• Big Story

    Η Ελλάδα βγήκε ξανά στις αγορές! Και τώρα, τι κάνουμε κ. Τσίπρα;

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας


    Ήταν μια καλή ημέρα η Τρίτη για την ελληνική οικονομία. Όχι, φυσικά, τόσο για τα αποτελέσματα της πρώτης απόπειρας επιστροφής της Ελλάδας στον κόσμο των διεθνών αγορών, παρά τα μεγάλα χαμόγελα των συντρόφων του Αλέξη Τσίπρα, όσο για την κίνηση την ίδια.

    Για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια, η χώρα «μοιάζει» να λειτουργεί όπως μια κανονική οικονομία, και όχι περιμένοντας «πολιτικές λύσεις εξ ουρανού», οι οποίες σπάνια έφτασαν. Η Ελλάδα εξέθεσε τον εαυτό της απευθείας στον στίβο των διεθνών αγορών (αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για ανταλλαγή ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, και όχι για μια «γνήσια» έξοδος) και μάλιστα για πρώτη φορά επί ΣΥΡΙΖΑ!

    Η κυβέρνηση πανηγύρισε, αν και όχι με ιδιαίτερη ένταση είναι η αλήθεια (σίγουρα, πάντως, δεν αποκλείονται και πιο ακραίες εκδηλώσεις τις επόμενες ημέρες, από τους «συνήθεις υπόπτους».) Όπως ανέφερε το Μαξίμου, είδε την πορεία του ομολόγου ως μια «ψήφο εμπιστοσύνης» των επενδυτών στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και ως αρχή της εξόδου από τα μνημόνια.

    Το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375% ενώ το ύψος του επιτοκίου στο 4,625%. Προφανώς και η κυβέρνηση έσπευσε να συγκρίνει με την προ τριών ετών έξοδο, της «επάρατης» κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Τότε που τα αντίστοιχα ποσά είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95%. Ξέχασε όμως να αναφέρει πως πια δεν είναι 2014! Έτσι, συγκρίνοντας με την μονάδα βάσης τότε και τώρα, δηλαδή τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων (σήμερα διαμορφωνόταν στο -0,18%, ενώ τον Απρίλιο του 2014 βρισκόντουσαν στο +0,7%), το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό για τα χρόνια που έχασε η χώρα παλεύοντας να επιβιώσει με λανθασμένες αποφάσεις. Το ίδιο αρνητική είναι και η σύγκριση στις προσφορές, η οποία σήμερα έφτασε στα 6 δισ. ευρώ ενώ το 2014 ήταν στα 20 δισ. ευρώ.

    Το να συγκρίνει, ωστόσο, κάποιος τις δύο απόπειρες εξόδου στις αγορές, του 2014 και τη σημερινή, και να αναζητά ποια ήταν καλύτερη είναι σε μεγάλο βαθμό ανούσιο. Και αν μάλιστα αυτός ο κάποιος είναι η κυβέρνηση, τότε δεν είναι μόνο ανούσιο, αλλά και επικίνδυνο. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές, ο χρόνος είναι διαφορετικός ακόμα και η ίδια η κίνηση είναι διαφορετική. Αυτό που έχει σημασία πλέον είναι το πως θα κινηθεί από εδώ και κάτω.

    Αν το Μαξίμου σκοπεύει να στήσει μια «φιέστα» για την επιτυχία του, επιτιθέμενο στα «διεφθαρμένα ΜΜΕ» και τις «τρόικες εσωτερικού», με σκοπό να δραπετεύσει από την δύσκολη θέση που έχει βρεθεί με τις αποκαλύψεις για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, τότε χάνει απλά τον καιρό του. Και δυστυχώς, χάνει μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα.

    Μικρή και όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, η πρώτη αυτή συμβολική έξοδος έδωσε στην ελληνική οικονομία αρκετές θετικές προοπτικές για το μέλλον. Και ανοίγει στις μεγάλες επιχειρήσεις και φυσικά στις τράπεζες τη δυνατότητα να επιχειρήσουν με μεγαλύτερο θάρρος παρόμοιες κινήσεις. Όπως αυτές που πρόσφατα τόλμησαν οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο Όμιλος Μυτιληναίος ή ο ΟΠΑΠ, οι οποίες, μάλιστα – ακόμα και υπό τραγικές συνθήκες για την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας – κατάφεραν να σημειώσουν εκπληκτικά αποτελέσματα.

    Η κυβέρνηση πλέον πρέπει να αφήσει στην άκρη τις επικοινωνιακές τακτικές και να επικεντρωθεί στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατό. Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει μια επανάληψη της τραγικής διαπραγμάτευσης των προηγούμενων μηνών, η οποία οδήγησε σε νέα σκληρά μέτρα. Η σοβαρότητα είναι η μόνη οδός που οδηγεί εκτός των μνημονίων. Κάτι που έπρεπε να το έχουμε μάθει εδώ και χρόνια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς σχολιάζει ο διεθνής Τύπος την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η αντιπολίτευση χαλάει το «πάρτι» του Τσίπρα: Να γιατί η έξοδος στις αγορές το 2014 ήταν καλύτερη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς σχολιάζουν οι τραπεζίτες στο mononews την έξοδο της χώρας στις αγορές – Τι προειδοποιούν



    ΣΧΟΛΙΑ