• Big Story

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης (Εθνική): Όλα έτοιμα για την έκδοση ομολόγου έως 500 εκατ.

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας


    Όλα έτοιμα φαίνεται να είναι για την περίφημη έκδοση το τριετούς ομολόγου από την Εθνική Τράπεζα. Σήμερα ολοκληρώνονται οι συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές που διοργάνωσαν με απόλυτη επιτυχία οι  BofA, Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs International, HSBC, Natwest Markets και UBS. Η ΕΤΕ αναμένεται να εκδώσει τριετές καλυμμένο ομόλογο με κυμαινόμενο ύψος από 300 έως 500 εκατ. ευρώ. Προφανώς η απόφαση ανήκει αποκλειστικά στον επικεφαλής της Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη ο οποίος έχει τεράστια εμπειρία της λειτουργίας των διεθνών αγορών.

    Σημειώνεται ότι θα πρόκειται για την πρώτη έκδοση ομολόγου από ελληνική τράπεζα από το 2014.

    Αξιολόγηση από τον Moodys

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το νέο ομόλογο αναμένεται να αξιολογηθεί από τον οίκο Moody’s με «B3» και από με «Β» από τον οίκο Fitch, ενώ ως ανάδοχος της έκδοσης ορίστηκε ο τραπεζικός όμιλος της UBS.

    Μια πώληση καλυμμένου ομολόγου, η πιο ασφαλής και γρήγορη μορφή τραπεζικού χρέους, θα είναι μια λογική επιλογή ώστε να ανακτήσει μια τράπεζα την πρόσβαση στις αγορές και να ομαλοποιήσει το προφίλ χρηματοδότησής της.

    Νωρίτερα το 2017, η τράπεζα συμπεριέλαβε την επιστροφή στις αγορές κεφαλαίου στους στρατηγικούς της στόχους και βρίσκεται σε τροχιά να εξαλείψει τη χρηματοδότησή της από τον ELA βραχυπρόθεσμα, έχοντας μειώσει την έκθεσή της στα 2,6 δισ. ευρώ από 17,6 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

    «Η εκτέλεση των εναπομεινασών κεφαλαιακών δράσεων και άλλων πρωτοβουλιών, που αναμένονται κατά τους επόμενους μήνες, θα επιτρέψουν στην ΕΤΕ να απεμπλακεί πλήρως από τον ELA» σημείωσε η τράπεζα σε πρόσφατη ανακοίνωση.

    Τι σηματοδοτεί η κίνηση της ΕΤΕ

    Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών υπό τον τίτλο «Η Εθνική Τράπεζα επιστρέφει στις αγορές ομολόγων», η ολλανδική εφημερίδα Financieele Dagblad αναφέρθηκε στην απόφαση που πήρε η Εθνική Τράπεζα να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων για πρώτη φορά μετά το 2014, προχωρώντας σε έκδοση τριετούς ομολόγου.

    Η εφημερίδα διατύπωσε  την εκτίμηση ότι η κίνηση αυτή της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί μια ακόμα ένδειξη ότι η χώρα επιστρέφει στην οδό της ανάκαμψης. «Η Εθνική Τράπεζα δεν θα μπορούσε να είχε επιλέξει καλύτερη στιγμή», αναφέρει στην εφημερίδα ο Τόμας Κίνμοθ, ειδικός στις αγορές ομολόγων για λογαριασμό της τράπεζας ABN Amro. Όπως ειδικότερα εξηγεί, «ο δανεισμός είναι αυτή τη στιγμή φτηνότερος, ενώ δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία πιθανότατα πρόκειται να δρομολογήσει τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης».

    Επισημαίνεται ακόμη πως το καλοκαίρι η ελληνική κυβέρνηση έκανε την πρώτη κίνηση για την επιστροφή της χώρας στις αγορές, προχωρώντας σε μια έκδοση τριετούς ομολόγου, η οποία θεωρήθηκε επιτυχής.

    Ευκαιρίες για κέρδη

    Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για ομόλογα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, τα οποία θεωρούνται ότι προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες για κέρδη παρά τους κινδύνους που εμπεριέχουν. Σημειώνεται συγκεκριμένα πως το ομολογιακό δάνειο αναμένεται να έχει τριετή διάρκεια και να λάβει την πιστοληπτική ικανότητα B και B3 από την Fitch και την Moody’s αντίστοιχα, με την Εθνική Τράπεζα να ευελπιστεί ότι θα καταφέρει τελικά να συγκεντρώσει 500 εκατομμύρια ευρώ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το γεγονός ότι οι επενδυτές θέλουν να δανείσουν εκ νέου χρήματα στην Ελλάδα δεν έχει μόνο πρακτικά οφέλη, καθώς η Ελλάδα θα μπορέσει με τον τρόπο αυτό να καλύπτει σταδιακά τις δικές της χρηματοδοτικές της ανάγκες χωρίς να χρειάζεται εξωτερική βοήθεια, αλλά θα συνιστά και μια τεράστια συμβολική νίκη. «Θα είναι μια ένδειξη ότι η Ελλάδα στέκεται ξανά στα πόδια της», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κιμ Λιου, σύμβουλος της ABN Amro, τον Ιούλιο.

    Τέλος, η εφημερίδα δίνει μια θετική εικόνα για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν χρειάστηκε να καταφύγουν στα χρήματα από το πρόγραμμα διάσωσης που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Μεγάλη ώθηση στις ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι έδωσαν και οι διαβεβαιώσεις του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόλ Τόμσεν ότι το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σταθερό, γεγονός που εκτόξευσε τις τιμές των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, καταλήγει η εφημερίδα.



    ΣΧΟΛΙΑ