• Business

    Ελλάκτωρ: Η επόμενη μέρα και οι προκλήσεις για τη νέα διοίκηση του ομίλου

    Καλλιτσάντσης Ελλάκτωρ

    Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. Διευθύνων σύμβουλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ


    Στην επόμενη μέρα της Ελλάκτωρ και στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, επικεντρώνεται πλέον το ενδιαφέρον, έπειτα από την επικράτηση χθες στη Γενική Συνέλευση των μετόχων των προτάσεων των Αναστασίου και Δημητρίου Καλλιτσάντση για το διοικητικό συμβούλιο και την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει ο όμιλος, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας τους «Change4Ellaktor».

    Οι Λεωνίδας Μπόμπολας και Δημήτρης Κούτρας, δύο εκ των βασικών μετόχων που μέχρι χθες ήλεγχαν σχεδόν το 85% της δραστηριότητας του κατασκευαστικού ομίλου, μέσω των εκτελεστικών θέσεων που κατείχαν (και συνεχίζουν να κατέχουν μέχρι νεοτέρας), έπαψαν να είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου και μένει να φανεί τις επόμενες μέρες αν θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν και τις θέσεις τους ως επικεφαλής θυγατρικών εταιρειών.

    Ο κ. Μπόμπολας, αμέσως μετά την επίμαχη ψηφοφορία επί της προτάσεως των κ.κ. Καλλιτσάντση για ριζική αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου και στο περιθώριο της διαδικασίας, σημείωσε πως «έδωσε ένα δύσκολο αγώνα» και πρόσθεσε ότι δεν θα σταματήσει να ασχολείται με την Ελλάκτωρ, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι η ζωή μου». Απέδωσε την επικράτηση της άλλης πλευράς στον αιφνιδιασμό που κατάφερε, λέγοντας πως δεν πρόλαβε να οργανώσει την απάντησή του, ενώ εκτίμησε ότι αν στη γενική συνέλευση είχαν συμμετάσχει οι τράπεζες (κατέχουν ένα ποσοστό της τάξεως του 4% και δεν εκπροσωπήθηκαν στη γενική συνέλευση) το αποτέλεσμα θα ήταν υπέρ του, κάτι πάντως που η άλλη πλευρά αμφισβητεί.

    Η γενική συνέλευση ξεκίνησε με την ανάγνωση και ψήφιση των θεμάτων μιας κανονικής ετήσιας γενικής συνέλευσης (ψήφιση ισολογισμού 2017 κ.λ.π.) και στη συνέχεια το λόγο πήραν για να διατυπώσουν τις προτάσεις για το μέλλον του ομίλου οι Λεωνίδας Μπόμπολας και Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. Συντομότερες τοποθετήσεις έκαναν οι Δημήτρης Κούτρας και Δημήτρης Καλλιτσάντσης. Και οι τέσσερις πρωταγωνιστές ήταν συγκρατημένοι καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας η οποία κύλησε ομαλά αφού οι δύο πλευρές είχαν καταφέρει να συνεννοηθούν. Η πλευρά που κέρδισε την μάχη αρκέστηκε σε συγκρατημένα χαμόγελα, ενώ ψύχραιμος και ομιλητικός, αν και φανερά στεναχωρημένος, παρέμεινε και μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο κ. Μπόμπολας.

    Ακολούθησε η ανοιχτή ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης των κ.κ. Καλλιτσάντση για νέο διοικητικό συμβούλιο (ΔΣ) χωρίς τη συμμετοχή των αντιπάλων του η οποία και υπερψηφίστηκε με ποσοστό  52,92% επί των παρισταμένων μετόχων.

    Καθοριστική ήταν η ψήφος των επενδυτικών κεφαλαίων (fund) που στο μεγαλύτερο μέρος τους ψήφισαν υπέρ της πρότασης των κ.κ. Καλλιτσάντση. Για αρκετή ώρα και μέχρι να ψηφίσουν τα fundτα ποσοστά που ελάμβαναν οι δύο αντιτιθέμενες πλευρές ήταν κοντά, μετατρέποντας την ψηφοφορία σε θρίλερ. Βεβαίως, εξαρχής φαινόταν πως το ποσοστό που ελέγχει άμεσα η επικρατούσα πλευρά (27,8%) η οποία έχει διαθέσει τον τελευταίο χρονικό διάστημα περί τα 46 εκατ. ευρώ για αγορές μετοχών της Ελλάκτωρ, θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο.

    Στη συνέχεια ετέθη σε ψηφοφορία η πρόταση για τα μέλη του ΔΣ, τα οποία είναι: Γιώργος Προβόπουλος (πρόεδρος) Αναστάσιος Καλλιτσάντσης (διευθύνων σύμβουλος) Δημήτριος Καλλιτσάντσης, Ιορδάνης Αϊβάζης, Παναγιώτης (Τάκης) Δουμάνογλου, Μιχαήλ Κατούνας, Αλέξιος Κομνηνός, Δέσποινα – Μαγδαληνή Μαρκάκη και Ελένη Παπακωνσταντίνου.

    Ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης χαρακτήρισε «ιστορική για το επιχειρείν στην Ελλάδα» τη διαδικασία που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάκτωρ, σημειώνοντας ότι όλοι οι μέτοχοι αποφασίζουν για το μέλλον ομίλου. Ο ίδιος σε μια αποστροφή του λόγου του είπε πως «δεν υπάρχει τίποτα το προσωπικό απέναντι στα μέλη του υφιστάμενου Δ.Σ., απλώς δεν λειτουργούμε». Το απελθόν πλέον ΔΣ «ήταν σε αδιέξοδο και δεν μπορούσε να λάβει τις αναγκαίες επείγουσες αποφάσεις» πρόσθεσε.

    Μεταξύ των κινήσεων που θα κάνει η νέα διοίκηση της Ελλάκτωρ είναι ο περιορισμός των θυγατρικών εταιρειών από τον οποίο προσδοκά εξοικονόμηση της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ ετησίως. Βάσει των όσων επανέλαβε και χθες ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης η κατασκευή θα παραμείνει βασικός κορμός του ομίλου, ωστόσο θα επιδιωχθεί η αναδιοργάνωση της Άκτωρ ώστε να καταστεί κερδοφόρος και στο εξωτερικό. Ο ίδιος προσδιόρισε το μελλοντικό τζίρο από την κατασκευή σε 1 δις. ευρώ με την κερδοφορία στο 3,5% με 4% επί αυτού.

    Ακόμη, δεν πρόκειται να προχωρήσει η πώληση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος (για σήμερα είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση και αυτής της θυγατρικής) όπως ήθελε η αντίπαλη πλευρά, καθώς όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά «δεν πιστεύουμε πως η εταιρεία πρέπει να προχωρήσει σε ξεπούλημα οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, αν δεν έχει προηγουμένως διορθώσει τις αιτίες που απαιτούν έκτακτη ρευστότητα». Η εκτίμησή του είναι ότι η εν λόγω θυγατρική σύντομα θα έχει ΕBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ. Καταλήγοντας ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ δεν παρέλειψε να αναλάβει την ευθύνη για λάθη που έγιναν, ενώ πρόσθεσε πως την κίνηση «Change4Ellaktor» θα έπρεπε να την είχαν προχωρήσει νωρίτερα προκειμένου να απεγκλωβίσουν την εταιρεία από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει τα τελευταία δύο χρόνια.

    Παρέμβαση στη συνέλευση έγινε και από εργαζόμενη του ομίλου που ζήτησε από τις δύο πλευρές διαβεβαιώσεις για την επόμενη μέρα. Η αγωνία γενικότερα των εργαζομένων και στελεχών ήταν έκδηλη με ένα μεγάλο τμήμα τους να παρακολουθούν τη γενική συνέλευση στην είσοδο του κτηρίου που στεγάζεται ο όμιλος όπου είχαν στηθεί τα κατάλληλα μέσα μετάδοσής της.

    Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν πρωτοβουλίες στελεχών του ομίλου στην κατεύθυνση να πέσουν οι τόνοι και να μην απομακρυνθεί από όλες τις θέσεις ευθύνης ο κ. Μπόμπολας (λιγότερο πιθανό είναι να συμβεί το ίδιο όσο αφορά τον Δημήτρη Κούτρα).

    Σε κάθε περίπτωση όμως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η ομαλή συνέχιση των εργασιών της Άκτωρ, εταιρεία που μέχρι σήμερα λειτουργούσε με τον Δημήτρη Κούτρα να κυριαρχεί, λόγω εμπειρίας και ταπεραμέντου σε συνδυασμό με την έλλειψη σύγχρονων εταιρικών δομών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης οδηγεί την ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη νέα εποχή: «Στόχος μας να δικαιώσουμε τους μετόχους που μας εμπιστεύτηκαν»



    ΣΧΟΛΙΑ