμένης φροντίδας, όχι των γεγονότων πριν από χρόνια.

    Ο Murray λέει επίσης ότι η αύξηση της φυματίωσης σχετίζεται με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Αλλά, αν αυτό συμβαίνει, λέει ο Stuckler, το αποτέλεσμα θα έπρεπε να είχε παρόμοιο χρονοδιάγραμμα και μέγεθος σε ολόκληρο το παλαιό σοβιετικό μπλοκ, αντί να συνδέεται στενά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Στη Σλοβενία, η οποία δεν έλαβε δάνειο από το ΔΝΤ, επισημαίνει ότι η φυματίωση δεν επιδεινώθηκε καθόλου.

    Σύμφωνα με τον Murray, το ΔΝΤ συμβουλεύει τις χώρες να δαπανήσουν για την υγειονομική περίθαλψη. Στον αντίποδα της συγκεκριμένης δήλωσης ο Stuckler υποστηρίζει πως  “Κανείς δεν θέλει να πει ότι οι δαπάνες για την υγεία δεν αποτελούν προτεραιότητα, αλλά στην πράξη, οι επιθετικές αντιπληθωριστικές πολιτικές του ΔΝΤ περικόπτουν τις κυβερνητικές δαπάνες”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιώργος Οικονόμου: Η νέα εποχή ξεκίνησε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βαγγέλης Μαρινάκης: Limit up κερδών για τη ναυτιλιακή του

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πήτερ Λιβανός: «Χτύπησε» τζακ-ποτ ο εφοπλιστής



    ΣΧΟΛΙΑ