• Τράπεζες

    Eurobank: Εντυπωσιακή αύξηση 8% στα καθαρά κέρδη το 2018 – Κατά 3,5 δισ. ευρώ μειώθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια

    • NewsRoom
    Eurobank - Δωρεά 354.000 ευρώ στη Σχολή Ευελπίδων για ανακαίνιση κτιριακών υποδομών

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Αύξηση 8% σε σχέση με το 2017 παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη της Eurobank του 2018, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε για το έτος η τράπεζα. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 200 εκ. ευρώ.

    Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων έφτασαν τα 848 εκ. ευρώ, υψηλότερα κατά 1,4% σε ετήσια βάση. Οι λειτουργικές δαπάνες ήταν μειωμένες κατά 3,5% στην Ελλάδα και 1,7% στον Όμιλο,

    Τα καθαρά κέρδη από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό έφτασαν τα 145 εκ. ευρώ, αυξημένα κατά 11,8% σε ετήσια βάση.

    Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, ο σχηματισμός νέων NPEs διαμορφώθηκε στα -920 εκ. ευρώ το 2018 έναντι -687 εκ. ευρώ το 2017, ενώ συνολικά τα NPEs  μειώθηκαν κατά 3,5 δισ. ευρώ το 2018 και ο δείκτης NPEs μειώθηκε κατά 550 μ.β. έναντι του 2017, σε 37,0%. Ο Δείκτης προβλέψεων προς μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα διαμορφώθηκε κατά 53,2%.

    Το 2018 οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 4,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και κατά 5,2 δισ. ευρώ στον Όμιλο,

    Η χρηματοδότηση από τον ELA ήταν μηδενική,  ενώ ο δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών CET1 διαμορφώθηκε στο 16,2% και ο δείκτης συνολικής επάρκειας  18,7%

    Όπως αναφέρει η τράπεζα, η υλοποίηση του πλάνου μετασχηματισμού που είναι σε εξέλιξη αναμένεται να ισχυροποιήσει την Τράπεζα και να αποφέρει σημαντικά οφέλη για τους
    μετόχους και πελάτες

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Eurobank, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας αναφέρει σχετικά:

    «Τα αποτελέσματα της Eurobank για το 2018 παρέχουν μια σταθερή βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδίου που έχουμε ανακοινώσει, ώστε να αποκαταστήσουμε όλους τους βασικούς δείκτες της Τράπεζας σε επίπεδα συγκρίσιμα με εκείνα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τραπεζών.

    H τράπεζα παρουσίασε ισχυρή οργανική κερδοφορία με καθαρά κέρδη €200 εκατ. και με σημαντική συμβολή από τις διεθνείς δραστηριότητες, ενώ ξεπέρασε τους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE) για δεύτερη συνεχή χρονιά. Το απόθεμα των NPE μειώθηκε κατά €3,5 δισ. το 2018, με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 550 μονάδες βάσης στο 37%, το καλύτερο ποσοστό στον κλάδο. Η επικείμενη νομοθεσία για την πρώτη κατοικία, η οποία θα συγκεράσει τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων μερών, μπορεί να επιταχύνει τη θεραπεία των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων και να μειώσει τις χρονίζουσες υποθέσεις του Νόμου 3869/2010.

    Τα αποτελέσματα της τράπεζας ήταν ιδιαίτερα ισχυρά στο σκέλος της ρευστότητας. Η σημαντική αύξηση των καταθέσεων άνω των €5 δισ., που προήλθε κυρίως από την Ελλάδα, μας επέτρεψε να εξαλείψουμε τη χρήση του ELA. Οι χορηγήσεις (εξαιρουμένων διαγραφών και πωλήσεων) ενισχύθηκαν το 2018, λόγω αυξημένης ζήτησης επιχειρηματικών δανείων.

    H σταθερή κερδοφορία, η βελτιωμένη ποιότητα ενεργητικού και η ισχυρή αύξηση των καταθέσεων αποδεικνύουν ότι το επιχειρηματικό μας μοντέλο λειτουργεί αποτελεσματικά και έχει τη δυναμική να αποδώσει περαιτέρω καθώς η ελληνική οικονομία, η βασική μας αγορά, δείχνει σημάδια διατηρήσιμης ανάπτυξης και η πρόσβαση στις αγορές αποκαθίσταται, όπως επιβεβαιώθηκε και από την επιτυχή έκδοση του 10ετούς ομολόγου, την πρώτη μετά από εννέα χρόνια.

    Οι στρατηγικές πρωτοβουλίες όπως ανακοινώθηκαν την 26η Νοεμβρίου 2018, αποτελούν την κορυφαία μας προτεραιότητα για το τρέχον έτος. Το σχέδιο μετασχηματισμού έχει εισέλθει στη φάση υλοποίησης, με τη συγχώνευση με τη Grivalia να αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου.

    Μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2019 σχεδιάζουμε πρώτον να ολοκληρώσουμε
    την τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους €2 δισ. για την οποία υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον, δεύτερον να λάβουμε δεσμευτικές προσφορές για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στην FPS, τη θυγατρική μας εταιρεία διαχείρισης δανείων και τρίτον την τιτλοποίηση δανείων ύψους €7,5 δισ.

    Στη βάση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας και του ρυθμού εκτέλεσης του σχεδιασμού, είμαστε βέβαιοι πως μπορούμε να υλοποιήσουμε πλήρως το πλάνο μας στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε ανακοινώσει, μέχρι το τέλος του έτους.»



    ΣΧΟΛΙΑ