• Business

    Ναυπηγεία Ελευσίνας: Ξεκινάει η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή με «μοντέλο Σύρου»

    Ναυπηγεία Ελευσίνας


    Ξεκινάει και επίσημα η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με απώτερο στόχο την εξυγίανση των πολύπαθων ναυπηγείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στη μέσα αναμένεται να κληθούν οι υποψήφιοι επενδυτές να καταθέσουν μη δεσμευτικές προσφορές. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η λύση εξυγίανσης που θα ακολουθηθεί θα είναι ίδια με αυτήν που εφαρμόστηκε στην περίπτωση των ναυπηγείων Σύρου, η οποία προβλέπει την υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα.

    Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως η αναδιάρθρωση των ναυπηγείων Ελευσίνας έχει προσελκύσει ήδη το ενδιαφέρον τριών επενδυτικών σχημάτων, οι οποίοι έχουν εκφράσει τη βούληση να συμμετάσχουν στην προσπάθεια ενώ υπογραμμίζουν πως αυτή τη φορά, επιδίωξη θα είναι η ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή να γίνει μέσα σε ένα μήνα. Τον συντονισμό της όλης διαδικασίας έχει η KPMG.

    Ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους είναι η αμερικάνικη Onex, η οποία έχει αναλάβει ήδη την ανασυγκρότηση των ναυπηγείων Σύρου. Μάλιστα, ο επικεφαλής της εταιρείας, κ. Πάνος Ξενοκώστας, υπέβαλλε τη σχετική πρόταση υπέβαλλε παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού και του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ. Ο δεύτερος ενδιαφερόμενος, σύμφωνα με πληροφορίες είναι το ιταλικών συμφερόντων ναυπηγείο Cantieri.

    Υπενθυμίζεται πως η ενεργοποίηση του διαγωνισμού έρχεται λίγες μέρες μετά την έντονη αντίδραση των εργαζομένων, καθώς εδώ και πολύ καιρό παραμένουν απλήρωτοι. Οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει στο κλείσιμο των εγκαταστάσεων και εμπόδισαν τον πρόεδρο και τον γενικό διευθυντή να βγουν έξω ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση για εμπαιγμό, υποστηρίζοντας πως έχει βρεθεί επενδυτής που ενδιαφέρεται για να Ναυπηγεία.

    Τα ναυπηγεία παραμένουν ενεργά κυρίως χάρη στην ευεργετική συμφωνία του 2016 με το Πολεμικό Ναυτικό για την αποπεράτωση δύο πυραυλάκατων. Για όσο διαρκεί το εν λόγω πρόγραμμα, το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναλάβει την ευθύνη να καταβάλει το 70% του μισθού των εργαζομένων και το υπόλοιπο 30% η επιχείρηση. Λόγο στην επόμενη μέρα των ναυπηγείων θα έχει και η Alpha Bank, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο πιστωτή τους. Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της επιχείρησης, οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονταν σε 255 εκατ. Ευρώ.

    Tα Nαυπηγεία Eλευσίνας ιδρύθηκαν το 1968 από τον Aνδρέα Aνδρεάδη και το 1997 πέρασαν στον έλεγχο της Nεώριον Συμμετοχών του Nίκου Tαβουλάρη. Σήμερα εκτείνονται σε 250.000 τ.μ., με τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις να καλύπτουν 37.800 τ.μ., ενώ οι αποθηκευτικοί και οι χώροι διοίκησης 10.600 τ.μ. Διαθέτουν τρεις πλωτές δεξαμενές που υποστηρίζονται με γερανούς δυναμικότητας 5-20 τόνων, ναυπηγική κλίνη μήκους 200 μ. και πλάτους 50 μ., (με γερανογέφυρα ανυψωτικής ικανότητας 400 τόνων) όπου μπορούν να κατασκευαστούν πλοία 100.000 τόνων, ελασματουργείο (6.600 τ.μ.) εξοπλισμένο με εργαλειομηχανές σύγχρονης τεχνολογίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ναυπηγεία Ελευσίνας: Ξεκινάει η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή με μοντέλο «Σύρου»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας: Οι εργαζόμενοι κρατούν «όμηρο» τον πρόεδρο της εταιρείας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:Νεώριον: Τα βασικά σημεία του σχεδίου εξυγίανσης για τα Ναυπηγεία Σύρου – Τι λέει για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας



    ΣΧΟΛΙΑ