• Big Story

    Σάμι Φάις: Έτοιμος να εξαγοράσει την Καλογήρου. Έκπληξη η παραμονή της οικογένειας Λεμονή στο νέο σχήμα

    Ο επιχειρηματίας, Σαμι Φάις Καλογήρου του Ομίλου Fais

    Ο επιχειρηματίας, Σαμι Φάις


    Όλα έτοιμα φαίνεται να είναι για την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ του επιχειρηματία Σάμι Φάις και των τραπεζών για την εξαγορά της Καλογήρου. (Φ. & Κ. Λεμονής). Προ δυο ημερών  το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά απέρριψε την αίτηση των πιστωτριών τραπεζών για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων εις βάρος της εταιρείας. Το σχέδιο για τη σωτηρία της Φ. & Κ. Λεμονής προβλέπει τα εξής:

    • Στο νέο εταιρικό σχήμα πλειοψηφών μέτοχος θα είναι ο επιχειρηματίας Σάμι Φάις, ενώ μικρότερη συμμετοχή θα έχουν τα Αττικά Πολυκαταστήματα. Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι ότι μέτοχος θα είναι και η οικογένεια  Λεμονή, η τελευταία με ποσοστό 15% με 20%. Διεθνώς σε αυτές τις περιπτώσεις οι παλαιοί μέτοχοι αποχωρούν ολοκληρωτικά από τις εταιρίες τους και ειδικά στις περιπτώσεις που ευθύνονται για την απαξίωση της εταιρίας τους. Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως οι τράπεζες δέχονται να παραμείνει η οικογένεια όταν έχει αποδειχθεί επανειλημμένως ότι η οικογένεια Λεμονή δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. Για παράδειγμα όπως έχει αποκαλύψει το mononews.gr μεταξύ άλλων η οικογένεια Λεμονή είχε υποσχεθεί να πουλήσει ένα σπίτι στο Μιλάνο αξίας 6 εκατ. ευρώ και με τα χρήματα να πληρωθούν οι τράπεζες. Το σπίτι πουλήθηκε αλλά οι τράπεζες δεν πληρώθηκαν. Για αυτό τον λόγο οι τράπεζες κατάσχεσαν από εταιρικό λογαριασμό περίπου 5,5 εκατ. ευρώ.

    Σαμι Φάις
    Σαμι Φάις

    • Όλα τα ακίνητα της επιχείρησης συνολικής αξίας 25 εκατ. ευρώ θα μεταβιβασθούν στις τράπεζες.

    • Η απομείωση του δανεισμού που σήμερα ανέρχεται σε περίπου 61 εκατ. ευρώ θα γίνει μέσω της μεταβίβασης των ακινήτων, αλλά και μέσω διαγραφής χρεών.  Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών, 55,12 εκατ. ευρώ, προέρχεται από τη μη αποπληρωμή κοινού ομολογιακού δανείου που είχαν χορηγήσει στην εταιρεία οι Alpha Bank, Eurobank και Εμπορική (πλέον έχει εξαγορασθεί από την Alpha Bank) και έληξε στις 21/10/2016.

    Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει για το περιεχόμενο της πρότασης, οι τράπεζες θα πρέπει να αποδεχθούν ένα “κούρεμα” οφειλών της τάξεως του 40%, με το υπόλοιπο των οφειλών να εξοφλείται σε 48 δόσεις, ενώ στις τράπεζες θα περάσει και το σύνολο των ακινήτων της επιχείρησης. Αντίθετα, δεν προβλέπεται κούρεμα οφειλών προς τους προμηθευτές της αλυσίδας, ενώ άμεσα θα καταβληθούν οι οφειλές στους εργαζομένους, καθώς και τα οφειλόμενα μισθώματα, ενώ ως προς τα χρέη στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπεται ρύθμιση οφειλών σε 180 δόσεις.

    • Στη νέα εταιρεία θα μεταβιβασθούν τα σημεία πώλησης και τα σήματα, ενώ θα αναλάβει την υποχρέωση να διατηρήσει και τους εργαζομένους. Οι νέοι επενδυτές θέλουν να διατηρήσουν τα ισχυρά σήματα που έχει η εταιρεία «Φ & Κ Λεμονής» και ειδικά την ιστορική επωνυμία «Καλογήρου».

    Μία από τις πρώτες κινήσεις του νέου σχήματος θα είναι να ανοίξουν ξανά όλα τα καταστήματα, να μπουν εμπορεύματα στα ράφια και στις βιτρίνες και να γίνουν σε κάποια εργασίες ανακαίνισης. Επίσης, θα αυξηθεί ο χώρος των shops in shop «Καλογήρου» εντός των πολυκαταστημάτων Attica.

    Σαμι Φάις-Μαρία Καλάβρια
    Σαμι Φάις-Μαρία Καλάβρια

    Τι έκανε το 2016 

    Από τις πλέον σημαντικές τοποθετήσεις του Σάμι Φάις  το 2016 ήταν και η επένδυση στο real estate. Κορωνίδα στο συγκεκριμένο αυτό deal ήταν η ενέργεια και πιο συγκεκριμένα τα ηλιακά πάρκα σε Σάμο – Κέρκυρα, ενώ έκλεισε και δουλειές σχετικές με την αντιπροσώπευση σκαφών αναψυχής και μοτοσικλετών ή το ηλεκτρονικό εμπόριο.

    O όμιλος διαθέτει μεγάλες εκτάσεις σε Κρήτη και Εύβοια με δυνατότητες δόμησης αντίστοιχα 34.000 τ.μ. και 40.000 τ.μ., τα σχέδια όμως είναι προς το παρόν παγωμένα. Στην υπόθεση δε του εμπορικού κέντρου «One Salonica», η συμμαχία με άλλους Έλληνες επιχειρηματίες (αδελφοί Παπαέλληνα) και αραβικά κεφάλαια αποδίδει σε μια πόλη που έχει δεδομένα προβλήματα.

    Σε όλη αυτή την πορεία βέβαια ο businessman είχε τα δικά του στηρίγματα. Τη σύζυγό του Μαρία και τα δύο τους παιδιά: τον γιο και την κόρη τους που μπορεί να είναι ακόμα μικρά, όμως, σύμφωνα με γνώστες των εσωτερικών του ομίλου, γι’ αυτά δουλεύει. «Αν δεν ήταν αυτά τα παιδιά, ίσως να μην είχε εμπλακεί ξανά με δουλειές και να ιδιώτευε», αναφέρει άνθρωπος που τον γνωρίζει καλά.

    Mακριά από τις καθημερινές επιχειρηματικές σκοτούρες και μετά τις πολλές ώρες δουλειάς, το προσωπικό καταφύγιο του Σάμι Φάις είναι η οικογένειά του.

    H σύζυγός του Mαρία Kαλάβρια, που τον στήριξε στα δύσκολα την εποχή της προφυλάκισής του, και τα δύο παιδιά τους, με τα οποία φροντίζει να περνά όσο περισσότερο χρόνο μπορεί. Η σύζυγός που προέρχεται από τον χώρο του μόντελινγκ και σήμερα έχει τη δική της εταιρεία μόδας καθώς και έναν χώρο ομορφιάς.

    Ο ίδιος ο Σάμι Φάις βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία, μιλώντας για επερχόμενη ανάκαμψη εντός του 2017, καθώς η χώρα έφτασε στον πάτο. Τα σχέδιά του για το Μοδιάνο είναι να αναβιώσει την ιστορική αγορά τροφίμων και να την αναβαθμίσει προσελκύοντας ποιοτικά brands. «Μια εμπορική στοά τόσο κεντρική και τόσο ιστορική δεν υπήρχε περίπτωση να μπορούσε να βρεθεί τα προηγούμενα χρόνια…

    Θα τη διατηρήσουμε ως μια αγορά τροφίμων, θα επενδύσουμε συνολικά 7 εκατ. ευρώ για να την ανακαινίσουμε και να την αναβαθμίσουμε και θα φέρουμε τα καλύτερα brands της αγοράς τροφίμων όπως κάναμε και στο “One Salonica”», έχει τονίσει.

    Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται για ένα ακόμα μεγάλο deal με διεθνή φίρμα που επίσης θα φέρει από τη Ευρώπη στη χώρα μας εντός των αρχών του 2017.



    ΣΧΟΛΙΑ