• Big Story

    Υπόθεση «Μανόλο»: Ο δικηγόρος Νίκος Ανδρικόπουλος, οι λογαριασμοί στην Ελβετία και ο Λάκης

    • NewsRoom

    Ο δικηγόρος Νίκος Ανδρικόπουλος με τον Μανώλη Πετσίτη


    Το γαϊτανάκι των αποκαλύψεων για τα έργα και τις ημέρες του Μανώλη Πετσίτη φέρνει στο προσκήνιο κι άλλα πρόσωπα, όπως αυτό του δικηγόρου Νίκου Ανδρικόπουλου, ο οποίος σύμφωνα με τα ρεπορτάζ προηγούμενων εβδομάδων είναι το πρόσωπο που μίσθωνε την «βίλα Πετσίτη» στην Βαρυμπόμπη, ως παρένθετος ενοικιαστής, αντί του ποσού των 1850 ευρώ τον μήνα.

    Όπως είχε αποκαλύψει το mononews από τον Ιανουάριο ο Νίκος Ανδρικόπουλος φέρεται να είναι το τελευταίο διάστημα ο άνθρωπος-κλειδί για την δημιουργία γεφυρών επικοινωνίας (και συνεργασίας;) με ισχυρό κυβερνητικό πόλο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε τότε στη διάθεσή του το mononews ο κ. Ανδρικόπουλος δεν είναι μόνο ικανός δικηγόρος, αλλά και άνθρωπος που συστήνει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας με στενή σχέση με το Μαξίμου.

    Μεταξύ των πελατών του κατά την τελευταία τετραετία λέγεται πως συγκαταλέγονται κορυφαίοι επιχειρηματίες όπως o Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Επιπλέον, το γραφείο Νικόλαος Α. Ανδρικόπουλος και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία συμμετέχει και στην κοινοπραξία Finacity Corporation των IBM Hellas, Deutsche Bank, Estia Business, Deloitte, KPMG, Qualco του Ορέστη Τσακαλώτου και ΚΑΠΑ Research. Η κοινοπραξία με επικεφαλής την QUALCO εδώ και ένα χρόνο έχει αναλάβει την διαχείριση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ.

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ του newsbomb, την περίοδο που μίσθωνε την βίλα στην Βαρυμπόμπη, ο Νίκος Ανδρικόπουλος «λάμβανε υψηλές αμοιβές, για να παρέχει συμβουλές στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Θόδωρο Κιτσάκο». Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει το newbomb, οι Πετσίτης και Κιτσάκος, μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά αποτελούν την περίφημη «παρέα της Καισαριανής». Κατά τις ίδιες πηγές ο Νίκος Ανδρικόπουλος εντάχθηκε σε αυτή την παρέα.

    Ο Μανώλης Πετσίτης

    Ο ίδιος απετέλεσε και τον συνδετικό κρίκο της παρέας της Καισαριανής με την λεγόμενη «παρέα της Πάρου», την οποία απαρτίζουν «ο ηθοποιός Λάκης Λαζόπουλος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογηρού, οι οποίοι είναι επιστήθιοι φίλοι του Νίκου Ανδρικόπουλου».

    «Χρυσές δουλειές»

    Πηγές εντός του κυβερνώντος κόμματος, που επικαλείται το ίδιο site, υποστηρίζουν πως με όχημα αυτές τις δύο παρέες «ο Νίκος Ανδρικόπουλος έχει κάνει χρυσές δουλειές στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που άλλωστε προκύπτει από τα ανθηρά οικονομικά μεγέθη τόσο της δικηγορικής εταιρείας Νικόλαος Α. Ανδρικόπουλος και Συνεργάτες, όσο και της εισπρακτικής εταιρείας (εταιρεία διαχείρισης από δάνεια και πιστώσεις) NPA Servicing, της οποίας είναι δικαιούχος. Σε αυτές της δουλειές περιλαμβάνονται η είσπραξη οφειλών πελατών της ΔΕΗ, η εξαγορά της εταιρείας ενέργειας των Σκοπίων (EDS) από τη ΔΕΗ, κ.ά.».

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Ανδρικόπουλος συνεργαζόταν ήδη προ ΣΥΡΙΖΑ και με τους Δημήτρη Κοντομηνά και Δημήτρη Κοπελούζο, με τους οποίους διατηρεί αγαστή σχέση. Ο ίδιος φέρεται να έχει και συνεργασίες με τον Λάκη Λαζόπουλο -πέραν του καλλιτεχνικού αντικειμένου-, οι οποίες έχουν αποδειχθεί προσοδοφόρες για τον ηθοποιό.

    Πληροφορίες από κυπριακές πηγές φέρουν τον Νίκο Ανδρικόπουλο να συνδέεται με τον Αρτέμη Αρτεμίου, τον Κύπριο δικηγόρο των offshore, ο οποίος διατηρεί πολύχρονη γνωριμία με τον Νίκο Παππά και έχει εκπροσωπήσει εταιρείες συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

    Ο δικηγόρος Νίκος Ανδρικόπουλος με τον Μανώλη Πετσίτη

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, η δημοσιοποίηση της σχέσης του με τον Μανώλη Πετσίτη και κυρίως η συσχέτισή του με πολλές από τις «σκοτεινές» δραστηριότητες του στενού φίλου του Νίκου Παππά, έχει φέρει το Νίκο Ανδρικόπουλο σε δύσκολη θέση.

    Εταιρεία στην Κύπρο – λογαριασμοί στην Ελβετία

    Η παραπάνω σχέση έβαλε τον Νίκο Ανδρικόπουλο στο στόχαστρο ερευνών, αναφέρει το newsbomb και συμπληρώνει ότι από τον έλεγχο που διενεργήθηκε αρμοδίως, ο δικηγόρος βρέθηκε να έχει δύο εταιρείες εκτός Ελλάδος (Κύπρο και Βουλγαρία), ενώ την προσοχή τράβηξαν και οι μεταφορές χρημάτων σε λογαριασμούς του στο εξωτερικό (Ελβετία και Βρετανία).

    «Είναι ενδεικτικό πως το 2016 ο Ανδρικόπουλος δήλωσε συνολικό ατομικό εισόδημα 1,25 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 1,1 εκατ. ευρώ από μερίσματα ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης, 86.626 ευρώ από μισθωτή εργασία, 15.260,80 ευρώ από τόκους καταθέσεων αλλοδαπής προέλευσης, 4.679,89 ευρώ από αυτοτελή φορολογητέα ποσά, 570 ευρώ από ακίνητη περιουσία και 32 ευρώ από τόκους καταθέσεων ημεδαπής.

    » Το 2017 τα ατομικά του εισοδήματα εκτινάχθηκαν, καθώς αυξήθηκαν κατά 55% σε ετήσια βάση. Έτσι, δήλωσε συνολικό ατομικό εισόδημα 1,94 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 1,7 εκατ. ευρώ από μερίσματα ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης, 120.951 ευρώ από αυτοτελή φορολογητέα ποσά, 49.475 ευρώ από μισθωτή εργασία, 2.170,04 ευρώ από τόκους καταθέσεων εξωτερικού, 954,94 ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα και 7,41 ευρώ από τόκους καταθέσεων ημεδαπής» αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η εισοδηματική ευρωστία του Ν.Ανδρικόπουλου είναι απότοκο της μεγάλης αύξησης των εσόδων της δικηγορικής του εταιρείας στο διάστημα 2016-2017. Η εταιρεία το 2016 δήλωσε ακαθάριστα έσοδα χρήσης 6,65 εκατ. ευρώ και κέρδη 1,793 εκατ. ευρώ, ενώ το 2017 δήλωσε ακαθάριστα έσοδα χρήσης 9 εκατ. ευρώ και κέρδη 2,7 εκατ. ευρώ.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το site, το 2014 και το 2015 ο Ανδρικόπουλος είχε βρεθεί με οφειλές στο ΙΚΑ πολύ μεγάλου ύψους, για τις οποίες το ασφαλιστικό ταμείο προχώρησε -δύο φορές – σε κατασχέσεις λογαριασμών του, οι οποίες όμως άρθηκαν.

    Την πρώτη φορά, στις 9 Δεκεμβρίου 2014 του κατασχέθηκαν 1,2 εκατ. ευρώ τα οποία αποδεσμεύτηκαν στις 17 Δεκεμβρίου 2014, ενώ στις 5 Μαΐου 2015 του επεβλήθη ξανά κατάσχεση ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, η οποία άρθηκε στις 22 Ιουνίου 2015.

    Τραπεζικές καταθέσεις

    Πληροφορίες του newsbomb από το τραπεζικό σύστημα αναφέρουν πως το χρονικό διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2013 και Φεβρουαρίου 2019 στον τραπεζικό λογαριασμό του Νίκου Ανδρικόπουλου έχει πιστωθεί αθροιστικά ένα ποσό ύψους 6,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,2 εκατ. ευρώ έχουν προέλθει από μεταφορές από τους εταιρικούς του λογαριασμούς και 1,13 εκατ. ευρώ από εμβάσματα από λογαριασμό που διαθέτει στην Κύπρο.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από τα 6,8 εκατ. ευρώ των καταθέσεων του Νίκου Ανδρικόπουλου μεγάλα ποσά έχουν μεταφερθεί σε λογαριασμούς του σε Ελβετία και Βρετανία, κάποια κεφάλαια έχουν πάει σε λογαριασμούς των εταιρειών στις οποίες μετέχει, ενώ έχει προχωρήσει και σε μεγάλες αναλήψεις μετρητών. Άλλωστε ο ίδιος διατηρεί αρκετές θυρίδες σε συγκεκριμένη τράπεζα (σε διαφορετικά καταστήματα).

    Έλεγχοι που είναι σε προκαταρκτικά στάδια εστιάζουν στο φορολογικό προφίλ του δικηγόρου και στο εάν έχει φορολογηθεί για το σύνολο των καταθέσεων του και ειδικά για εκείνες που έστειλε στο εξωτερικό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στο φως έγγραφο-ντοκουμέντο: Άνοιξαν οι λογαριασμοί Πετσίτη στην Κύπρο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νίκος Ανδρικόπουλος: Ο αγαπημένος δικηγόρος του Μαξίμου (και φίλος του Πετσίτη) που κυνηγάει με την QUALCO τις οφειλές στη ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ