ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η χώρα δεν πρέπει να υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ενώπιον των δανειστών της μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, αναφέρει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποιώντας πως σε μια τέτοια περίπτωση οι αγορές θα την εγκαταλείψουν. Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο κ. Στουρνάρας σημειώνει πως οποιαδήποτε υπαναχώρηση θα μπορούσε να αφήσει τη χώρα εκτεθειμένη σε μεγάλους κινδύνους σε μια περίοδο που θα μπορούσε να είναι ευάλωτη στην αναταραχή σε Τουρκία και Ιταλία.
Αν υπαναχωρήσουμε από τα συμφωνηθέντα, τώρα ή στο μέλλον, οι αγορές θα μας εγκαταλείψουν και δεν θα μπορούμε να αναχρηματοδοτήσουμε δάνεια που λήγουν με βιώσιμους όρους για το χρέος, λέει ο κεντρικός τραπεζίτης στην εφημερίδα.
Ο κ. Στουρνάρας προσθέτει πως αν υπάρξει μια ισχυρή διεθνής αναταραχή, είτε στην Τουρκία ή στην Ιταλία είτε στην παγκόσμια οικονομία, θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες στην πρόσβασή μας στις αγορές με δεδομένο ότι o συντελεστής ευαισθησίας των ελληνικών ομολόγων παραμένει υψηλός.
Συμπλήρωσε πάντως πως αυτός ο κίνδυνος είναι πιο διαχειρίσιμος και θα υποχωρήσει εφόσον οι αγορές πειστούν ότι η Ελλάδα ακολουθεί τη σωστή οικονομική πολιτική και τηρεί τις δεσμεύσεις της.
Ας μην ξεχνάμε, σημειώνει ο κεντρικός τραπεζίτης, ότι η Ευρωζώνη έχει ακόμη κενά στην αρχιτεκτονική της. Η τραπεζική ένωση δεν έχει ολοκληρωθεί και έτσι κάθε αναστάτωση επηρεάζει τα πιο αδύναμα μέλη της περισσότερο, προσθέτει.
Τονίζει όμως πως οι συμφωνημένες δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν.
“Οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την Ελλάδα για το μέλλον είναι ξεκάθαρες, συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού μομέντουμ. Δεν έχω αμφιβολία ότι θα γίνουν σεβαστές” αναφέρει ο Γάλλος υπουργός.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πυροβολισμοί κατά Ρώσου στρατηγού στη Μόσχα – Σύνδεσμος με τον Πριγκόζιν
- ΕΕ: Αυξάνει τους δασμούς στα κινεζικά κεραμικά στο 79% για να αντιμετωπίσει το ντάμπινγκ
- Stellantis: Στα 70 δισ. ευρώ έφτασε η κατρακύλα της αξίας της μετοχής από την ανάληψη της ηγεσίας από τον Filiosa
- Eurogroup: Κοινό ευρωπαϊκό χρέος και stablecoins στο επίκεντρο στις 16 Φεβρουαρίου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.