• Big Story

    Τράπεζες: Αναθεωρούν τους στόχους με πωλήσεις δανείων

    Citi


    Εκτός στόχου είναι οι στόχοι των τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων το 2017, υποχρεώνοντας τις διοικήσεις να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους έως τα τέλη του χρόνου, αλλά και για όλο το διάστημα μέχρι το 2019. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση της Citi για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας ότι μόνο η Εθνική μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών επιτυγχάνει τους στόχους για τα τέλη του 2017.

    Οι εκτιμήσεις της Citi, φέρνουν πιο κοντά τις πιέσεις των εποπτικών αρχών που προκρίνουν για τη μη μείωση των κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες το ιταλικό μοντέλο, μέσα από πωλήσεις χαρτοφυλακίων. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Monte dei Paschi που προχώρησε σε πωλήσεις δανείων ύψους 30 δις ευρώ.

    Οι στόχοι που έχουν τεθεί για τις ελληνικές τράπεζες προβλέπουν μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από ρευστοποιήσεις, δηλαδή πλειστηριασμούς ύψους 11,5 δις ευρώ έως τα τέλη του 2019, όταν μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα από τους πλειστηριασμούς είναι πενιχρά. Αντίστοιχα τα κόκκινα ανοίγματα από τις πωλήσεις δανείων υπολογίζονται σε 7,4 δις ευρώ και οι τράπεζες θα καταφύγουν στις πωλήσεις μεγάλων χαρτοφυλακίων προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους.

    Αν και η Citi θεωρεί ότι η στοχοθεσία που έχει συμφωνηθεί με την Τράπεζα της Ελλάδος και η οποία αναθεωρήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου μπορεί να επιτευχθεί, η Citi επισημαίνει ότι ο βηματισμός των τραπεζών πρέπει να επιταχυνθεί, προκειμένου τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να μειωθούν κατά 3,6 δις ευρώ, στα 98,2 δις ευρώ και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μειωθούν κατά 6,9 δις ευρώ, στα 65,9 δις ευρώ έως τα τέλη του χρόνου.

    Εκτός στόχου κινείται σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία η Alpha Bank, η οποία πρέπει να οφείλει να μειώσει τα κόκκινα ανοίγματα κατά 1 δις ευρώ (έναντι 0,6 δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017), ενώ η Πειραιώς πρέπει να επιτύχει μείωση κατά 1,3 δις ευρώ (έναντι 1,2 δις ευρώ) και η Eurobank κατά 1,3 δις ευρώ (έναντι 0,7 δις ευρώ). Αντίθετα η Εθνική εμφανίζεται ως η μόνη που επιτυγχάνει με ευκολία τους στόχους, απέχοντας μόλις κατά 0,1 δις ευρώ από τον ετήσιο στόχο της.

    Διπλάσιες προσπάθειες θα πρέπει να καταβάλλουν οι διοικήσεις των τραπεζών το 2018, χρονιά κατά την οποία τα σχέδια επιβάλλουν μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 14,9 δις ευρώ έναντι 7,6 δις ευρώ το τρέχον έτος. Η τροποποίηση του νόμου για την απόσβεση των ζημιών που προκύπτουν από τις διαγραφές δανείων, η προστασία των τραπεζικών στελεχών από ποινικές διώξεις, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και τέλος ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών χρεών, θα βοηθήσουν τις τράπεζες να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας Πειραιώς αγγίζουν το 40% αυτών που κατέφυγαν στην προστασία του νόμου Κατσέλη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εθνική Τράπεζα: Ανάρπαστο στη Βρετανία έγινε το ομόλογο των 750 εκατομμυρίων ευρώ
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιτυχία για την Folli Follie – Άντλησε 150 εκατ. ελβετικά φράγκα μέσω ομολόγου στο Λουξεμβούργο
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εκτός των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τα σπίτια με οφειλές έως 300.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ