• Big Story

    Λ. Παπακωνσταντίνου (Virtus): Σχεδιάζουμε 3-4 εξαγορές στην Ελλάδα – Θα επενδύσουμε έως 150 εκατ. τα επόμενα χρόνια

    Virtus Παπακωνσταντίνου

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής Virtus South European Fund


    Η επένδυση στην Αστήρ Αφοί Βυτογιάννη είναι μόνο η αρχή. Το Virtus South European Fund, το οποίο διαπραγματεύεται την απόκτηση της AVIS, έχει μεγάλα σχέδια για την ελληνική αγορά.

    Ο επικεφαλής του επενδυτικού fund, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο mononews.gr επισημαίνει πως, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά και προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, σχεδιάζει να επενδύσει έως και 150 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια.

    «Το ελάχιστο ποσό που σκοπεύουμε να διαθέσουμε είναι 100 εκατ. ευρώ. Εάν υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις μπορεί να βάλουμε και πάνω από 150 εκατ. ευρώ έως και 200 εκατ. ευρώ», σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, υπάρχουν ακόμη ελληνικές εταιρείες με καλό μάνατζμεντ και διοίκηση που έχουν τις δυνατότητες να πετύχουν σημαντική ανάπτυξη. Αρκεί να βρεθεί η κατάλληλη χρηματοδότηση.

    Το Virtus μάλιστα σκοπεύει να προχωρήσει σε τρία με τέσσερα deals μέσα στα επόμενα χρόνια. Ήδη, άνθρωποι του από τον Ιούνιο του 2016 εξετάζουν αθόρυβα και με μεγάλη προσοχή μια σειρά από πιθανούς στόχους εξαγοράς, αναζητώντας την κατάλληλη ευκαιρία…

    Μια από αυτές την βρήκαν στην Αστήρ Αφοί Βυτογιάννη, η οποία πέρασε από ενδελεχή έλεγχο για περίπου ένα χρόνο (!), προκειμένου να σχηματίσουν ολοκληρωμένη άποψη σχετικά με τις ικανότητες και τις προοπτικές τους.

    «Είδαμε συνολικά 15 εταιρείες από τους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανικού εμπορίου εκτός των ακινήτων προτού καταλήξουμε στην Αστήρ Βυτογιάννη», σημειώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    «Δεν προχωρήσαμε με τις άλλες όμως», προσθέτει, «είτε γιατί δεν υπήρξε συμφωνία με τις τράπεζες, είτε γιατί δεν τα βρήκαμε με τους ιδιοκτήτες, είτε γιατί οι ιδιοκτήτες υπαναχώρησαν, είτε γιατί δέχθηκαν καλύτερη πρόταση από άλλους επενδυτές».

    «Κλειδί η εξωστρέφεια»

    Ο βασικός λόγος που επέλεξαν την Αστήρ Αφοί Βυτογιάννη ήταν ο διευθύνων της σύμβουλος, Στέλιος Βυτογιάννης και το όραμά του να μεγαλώσει την εταιρεία. Υπό την διοίκησή του, όπως λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου, η βιομηχανία μεταλλικών πωμάτων κατάφερε να ανταπεξέλθει με επιτυχία στην κρίση, αυξάνοντας την κερδοφορία και μηδενίζοντας τον τραπεζικό δανεισμό (!).

    Και το κυριότερο, διευρύνοντας το διεθνές αποτύπωμά της.

    Αστήρ Αφοί Βυτογιάννη Virtus
    Αστήρ Αφοί Βυτογιάννη

    Σήμερα, η εταιρεία παράγει 4,5 δισ. καπάκια τον χρόνο, εκ των οποίων το 90% εξάγεται σε 45 χώρες. Πραγματοποιεί πωλήσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ ενώ έχει υψηλή κερδοφορία που φθάνει τα 5 εκατ. ευρώ. Πελάτες της είναι οι μεγαλύτερες πολυεθνικές από τους χώρους των αναψυκτικών και του ζύθου, όπως η Coca-Cola HBC, η Heineken, η Carlsberg, η Tuborg, η Sabmiller και η Pepsico.

    Το πρώτο πράγμα που θα κάνει η Virtus είναι να δώσει στην Αστήρ έναν πιο θεσμικό χαρακτήρα καθώς ακόμη «τρέχει» με οικογενειακά πρότυπα.

    «Θέλουμε να την βοηθήσουμε να βρει περισσότερους πελάτες, να στελεχωθεί καλύτερα και να έχει πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης που σήμερα δεν έχει», υπογραμμίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Όπως λέει ο ίδιος, εάν αυτή την στιγμή ήθελε να εξαγοράσει μια παρεμφερή εταιρεία στην Ισπανία, δεν θα μπορούσε υπό τις παρούσες συνθήκες.

    Και αυτό γιατί, παρότι είναι απολύτως υγιής, δεν θα έβρισκε εύκολα τα αναγκαία κεφάλαια από καμία ελληνική τράπεζα. Ούτε από ισπανική, γιατί είναι μια μικρομεσαία επιχείρηση για τα δεδομένα της Ευρώπης.

    Μακροπρόθεσμη επένδυση

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου, αν και αποφεύγει να αποκαλύψει το τίμημα για το 51% της Αστήρ, ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για μια επένδυση στρατηγικού χαρακτήρα και πως δεν υπάρχει ταβάνι στα κεφάλαια που θα επενδυθούν για την ανάπτυξή της.

    Όλα, όπως λέει, θα εξαρτηθούν από τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που θα τεθούν.

    «Μπορεί για παράδειγμα να χρειαστεί να γίνει κάποια εξαγορά και να απαιτηθούν από πέντε έως δεκαπέντε εκατομμύρια. Δεν μπήκαμε για να βάλουμε τρία με πέντε εκατομμύρια. Μπήκαμε για να βάλουμε τουλάχιστον διψήφιο ποσό», αναφέρει με έμφαση.

    Απώτερος στόχος είναι να διπλασιασθεί ο τζίρος της Αστήρ την επόμενη πενταετία με επταετίας -όσο και το διάστημα που χρειάζεται για να ωριμάσει μια τέτοια επένδυση- σημειώνοντας αύξηση πωλήσεων 20% κατά μέσο όρο τον χρόνο.

    Για τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά την πραγματικότητα στην ελληνική επιχειρηματικότητα, η Ελλάδα δεν είναι ακόμη φιλική στους ξένους επενδυτές.

    «Προσπαθεί να γίνει, αλλά δεν είναι», τονίζει χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει πως τα capital controls επιβαρύνουν το ήδη κακό κλίμα.

    Ωστόσο, θεωρεί πως η χώρα μας έχει τις ικανότητες να επιστρέψει και να βγει από το τούνελ, αρκεί να προχωρήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και μείωση τη φορολογία που αποτελούν αγκάθι σε κάθε επενδυτή.

    «Αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο σημείο καμπής να «γυρίσει» και επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης», επισημαίνει κλείνοντας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το πρώτο επενδυτικό «χτύπημα» του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Mega συμμαχία-έκπληξη: Παπακωνσταντίνου με Γερμανό διεκδικούν την AVIS



    ΣΧΟΛΙΑ