• Big Story

    O Γιώργος Χρυσικός (Grivalia) στο Mononews: Γιατί η αφρόκρεμα του παγκόσμιου χρήματος επενδύει σε μας

    Grivalia Χρυσικός

    Γιώργος Χρυσικός. CEO Grivalia


    Ο επικεφαλής της Fairfax κ. Πρεμ Γουάτσα, πριν αποφασίσει να αυξήσει το ποσοστό του στην Grivalia στο 51,4%, είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον CEO της εταιρείας κ. Γιώργο Χρυσικό.

    Και είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως: «Ο Γιώργος Χρυσικός, είναι ένας από τους εξυπνότερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει στον χώρο του real estate. Πώς καταφέρνει κάποιος να κρατήσει μια επιχείρηση ζωντανή έπειτα από 8 χρόνια ύφεσης;».

    Ο Ινδοκαναδός επενδυτής «βλέπει» προοπτικές στον τομέα των ακινήτων στην Ελλάδα, τόσο στα τουριστικά ακίνητα όσο και στα εμπορικά, και αύξησε τη συμμετοχή του στη Grivalia στο 51,4%, αποκτώντας επιπλέον 10 εκατ. μετοχές από το πακέτο που διέθεσε σε private placement η Eurobank.

    «Είναι τιμητικό για την Grivalia να αυξάνει το ποσοστό του, ένας παγκόσμιας κλίμακας επενδυτής, όπως είναι ο κ. Γουάτσα», λέει στο mononews.gr ο κ. Χρυσικός και παραδέχεται πως «η εταιρεία έδειξε αξιοσημείωτες αντοχές μέσα στην κρίση και είναι μία από τις λίγες εταιρείες ακινήτων, που όπως φαίνεται ξεπερνούν την κρίση, χωρίς σημαντικές απώλειες για τους μετόχους τους».

    Η Grivalia, συνεχίζει, μπήκε στο ΧΑ το 2006, προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου το 2007 και το 2014 και οι επενδυτές μας όχι μόνο δεν έχουν χάσει ούτε ένα ευρώ, αντίθετα έχουν αρκετά ικανοποιητική απόδοση, λέει χαρακτηριστικά.

    «Όπως όλα δείχνουν τα πράγματα έχουν μπει σε καλό δρόμο για την ελληνική οικονομία και εκτιμούμε ότι η επόμενη 10ετία της Grivalia θα είναι πιο ελπιδοφόρα και αποδοτική για τους μετόχους μας», σημειώνει με έμφαση ο κ. Χρυσικός.

    Γιώργος Χρυσικός. CEO Grivalia
    Γιώργος Χρυσικός. CEO Grivalia

    Να σημειώσουμε ότι η Fairfax μπήκε στην Grivalia (τότε Eurobank Properties) τον Αύγουστο του 2012 αποκτώντας το 14,78% των μετοχών που πωλούσε η Lamda Development και το 2014, μέσω αύξησης κεφαλαίου και δημόσιας πρότασης, έφθασε το 41,50%, το οποίο πλέον αύξησε σε 51,4%.

    Η Grivalia έχει καταφέρει κάτι μοναδικό, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο -αλλά θα τολμούσα να πω σε παγκόσμιο επίπεδο- καθώς την εμπιστεύονται οι μεγαλύτεροι επενδυτές του πλανήτη. Εμπιστεύονται την διοίκηση της εταιρείας και τις προοπτικές της και εμείς μοιραζόμαστε τις φιλοδοξίες μας για να επενδυθούν ακόμα περισσότερα κεφάλαια στην Ελλάδα, λέει ο κ. Χρυσικός.

    Η «αφρόκρεμα» λοιπών των διεθνών επενδυτών έχει τοποθετηθεί στρατηγικά στην Grivalia, καθώς εκτός από την Fairfax, ποσοστό άνω του 5% κατέχουν ακόμα τα επενδυτικά κεφάλαια των Pimco, Wellington, Fidelity και Brandes.

    Πρόκειται για ελληνική επιτυχία το γεγονός ότι η εταιρεία έχει προσελκύσει μακροχρόνιους υψηλής ποιότητας και παγκόσμιας φήμης επενδυτές, καταλήγει ο κ. Χρυσικός.

    Να σημειωθεί ότι ο ηλικίας 45 ετών Γιώργος Χρυσικός, που ηγείται της Grivalia, είναι απόφοιτος του ΕΜΠ, έχει MBA σε Corporate Finance & Strategy από το Columbia Business School και μεταπτυχιακό δίπλωμα (MSc) σε Engineering & Construction Management από το Berkeley. Από το 2012 μέχρι σήμερα έχει χτίσει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο για την Grivalia. Μεταξύ άλλων, απέκτησε 14 κρατικά ακίνητα από το ΤΑΙΠΕΔ με την μέθοδο sale & leaseback, χαρτοφυλάκιο ακινήτων που ήταν μισθωμένα σε εμπορικές αλυσίδες, επενδυτικό ακίνητο επί της Βασιλίσσης Σοφίας 68 στην Αθήνα, ακίνητο σε ένα από τα τρία κτίρια των παλαιών εργοστασιακών εγκαταστάσεων της «Παπαστράτος» στον Πειραιά, μέσω της Grivalia Hospitality θα υλοποιήσει επένδυση στο «Pearl Island» του Παναμά.

    Η ομάδα του και ο ίδιος πραγματοποίησαν συναλλαγές σε ακίνητη περιουσία άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ από αγορές και πωλήσεις στην Ελλάδα και την Νότιο-Ανατολική Ευρώπη, κτίζοντας έτσι το χαρτοφυλάκιο της Grivalia Properties. Ο Γιώργος Χρυσικός ίδρυσε την πλατφόρμα της Grivalia Hospitality με στόχο την προσέλκυση κεφαλαίων προς τον υψηλού επιπέδου τουριστικό τομέα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί οι Αμερικανοί αναλυτές ενθουσιάζονται με τον ΟΤΕ – Τι προβλέπουν για τη μετοχή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: J&P Άβαξ: Υπέγραψε mega deal 68 εκατ. ευρώ με τη ΔΕΗ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Prem Watsa (Fairfax): Γιατί δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο Γιώργο Χρυσικό (Grivalia) – Τι βλέπει



    ΣΧΟΛΙΑ