• Big Story

    Γεγονός το νέο big deal της Πειραιώς: Μεταβιβάσθηκε η Avis στο σχήμα Γερμανού-Παπακωνσταντίνου

    Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Στο σχήμα Virtus South European Fund (που έχει δημιουργήσει ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου) και Olympia Group ( του Πάνου Γερμανού) μεταβιβάσθηκε  το 94% της Avis. Η διαδικασία πώλησης της εταιρίας από την Τράπεζα Πειραιώς ήταν πολύμηνη και αποτελεί το δεύτερο μεγάλο deal, που ολοκληρώνει ο νέος CEO της τράπεζας, κ. Χρήστος Μεγάλου, υλοποιώντας το πλάνο αποεπένδυσης από κάθε στρατηγική συμμετοχή, πέραν του core business. Το τίμημα ανήλθε στα 80,6 εκατ.ευρώ ενώ οι νέοι μέτοχοι αναλαμβάνουν και το δανεισμό της εταιρίας, με αποτέλεσμα  το συνολικό τίμημα να ανέλθει περίπου στα 318,1 εκατ.ευρώ. Tο νέο μεγάλο deal είχε προαναγγείλει το mononews και η στήλη wise man από τις 00.10 τα ξημερώματα.

    Πάνος Γερμανός. Βασικός Μέτοχος Public, Sunlight, Play

    Οι νέοι μέτοχοι της εταιρίας είναι: Πάνος Γερμανός (Olympia Group, Public, Play Πολωνίας) και η Virtus με 49% (Λάμπρος Παπακωνσταντίνου). Στην Virtus συμμετέχουν οι επιχειρηματίες Οδυσσέας Κυριακόπουλος και  Βασίλης Κάτσος. To 2016, η εταιρία είχε κύκλο εργασιών 152,5 εκατ. ευρώ,  EBIDTA ύψους 76,3 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 19,4 εκατ. ευρώ.

    Η ανακοίνωση της Πειραιώς

    Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο ενέκρινε την πώληση του 100% των μετοχών της θυγατρικής της «Olympic Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Ανώνυμη Εταιρεία», η οποία κατέχει το master franchise της Avis Rent a Car, Budget Rent a Car και Payless για όλη την Ελλάδα, σε κοινοπρακτικό σχήμα των εταιρειών «Olympia Group SA» και «Virtus International Partners LP», υπό τον όρο της οριστικοποίησης της σχετικής σύμβασης, η οποία έχει ήδη επί της ουσίας συμφωνηθεί.

    Virtus Παπακωνσταντίνου
    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής Virtus South European Fund

    Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής υπόκειται σε σχετικές κανονιστικές και λοιπές εγκρίσεις, καθώς επίσης και στη συναίνεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Το τίμημα για τη Συναλλαγή έχει συμφωνηθεί στο ποσό των €80,6 εκατ. που αντιστοιχεί σε εταιρική αξία €318,1 εκατ. για την Olympic και θα καταβληθεί εξ ολοκλήρου σε μετρητά.

    Η Συναλλαγή αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνιστά ουδέτερη κεφαλαιακά πράξη για την Τράπεζα.

    Ο Όμιλος Olympia (συμφερόντων Π. Γερμανού) είναι ένας επιχειρηματικός όμιλος με πολυσχιδή δραστηριότητα που περιλαμβάνει μια σειρά εταιρειών στην ελληνική αγορά, όπως τα Public, τις Sunlight και Westnet, τις Softone και Metis, καθώς και την Play (εταιρεία κινητής τηλεφωνίας εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Πολωνίας), την Aasa, εταιρεία χορήγησης καταναλωτικών δανείων (στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης), και την Tollerton Investments στην Κύπρο.

    H Virtus International Partners LP είναι διαχειριστής του «Virtus South European Fund» του Λ. Παπακωνσταντίνου, που επιδιώκει επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

    Η Citigroup Global Markets Ltd ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος και οι δικηγορικές εταιρείες «Ποταμίτης Βεκρής Law Firm» και «Norton Rose Fulbright» ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι της Τράπεζας Πειραιώς για τη Συναλλαγή, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Λ. Παπακωνσταντίνου (Virtus): Σχεδιάζουμε 3-4 εξαγορές στην Ελλάδα. Θα επενδύσουμε έως 150 εκατ. τα επόμενα χρόνια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το πρώτο επενδυτικό «χτύπημα» του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου



    ΣΧΟΛΙΑ