• Top Stories

    Ιστορικό χαμηλό στις ελληνορωσικές σχέσεις: Η πρώτη ελληνική αντίδραση στη ματαίωση της επίσκεψης Λαβρόφ

    • Νένα Σώκου


    Σε επικίνδυνη ατραπό οδηγούνται πλέον οι ελληνορωσικές σχέσεις, καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό στη μακραίωνη πορεία τους. Σε μια πρώτη αντίδραση στην είδηση της ματαίωσης της επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα, διπλωματικές πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τοποθετήθηκαν ως εξής, μιλώντας στο ΑΠΕ: Το αίτημα της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά. Προσθέτουν ότι σε κάθε περίπτωση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα.

    Αμέσως μετά την ακύρωση της επίσκεψης, εκλήθη στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, η οποία διήρκεσε μιάμιση ώρα. Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς εκλήθη εξαιτίας του πρώτου σκέλους του σχολίου των διπλωματικών πηγών, που δόθηκε ως απάντηση στην ακύρωση της επίσκεψης Λαβρόφ.

    Η είδηση της ματαίωσης επιβεβαιώνει με τον πιο ηχηρό τρόπο τη δυσαρέσκεια της Μόσχας τόσο για την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα, αλλά και για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάτι που έγινε σαφές και από την χθεσινή τοποθέτηση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα.

    Σε μια ευθεία παρέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χώρων, η κ. Ζαχάροβα σχολίασε πως η Συμφωνία των Πρεσπών «δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα ενίσχυσης της ασφάλειας στα Βαλκάνια».

    Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, «η Ρωσική Ομοσπονδία πάντα ήταν υπέρ της προσέγγισης Σκοπίων και Αθήνας με μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για την ονομασία χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις και επιβολή τεχνητών προθεσμιών, η οποία θα αντανακλούσε τη θέληση των λαών των δύο χωρών. Αυτό δε συνέβη», δήλωσε η κ. Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι η συμφωνία «οδήγησε σε βαθιά διαίρεση στην Ελλάδα και στη «Μακεδονία». Προφανώς, βρίσκεται μακριά από τα συμφέροντα της ενίσχυσης της ειρήνης και της ασφάλειας στα Βαλκάνια και υπηρετεί αποκλειστικά ως ένα εργαλείο επιτάχυνσης της ένταξης της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ».

    Οργή της Αθήνας: Ασέβεια της Μόσχας

    Η δήλωση της κ. Ζαχάροβα προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το μίλησε για «χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική».

    Η όξυνση στις σχέσεις εξελίχθηκε περαιτέρω σήμερα με την αναβολή(;) της επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα, ενώ είμαστε εν αναμονή των κινήσεων της Μόσχας αναφορικά με ενδεχόμενες απελάσεις Ελλήνων διπλωματών, όπως έχει προαναγγελθεί.

    Σύμφωνα με όσα είπε σήμερα ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα, θα υπάρξουν, αντίστοιχα, απελάσεις Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία, ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστό ούτε πόσοι διπλωμάτες θα απελαθούν, αλλά ούτε και η ημερομηνία που θα τους ζητηθεί να εγκαταλείψουν το ρωσικό έδαφος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τραβάει το σκοινί η Μόσχα: Ακυρώνεται η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην κόψη του ξυραφιού οι ελληνορωσικές σχέσεις: Απειλές από τη Μόσχα, οργή από το ΥΠΕΞ

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Ρωσικές απειλές στον Έλληνα πρεσβευτή στη Μόσχα: Οι απελάσεις μπορεί να βλάψουν τις διμερείς σχέσεις



    ΣΧΟΛΙΑ