• Big Story

    Γ. Οικονόμου – Α. Πολέμης: «Τιτανομαχία» αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων

    Γιώργος Οικονόμου και Αδαμάντιος Πολέμης


    Δύο τεράστιοι Έλληνες εφοπλιστές, ο Γιώργος Οικονόμου και ο Αδαμάντιος Πολέμης, διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την απόκτηση δύο καινούργιων suezmax tankers, η αξία των οποίων αγγίζει τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

    Και οι δύο εφοπλιστές έχουν συνδέσει στενά τα ονόματα τους με την εξαγορά των suezmax δεξαμενόπλοιων Dong-A Spica και Dong-A Capella (χωρητικότητας 157.500-dwt και κατασκευής 2017), τα οποία ανήκουν στη νοτιοκορεάτικη ναυτιλιακή εταιρεία Dong-A Tankers.

    Η αξία του κάθε δεξαμενόπλοιου ξεκινάει από τα  47,5 εκατομμύρια δολάρια και φτάνει μέχρι  τα 48,5 εκατομμύρια δολάρια.

    Η αρχική φήμη ήταν πως το Dong-A Spica είχε αγοραστεί από τον κ. Οικονόμου και το Dong-A Capella από τον κ. Πολέμη, κάτι το οποίο όμως, δεν επιβεβαιώθηκε.

    Τώρα σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές, που επικαλείται το Tradewinds, και τα δύο tankers κατέληξαν στον στόλο του Γιώργου Οικονόμου.

    tanker
    Το tanker Dong-A Thetis (χωρητικότητας 113.284-dwt και κατασκευής 2016) της Dong-A Tankers

    Πάντως παρόλο που οι τιμές των tankers είναι σε ανοδική πορεία, η κοστολόγηση των δύο δεξαμενόπλοιων δεν συνάδει με τις τάσεις της σημερινής αγοράς. Ορατό είναι επίσης το ενδεχόμενο, η αγορά των modern tankers να χτύπησε «ταβάνι» και οι τιμές να αρχίζουν να ξανάπεφτουν. Ωστόσο η τεράστια προθυμία της ναυτιλιακής Dong-A Tankers να πουλήσει τα δύο ολοκαίνουργια δεξαμενόπλοια όσο και η μεγάλη έκπτωση που γίνεται από τα κινέζικα ναυπηγεία New Times, περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την υπόθεση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Cosco Shipping Energy: Επτά νεότευκτα αξίας 470 εκατ. δολαρίων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σ. Παληός: Έκλεισε θετικά το τρίτο τρίμηνο για τη Diana Shipping

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Β. Πούτιν: Θέλει να «εθνικοποιήσει» τη γραμμή της Αρκτικής



    ΣΧΟΛΙΑ