• Big Story

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα μεγάλα λάθη του αρχηγού. Γιατί δεν μπορεί να αυξήσει η ΝΔ την διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ

    κυριακος μητσοτακης

    Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχηγός ΝΔ


    Σίγουρα όταν μία δημοσκόπηση δείχνει ότι ένα κόμμα προηγείται με διαφορά 10 μονάδων από το δεύτερο (ειδικά όταν το δεύτερο κόμμα είναι αυτό που βρίσκεται σήμερα στην κυβέρνηση), δεν μπορεί κανείς να πει ότι ο ηγέτης αυτού του κόμματος έχει αποτύχει. Όμως κάποιες φορές -ή μήπως πολλές φορές;- αυτά τα αριθμητικά δεδομένα των δημοσκοπήσεων κρύβουν «παγίδες» και πρέπει να τα αναζητήσει κανείς σε βάθος για να δει τη μεγάλη εικόνα…

    nea-dimoskopisi-pulse

    Η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, η οποία παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού, είναι ακριβώς μία τέτοια περίπτωση, καθώς δίνει μεν προβάδισμα 10% στη Νέα Δημοκρατία στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, όμως το προβάδισμα αυτό είναι μειωμένο κατά 1,5% σε σχέση με αντίστοιχη έρευνα του ΠΑΜΑΚ που είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 27,5% (από 28,5% σε αντίστοιχη έρευνα στα τέλη Ιουνίου), έναντι 17,5% του ΣΥΡΙΖΑ (από 17%). Και μπορεί η ΝΔ να… σαρώνει στην παράσταση νίκης, με ποσοστό 52,5% έναντι 18,5% του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να παραμένει ο πολιτικός αρχηγός με τις περισσότερες θετικές γνώμες (22%), όμως είναι φανερό πως στη διάρκεια του καλοκαιριού, και παρά τις συνεχείς παλινωδίες της κυβέρνησης, η «ψαλίδα» ανάμεσα στα δύο κόμματα φαίνεται πως αντί να ανοίξει περαιτέρω, σιγά-σιγά κλείνει…

    kiriakos_mitso

    Θα μπορούσε άραγε αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνει κάτι σωστά, και γι’ αυτό κερδίζει πόντους; Η ίδια δημοσκόπηση καταρρίπτει αυτό το σενάριο: το ποσοστό των Ελλήνων που πιστεύουν πως τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση παραμένει σταθερό στο 81%, το 85,5% των πολιτών (και το 72,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ) δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης μέχρι τώρα, ενώ το 60,5% των ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι στις επόμενες εκλογές θα επιλέξουν λευκό, άκυρο ή αποχή ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές. Με άλλα λόγια, τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο για την κυβέρνηση – και πώς θα μπορούσε άλλωστε, με τους λανθασμένους χειρισμούς της σε σειρά κρίσιμων θεμάτων;

    Αν λοιπόν το κλείσιμο της «ψαλίδας» δεν αποδίδεται στην αύξηση της δημοτικότητας της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα, τότε μένει μόνο ένας «φταίχτης»: η ίδια η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    nea-dimokratia

    Απ’ ό,τι φαίνεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δυσκολεύεται να πείσει το εκλογικό σώμα ότι θέλει να φέρει κάτι το αληθινά νέο στη Νέα Δημοκρατία. Παρά τις συμβολικές κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει, όπως η δημόσια διαβούλευση για το καταστατικό του κόμματος και η μετακόμιση των γραφείων της ΝΔ σε ένα πιο… ταπεινό κτίριο, αυτό που βλέπουν πολλοί πολίτες είναι απλώς ένα παλιό κόμμα με νέο περιτύλιγμα.

    Δεν βλέπουν αλλαγές σε βάθος, δεν βλέπουν μία πραγματική αλλαγή νοοτροπίας ή έστω κάποιες ηχηρές αλλαγές σε πρόσωπα. Δε βλέπουν την ελπίδα του νέου. Έτσι, όλο και περισσότεροι (όπως καταδεικνύει και αυτή η τελευταία δημοσκόπηση) στρέφονται σε επιλογές όπως το άκυρο και η αποχή, στη βλαβερή για τη Δημοκρατία λογική του «όλοι το ίδιο είναι» που δηλητηριάζει την ελληνική πολιτική σκηνή.

    Αυτός είναι και ο λόγος που μολονότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές συσπειρώνονται σε ποσοστό μόλις 43,5%, μόλις ένα 6% αυτών στρέφεται προς τη Νέα Δημοκρατία.

    ekloges2_1

    Η ασυνήθιστη απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τα social media τις τελευταίες μέρες, την ώρα που σε Υγεία και Παιδεία γινόταν ο… κακός χαμός, σίγουρα δε βοηθά στην ενίσχυση της εικόνας της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία. Οι εποχές θέλουν συνεχή εγρήγορση, επαφή με τον κόσμο (και ειδικά με τους νέους, που είναι πολύ δραστήριοι στα social media) και έναν στιβαρό αντιπολιτευτικό λόγο που να μπορεί να εμπνεύσει την κοινωνία.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει μία καλή ευκαιρία να διορθώσει τα λάθη και τα κακώς κείμενα του κόμματος στην επικείμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου οι πολίτες θα περιμένουν να ακούσουν ένα συνεκτικό, αναλυτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα. Θα την εκμεταλλευτεί;

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/ti-simveni-ton-mitsotaki-h-nd-10-mprosta-apo-siriza/71881



    ΣΧΟΛΙΑ