• Big Story

    Μην πανικοβάλλεστε – Το σοκ του Brexit δεν είναι τόσο ισχυρό όσο φαίνεται


    Η έκπληξη του Brexit που επιφύλασσε σε πολλούς το Ηνωμένο Βασίλειο την Πέμπτη, που επέλεξε τελικά να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έκανε τις αγορές να χορεύουν πεντοζάλη. Οι μετοχές βυθίστηκαν στην άβυσσο, οι ισοτιμίες τρελάθηκαν και ο χρυσός πέταξε στα ουράνια.

    Ο John Stoltzfus της Oppenheimer έχει τονίσει άλλωστε ότι η άγρια αντίδραση της Wall Street δεν ήταν ακριβώς μνημειώδης αν κοιτάξουμε τα συμφραζόμενα.

    “Ένα σοκ στις αγορές ήταν το αποτέλεσμα του Brexit την Παρασκευή, όμως, ήταν μια μάλλον σπασμωδική αντίδραση παρά πανικός”, είπε ο Stoltzfus σε ένα note προς τους πελάτες.

    Και ενώ η πτώση που κατέγραψε ο δείκτης Dow Jones ήταν η όγδοη μεγαλύτερη, ο Stoltzfus, ο οποίος είναι ο επικεφαλής αναλυτής των αγορών της Oppenheimer, σημείωσε ότι η ποσοστιαία πτώση δεν ήταν καν στο επίπεδο του sell off του Αυγούστου του 2015. Ουσιαστικά, καθώς ο δείκτης σκαρφαλώνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, οι μεγάλες ποσοστιαίες μεταβολές θα μεγεθύνουν την πραγματική δραστηριότητα.

    screen shot 2016-06-27 at 7.58.48 am

    Ο Andrew Lapthorne της Societe Generale υποστήριξε ότι ο δείκτης MSCI World, που κατέγραψε πτώση 4,9% την Παρασκευή, στην ουσία έχει ολισθήσει μόνο 1,2% από τις 16 Ιουνίου. Παρομοίως, το κραχ της τάξεως του 10% της στερλίνας έναντι του δολαρίου την Παρασκευή, την έριξε κατά 3,1% από την ένδειξη της 16ης Ιουνίου.

    “Οι αγορές πραγματικά σοκαρίστηκαν με το αποτέλεσμα του Brexit αλλά αυτό συνέβη ακριβώς επειδή όλοι περίμεναν να γίνει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή να επικρατήσει η παραμονή”, τόνισε ο Lapthorne.

    Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ξαφνικά είναι όλα μέλι-γάλα, χρειάζεται προσοχή – απλά, θεωρητικά, η αντίδραση των αγορών δε θα έχει μεσοπρόθεσμα, τα καταστροφικά αποτελέσματα που έχει αυτή τη στιγμή. Για την ακρίβεια, ο Stoltzfus πιστεύει πως η αμερικάνικη αγορά θα θυμηθεί γρήγορα ότι ο πυρήνας της αμερικάνικης οικονομίας παραμένει ισχυρός και θα αντιδράσει αναλόγως.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/afta-ine-ta-funds-pou-kerdoskopisan-sto-brexit-ke-evgalan-disekatommiria/56431

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/o-erdogan-prospathi-na-apokatastisi-tis-schesis-ton-putin/56469

     



    ΣΧΟΛΙΑ