• Top Stories

    Οι τράπεζες μετά τα stress test: Οι στόχοι για αυξήσεις, κόκκινα δάνεια και bad bank


    Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης τόσο από τους επενδυτές όσο και από τους καταθέτες αποτελεί το κρίσιμο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν οι τράπεζες προκειμένου να ξεκινήσει ο ενάρετος κύκλος στην οικονομία και να ανοίξουν οι κάνουλες του δανεισμού. 

    Αυτό επισημαίνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σημειώνοντας ότι παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των stress test ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα έχουν γίνει και οι τράπεζες μπορούν να αναπαυθούν. Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν πάντα πρόκληση, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, εξηγώντας ότι η απόφαση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε μια τράπεζα, είναι απόφαση της ίδιας και έχει να κάνει με πολλούς άλλους λόγους, όταν το πιστωτικό ίδρυμα δεν είναι υπό επιτήρηση.

    Οι ίδιοι οι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι στο μέτωπο των καταθέσεων είναι πολλά να γίνουν ακόμη προκειμένου να επιστρέψουν τα 30 δις των καταθέσεων που έφυγαν το 2015, να μηδενιστεί η υποχρέωση των τραπεζών από τον ακριβό ELA και να αρθούν τα capital controls. «Τα κόκκινα δάνεια θα χρειαστούν χρόνο και αν οι τράπεζες συνεχίσουν να είναι εκτεθειμένες σε αυτό τον κίνδυνο, δεν θα μπορέσουν να αφιερώσουν πόρους», σημειώνουν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα πλάνα για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν συντάξει οι τράπεζες «είναι αξιόπιστα και θα πρέπει να τηρηθούν». 

    Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία, όπως οι πλειστηριασμοί, οι πωλήσεις δανείων ή η διάθεση της διαχείρισης σε εξωτερικές εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες θα πρέπει να διαγράψουν όσα δάνεια δεν μπορούν να εισπραχθούν. «Τα προβλήματα δεν εξαφανίζονται, απλά διογκώνονται όταν δεν τα αντιμετωπίζεις», σημειώνουν, με έμφαση.

    Η προοπτική της δημιουργίας μιας bad bank στο τέλος της περιόδου, παραμένει ένα σοβαρό ενδεχόμενο, στο βαθμό που ακόμη και αν οι στόχοι επιτευχθούν, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Η λύση αυτή προϋποθέτει ωστόσο ότι τα δάνεια θα μεταφερθούν με την αγοραία αξία τους και όχι με αυτή που επιθυμούν οι τράπεζες, καταλήγει η ίδια πηγή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκλειστικό: «Οι τράπεζες να είναι έτοιμες να γράψουν και ζημιές από τα δάνεια»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: Τα stress tests πέρασαν, έρχονται τα αποτελέσματα τριμήνου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Wood: Καμία έκπληξη από τα stress tests των ελληνικών τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ