• Big Story

    Γιώργος Οικονόμου: Θα μπορέσει να σώσει την Ocean Rig; Τι εκτιμούν οι αναλυτές

    Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips


    Την πεποίθηση ότι η εταιρεία γεωτρήσεων Ocean Rig -της οποίας ηγείται ο Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου– μπορεί να βγει ισχυρότερη από τη διαδικασία αναδιάρθρωσης, εάν αυτή ολοκληρωθεί επιτυχώς, εξέφρασαν οι αναλυτές, λίγο μετά την είδηση της χρεοκοπίας της.

    Ειδικότερα, ο Bard Rosef, αναλυτής της Pareto Securities, τόνισε ότι η εταιρεία μπορεί να κάνει ολική επαναφορά με τον ισχυρότερο ισολογισμό της βιομηχανίας στην οποία δραστηριοποιείται, εάν το πλάνο διάσωσης πετύχει στο 100%. Ο Rosef ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Ocean Rig χρειάζεται την στήριξη του 75% των πιστωτών της για να ξεκινήσει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης, ποσοστό που αν δεν επιτευχθεί, τότε η εταιρεία θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.

    Για την ώρα κατέχει τη στήριξη από το 72% αυτών.

    Η διοίκηση της Ocean Rig έχει προειδοποιήσει ότι έχει βρεθεί στόχος των «επιθετικών δικαστικών προσφυγών» που έχουν κατατεθεί εναντίον της από τους κατόχους των εξασφαλισμένων ομολόγων της και από τον μεγαλύτερό της μέτοχο, τη Highland Capital Management, εταιρεία που κατέχει και εξασφαλισμένο και μη εξασφαλισμένο χρέος της.

    Στόχος είναι να πειστεί η συγκεκριμένη μερίδα πιστωτών να εγκρίνει το προτεινόμενο πλάνο διάσωσης στο επόμενο χρονικό διάστημα που είναι ζωτικής σημασίας για την εταιρεία του κ. Οικονόμου.

    Όπως σημείωσε η Janne Kvernland, αναλύτρια στη Nordea, από την αναδιάρθρωση οι πιστωτές της Ocean Rig θα μπορέσουν να αποζημιωθούν σε ποσοστό 64%, ενώ οι κάτοχοι των μη εξασφαλισμένων ομολόγων της στο 9,4% και οι κάτοχοι των εξασφαλισμένων ομολόγων που λήγουν φέτος στο 21,7%. Πρόσθεσε ακόμη, ότι μετά τη διαδικασία, η αξία του στόλου της εταιρείας θα αντιστοιχεί σε 184 εκατ. δολάρια κατά προσέγγιση, χωρίς να υπολογίζεται η αξία των δύο πλατφορμών γεώτρησης που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Θάλασσα.

    Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο ότι, όπως έγραψε το mononews.gr, η Ocean Rig κατέθεσε στο Ανώτατο Δικαστήριο των Νήσων Κέιμαν αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 15 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ καθώς στάθηκε τελικά αδύνατο να διαχειριστεί αποτελεσματικά το δυσθεώρητο χρέος της που ανέρχεται στα 4 δισ. δολάρια.

    Ακόμη, μετέφερε το Φεβρουάριο του 2017 τη φορολογική της έδρα από την Κύπρο στις Νήσους Κέιμαν, σε μια προσπάθεια της διοίκησης να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκότερο φορολογικό περιβάλλον και την πιο «φιλική» πτωχευτική νομοθεσία που διαθέτει η περιοχή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αρ. Πίττας: Τα νέα στρατηγικά σχέδια του εφοπλιστή. Τι προβλέπει για την αγορά ξηρού φορτίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νίκος Τσάκος: Τουλάχιστον 100 εκατ. δολ. στα ταμεία της ναυτιλιακής του

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αναβρασμός στην αγορά του scrap: Οδεύει προς τα 400 δολάρια/LDT



    ΣΧΟΛΙΑ