• Big Story

    Σοκ απο εφορία: Ποιοι πληρώνουν επιπλέον φόρο 1.000 ευρώ

    Αφορολόγητο


    Γερή κράση θέλουν φέτος τα εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας για να γλιτώσουν οι φορολογούμενοι το… έμφραγμα. Κι αυτό γιατί η φορολογική επιβάρυνση είναι αυξημένη για μία ακόμα χρονιά, σε μία ανελέητη φοροεπιδρομή με θύματα μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους και όποιον άλλο έχει την… ατυχία να δηλώνει εισοδήματα για το προηγούμενο έτος.

    Γεγονός είναι ότι ακόμη η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων δεν έχει ολοκληρωθεί, με περισσότερους από 2 εκατομμύρια φορολογούμενους να κάνουν την “πάπια”. Πρόκειται για μία πάγια τακτική των Ελλήνων φορολογουμένων. Περιμένουν την τελευταία στιγμή για να κάνουν τη δήλωσή τους (λες και μπορούν να γλιτώσουν το αναπόφευκτο), με αποτέλεσμα τις τελευταίες μέρες να “πέφτει” το Taxisnet και το υπουργείο Οικονομικών να αναγκάζεται να δώσει παράταση. Και αυτό το σόου εκτός απροόπτου θα το δούμε και φέτος.

    Πάρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ήδη κάποια στοιχεία που δείχνουν πως για πολλούς το φορολογικό βάρος που θα κληθούν να σηκώσουν είναι τεράστιο. Τα μέχρι τώρα στατιστικά που είναι διαθέσιμα δείχνουν ότι περίπου το 40% όσων έχουν υποβάλει δηλώσεις παρουσιάζουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, δηλαδή καλούνται να πληρώσουν φόρο εισοδήματος. Το ποσοστό αυτό θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθεί, καθώς είναι λογικό οι πρώτοι που σπεύδουν να κάνουν τις φορολογικές τους δηλώσεις να είναι αυτοί με τα μηδενικά εκκαθαριστικά ή τις επιστροφές φόρων, και οι πιο… διστακτικοί να είναι αυτοί που ξέρουν πως θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

    Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, περίπου 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενους θα κληθούν να πληρώσουν περί το 1,5 δισ. ευρώ στην εφορία φέτος. Αυτό μεταφράζεται σε επιβάρυνση ύψους 1.000 ευρώ για κάθε χρεωστικό εκκαθαριστικό κατά μέσο όρο, ένα ποσό που σίγουρα δεν είναι αμελητέο, και για πολλούς είναι “ασήκωτο”.

    Επιστροφές και μηδενικά εκκαθαριστικά

    Την ίδια στιγμή, οι επιστροφές φόρου φαίνεται ότι θα είναι πολύ λίγες φέτος, καθώς ήδη σήμερα κινούνται στο 16% του συνόλου των εκκαθαριστικών, ποσοστό που λογικά θα μειωθεί ακόμα περισσότερο όταν υποβληθούν και οι τελευταίες φορολογικές δηλώσεις.

    Τέλος, τα μηδενικά εκκαθαριστικά ανέρχονται στο 45% περίπου του συνόλου των εκκαθαριστικών, καθώς είναι πάρα πολλοί αυτοί που κατά το περασμένο έτος ήταν άνεργοι ή είχαν πολύ χαμηλά εισοδήματα που καλύπτονται ακόμα και από το “κουτσουρεμένο” αφορολόγητο των 8.636 ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση Σκουρλέτη από τους εργαζομένους της ΠΟΕ – ΟΤΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σάκης Ρουβάς: ΟΚ από ΡΑΕ για την 2η επένδυση στα Ιωάννινα. Φήμες ότι εξαγοράζει τον Νιτσιάκο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: To μυστικό σχέδιο του Μαξίμου για να βγούμε στις αγορές μέσω… Αντώνη Σαμαρά



    ΣΧΟΛΙΑ