• Big Story

    Επίσκεψη Μακρόν: Ποια είναι τα πολιτικά και επιχειρηματικά δώρα που φέρνει μαζί του ο Γάλλος πρόεδρος

    AUKUS: Συνεχίζονται τα γαλλικά αντίποινα - Ακυρώθηκε γαλλοβρετανική συνάντηση των υπουργών Άμυνας

    Εμμανουέλ Μακρόν


    Τι καλό θα φέρει στην Αθήνα ο Εμμανουέλ Μακρόν εκτός από τις ιδέες του για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι η έλευση του Γάλλου Προέδρου θα εκπέμψει ένα μήνυμα συνολικά προς την διεθνή κοινότητα πως στην χώρα μας μπορούν να γίνουν  πλέον επενδύσεις με ασφάλεια. Οι προθέσεις φαίνεται πως είναι καλές, καθώς ο Μακρόν ως γνωστόν δεν έρχεται μόνος, αλλά συνοδεύεται από δεκάδες Γάλλους επιχειρηματίες. Ανάμεσά τους εκπρόσωποι των εταιρειών Suez, Total, EDF, Sanofi, Orpea, Bpifrance και Engie.

    Γενικώς ο Μακρόν φαίνεται -όπως επισημαίνουν και πηγές της γαλλικής Προεδρίας- πως επιθυμεί να δείξει ότι η χώρα του προσφέρεται να στηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθειά της να βρει τον δρόμο της ανάπτυξης.  Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως παρά την οικονομική κρίση η Γαλλία ποτέ δεν έπαψε να ενδιαφέρεται για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Αθήνα παρά το γεγονός πως όπως επισημαίνει σε εκτενές της δημοσίευμα και η Le Figaro  πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από την Ελλάδα ανάμεσά τους το Carrefour, η Credit Agricole και η Societe Generale.

    Άλλωστε είναι έντονο το ενδιαφέρον της γαλλικής πλευράς και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κάτι που ουσιαστικά αποτελεί την ευρωπαϊκή απάντηση στην οικονομική επεκτατική διάθεση των Κινέζων και στον ελληνικό βορρά μετά την έλευση του κολοσσού της Cosco στον ΟΛΠ (Λιμάνι του Πειραιά).

    Επιχειρήσεις όπως η Suez και η EDF έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά των εταιριών υδάτων και ηλεκτρισμού, ενώ η Total εστιάζει στις εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο και στην νότιο Κρήτη.

    Πώς διαβάζει όμως το Μέγαρο Μαξίμου την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα;  Ως αναγνώριση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας αλλά και έμπρακτη στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές θα επικεντρωθούν στους τομείς των επενδύσεων, της σταθερής πρόσβασης της χώρας στις αγορές και στο μέλλον της Ευρωζώνης.

    Για την ελληνική κυβέρνηση η έλευση Μακρόν αποτελεί σαφές μήνυμα ενθάρρυνσης της προσπάθειας για έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και τα μνημόνια.

    Στην ομιλία Μακρόν στον Λόφο της Πνύκας αναμένεται να αναδειχθούν τα στοιχεία μίας νέας αρχιτεκτονικής της Ευρώπης για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών καταστατικών διαδικασιών και την δημοκρατία.

    Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναδείξει την ιστορική σημασία της ελληνογαλλικής φιλίας υπενθυμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που έπαιξε η σύμμαχος χώρα αλλά και ο ίδιος ο Μακρόν ως υπουργός Οικονομίας κατά την περίοδο της πρώτης σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιμείνει πως η Ευρώπη για να υπερβεί την δική της κρίση θα πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της αμφισβήτησης της πολιτικής της λιτότητας με έμφαση στην ανάπτυξη και την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Επίσκεψη Μακρόν: Ποιοι Έλληνες επιχειρηματίες θα συναντήσουν τη γαλλική αποστολή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίσκεψη Μακρόν: Αυτοί είναι οι 15 επιχειρηματίες που θα τον συνοδεύσουν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτές οι εξαγγελίες Μακρόν μόλις προκάλεσαν πονοκέφαλο στον Αλέξη Τσίπρα



    ΣΧΟΛΙΑ