• Big Story

    «Καμπανάκι» από Στουρνάρα: Κίνδυνος αν καθυστερήσει η 3η αξιολόγηση

    Στουρνάρας

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδας


    Δεν υπάρχει καμιά ανησυχία για την πορεία των τραπεζών, έχουν πετύχει σημαντικές βελτιώσεις τόσο στην εταιρική διακυβέρνηση όσο και στους δείκτες ρευστότητας και φερεγγυότητας τα τελευταία χρόνια, τόνισε χθες ο βράδυ ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε κλειστή εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

    Ο κ. Στουρνάρας απευθυνόμενος σε ακροατήριο επιχειρηματιών αναφέρθηκε στις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και υπογράμμισε ότι «σημαντικότερος και αμεσότερος κίνδυνος είναι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος, όπως έγινε στην περίπτωση της πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφευχθεί, καθώς θα τροφοδοτούσε ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας, η οποία θα οδηγούσε σε αναστολή των επενδυτικών σχεδίων, θα υπέσκαπτε την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας και θα εξασθενούσε τις προοπτικές διατηρήσιμης πρόσβασης του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων μετά το πέρας του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018».

    Αναφερόμενος στις τράπεζες σημείωσε ότι από την αρχή του έτους «υπάρχει πρόοδος στον τομέα των προβληματικών δανείων των τραπεζών» σημειώνοντας ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ) περιορίστηκαν στα 102,9 δισ. ευρώ φέτος τον Ιούνιο (μείωση κατά 3,2%).

    Ωστόσο υπογράμμισε ότι η μείωση οφείλεται στις εκτεταμένες διαγραφές δανείων -έφτασαν τα 3,3 δισ. ευρώ- ενώ αντίθετα η μείωση των ΜΕΑ που προήλθε από εισπράξεις, ρευστοποιήσεις και πωλήσεις ήταν περιορισμένη.

    Επανέλαβε ότι για τις τράπεζες η μεγάλη πρόκληση και προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ιδιαίτερα, το πρόβλημα των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών, που αποτελούν τροχοπέδη όχι μόνο για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

    «Αξίζει να επισημανθεί ότι έχουν πλέον νομοθετηθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχει διαμορφωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων με αποτελεσματικό και γρήγορο τρόπο. Οι τράπεζες διαθέτουν επίσης επαρκείς προβλέψεις, εξασφαλίσεις και κεφάλαια, που υπερκαλύπτουν την αξία των δανείων αυτών, ενώ η οικονομία ανακάμπτει. Επομένως, αναμένεται, και πρέπει, να ενταθούν οι προσπάθειες των τραπεζών ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεδομένου μάλιστα ότι οι στόχοι για το 2018 και το 2019 είναι πιο φιλόδοξοι από τους φετινούς. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, στην ενίσχυση με ρευστότητα των βιώσιμων, αλλά και τη ρευστοποίηση μη βιώσιμων μονάδων. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση πόρων, που θα μπορούν να στηρίξουν τις νέες και υφιστάμενες υγιείς επενδυτικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, που είναι απαραίτητες για την εμπέδωση της αναπτυξιακής δυναμικής. Γενικώς, οι τράπεζες έχουν πετύχει σημαντικές βελτιώσεις τόσο στην εταιρική διακυβέρνηση όσο και στους δείκτες ρευστότητας και φερεγγυότητας τα τελευταία χρόνια, και ουδεμία απολύτως ανησυχία δικαιολογείται για την πορεία τους», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

    Σε ότι αφορά την ελληνική οικονομία η ΤτΕ εκτιμά ότι φέτος το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,7% περίπου. Για το 2018 και το 2019 προβλέπεται ισχυροποίηση και επιτάχυνση της ανάπτυξης σε 2,4% και 2,7% αντίστοιχα, η οποία εκτιμάται ότι θα βασιστεί στην άνοδο των επενδύσεων, της κατανάλωσης και των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Ωστόσο οι προβλέψεις της ΤτΕ βασίζονται στην παραδοχή ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων θα υλοποιηθεί ομαλά και σύμφωνα με το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

    Σε ότι αφορά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με βιώσιμους όρους , ο Διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι αυτό προϋποθέτει: Ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Προσήλωση στους στόχους του προγράμματος και επιτάχυνση στο ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, τόσο αυτών που έχουν αποφασισθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, όσο και άλλων που ενδεχομένως επιλεγούν, προκειμένου να ενισχυθεί ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης. Απολύτως αναγκαία είναι η ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος. Δεύτερον, επαρκή και έγκαιρη εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους, στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο Eurogroup. Τρίτον, εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών για το είδος και τις προϋποθέσεις της στήριξης της ελληνικής οικονομίας μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιστροφή της στην χρηματοπιστωτική κανονικότητα μετά από επτά χρόνια σημαντικών θυσιών του ελληνικού λαού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ρέγκλινγκ: Πρώτα πληρώστε τα ληξιπρόθεσμα και μετά θα πάρετε τη δόση των 800 εκατ. ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Attica Bank: Στα 617,9 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα ίδια κεφάλαιο το πρώτο εξάμηνο του 2017

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πολύ σύντομα η Ελλάδα ίσως νοσταλγήσει τον Σόιμπλε, σύμφωνα με το Bloomberg



    ΣΧΟΛΙΑ