• Big Story

    Γιατί η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι δικαστές εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ΝΔ


    Την μετωπική σύγκρουση με τους δικαστές επιλέγει η κυβέρνηση κορυφώνοντας την κριτική της για αποφάσεις της δικαιοσύνης μετά την απόρριψη της αίτησης για αναστολή εκτέλεσης ποινής της Ηριάννας. Απέναντί της έχει τις δικαστικές ενώσεις και την αξιωματική αντιπολίτευση που καταγγέλλουν την κυβέρνηση για αλαζονεία και αυταρχισμό.

    Η επίθεση προς την δικαιοσύνη δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία καθώς και επισήμως το Μαξίμου δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου σχολίασε για την συγκεκριμένη υπόθεση ότι η δικαιοσύνη δημιουργεί την υπόνοια ότι κρίνει και σταθμίζει τις υποθέσεις και με κριτήρια πέραν της αυστηρής νομικής κρίσης. Υπονοώντας ότι τμήμα του δικαστικού σώματος λειτουργεί με κριτήρια άσχετα με τους κανόνες της δικονομίας.

    Η παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήρθε μετά τα καυστικά σχόλια του ίδιου του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή ο οποίος αφού χαρακτήρισε την επίμαχη απόφαση για την Ηριάννα «δυσάρεστη έκπληξη» υπαινισσόμενος ότι μία άλλη σύνθεση του δικαστηρίου μπορεί να πάρει διαφορετική απόφαση.

    Φυσικά επί του θέματος παρενέβη και το τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι πάντα τυφλή, ενίοτε βλέπει και πράττει αναλόγως. Ενώ ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για ιδεολογικά-πολιτικά ζητήματα που είναι φυσικό να μεταφέρονται και στην Δικαιοσύνη.

    Υπενθυμίζεται ότι αιχμές για δικαστικές αποφάσεις άφησε την Δευτέρα κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφορικά με απόφαση ανώτατου δικαστηρίου σε σχέση την μη καταβολή δεδουλευμένων προς εργαζόμενους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θεωρεί ότι δέχεται «πόλεμο» από μεγάλο κομμάτι του δικαστικού σώματος που με τις αποφάσεις του ακυρώνει  κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε μία προσπάθεια να αποδυναμώσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

    Είναι προφανές ότι το Μαξίμου έχει αποφασίσει να μπει στον πόλεμο με την Δικαιοσύνη διαπιστώνοντας ότι είναι «απέναντί» σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση τα πολιτικά κόμματα.

    Και δείγμα αυτού του πολέμου θεωρεί και τις επιθέσεις που δέχτηκε η Βασιλική Θάνου μετά την τοποθέτησή της ως επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού.  Πάντως η κυβέρνηση δέχεται σφοδρή κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση για τις επιθέσεις που εξαπολύουν μέλη της προς την ηγεσία της δικαιοσύνης και μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με δήλωσή του ανέφερε ότι οι απαράδεκτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην δικαιοσύνη, τραυματίζουν βαριά τη Δημοκρατία στη χώρα μας.

    Κατά τ’ άλλα η κυβέρνηση προετοιμάζεται εντατικά για την κρίσιμη συνεδρίαση της Παρασκευής στη Βουλή, όπου και θα συζητηθεί το αίτημα της ΝΔ για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής αναφορικά με την εμπλοκή του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην υπόθεση του Noor 1.

    Το Μαξίμου θεωρεί ότι όλες αυτές οι κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελούν μία προσπάθεια αντιπερισπασμού. Παρ’ όλα αυτά έχει τις κεραίες του τεντωμένες για να προλάβει ενδεχόμενες δυσάρεστες εκπλήξεις κατά την ψηφοφορία επί της πρότασης για την εξεταστική.

    Κάτι τέτοιο δεν θεωρείται πιθανό, ωστόσο το πρωθυπουργικό επιτελείο γνωρίζει πως εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνονται φωνές που λένε ότι η συνύπαρξη στην εξουσία με τους ΑΝΕΛ έχει εξαντλήσει τα όριά της και ότι πολλές φορές οι χειρισμοί του ίδιου του κυβερνητικού εταίρου προκαλούν φθορά στην κυβέρνηση.

    Πάντως, ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος με συνέντευξή του στην «Ικαρική Ραδιοφωνία» φρόντισε να ενδυναμώσει τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό δηλώνοντας πως «με τον Τσίπρα θα είμαστε μαζί μέχρι τέλους»  Εξήγησε δε ότι παρά τις ιδεολογικές διαφορές που τον χωρίζουν από τον πρωθυπουργό κινούνται μαζί για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς και ο δεύτερος την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και τα μνημόνια.

    Το θέμα συζητήθηκε και στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναμένεται να μπει και στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας της Κουμουνδούρου. Επίσης το πρωί έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Την Παρασκευή και το Σάββατο συνεδριάζει άλλωστε και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ούτως ώστε η δημόσια συζήτηση να φύγει από την σφαίρα της σκανδαλολογίας που εκ των πραγμάτων θα κυριαρχήσει στην Βουλή στην συζήτηση για την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.

    Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει στους συνεργάτες του ότι η αξιωματική αντιπολίτευση συντηρεί θέματα που σχετίζονται με την δικαιοσύνη ή με τους υπουργούς Πολάκη και Καμμένο γιατί βρίσκεται σε προφανή αμηχανία διαπιστώνοντας τις θετικές εξελίξεις περί την ελληνική οικονομία

    Πάντως, στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να στρέψει την συζήτηση σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και την απασχόληση δίνοντας έμφαση στο κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησής του και στις ρυθμίσεις που ενισχύουν τους πιο αδύναμους.

    Σ’ αυτό το μοτίβο σκέφτεται άλλωστε να «χτίσει» και την κεντρική του ομιλία στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο όπου δεν θέλει να εμφανιστεί ως ένας απολογούμενος πρωθυπουργός, αλλά ως εκείνος ο πρωθυπουργός που δεσμεύεται να οδηγήσει την χώρα σε μία περίοδο εκτός μνημονίων. Ως τότε βεβαίως θα έχει μεσολαβήσει και η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Κοντονής δίπλα στην Ηριάνα: Και οι δικαστές κάνουν λάθη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσίπρας για δικαστές: «Αντί να βοηθούν, προστατεύουν τους εργοδότες» (pics- video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί Τσίπρας – Κοντονής – Πολάκης κάνουν επίθεση στους δικαστές;



    ΣΧΟΛΙΑ