• Big Story

    Έφη Αχτσιόγλου: «Παραδομένη» στις ορέξεις των Θεσμών – Ποια η ατζέντα του Κουαρτέτου

    • NewsRoom


    Χωρίς τα απαραίτητα… πυρομαχικά πάει στον πόλεμο με το Κουαρτέτο η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

    Δίχως να κρατά στα χέρια της τον φάκελο «προαπαιτούμενα» προσέρχεται σήμερα Τρίτη (15/11/2016) η κ. Αχτσιόγλου στο β΄γύρο διαπραγμάτευσης με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών προκειμένου να υπάρξει συμφωνία των δύο πλευρών σε σχέση με το νέο Εργασιακό και έτσι να «τρέξει» πιο εύκολα η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής έως τις 5 Δεκεμβρίου 2016.

    Το απόγευμα της Δευτέρας (14/11/2016) η Έφη Αχτσιόγλου αποφάσισε τελικά να μην στείλει τους θεσμούς το «κείμενο αρχών» της ελληνικής πλευράς επί του θέματος, όπως είχε υποσχεθεί ο προκάτοχος της Γιώργος Κατρούγκαλος στο τέλος του α΄ γύρου διαπραγμάτευσης (σ.σ. 27/10).

    Με άλλα λόγια παραμένει ως μοναδική «βάση» διαπραγμάτευσης υπ. Εργασίας-Θεσμών για το νέο Εργασιακό το πόρισμα της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων το οποίο έχει παραδοθεί από τις 23/9 και στις δύο πλευρές.

    Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως η ελληνική πλευρά δεν έχει ένα πλάνο αιτημάτων όπως είναι:

    • η επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων
    • η επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων
    • η προστασία του ορίου των ομαδικών απολύσεων
    • η κατάργηση του κατώτατου μισθών των νέων
    • η μη θέσπιση της δυνατότητας “lock out” ( δηλαδή ανταπεργίας) από τους εργοδότες. 

    Την ίδια στιγμή, στο υπ. Εργασίας είναι σαφές πως οι θεσμοί δεν δέχονται επ΄ ουδενί την επαναφορά:

    • της δυνατότητας των κοινωνικών εταίρων να αποφασίζουν για το ύψος του κατώτατου μισθού
    • της υπερίσχυσης των κλαδικών συμβάσεων επί των επιχειρησιακών συμβάσεων, όπως ζητά το Υπ. Εργασίας. Υπενθυμίζεται πως με βάσεις διατάξεις της περιόδου 2010-2013, ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από το κράτος, ενώ οι επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας μπορούν να αποκλίνουν από τους όρους των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

    Πώς κατεβαίνει στο γήπεδο το Κουαρτέτο

    Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, θεωρεί ότι ο στόχος για συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, παραμένει εφικτός. Την ίδια ώρα όμως ευρωπαϊκές πηγές έχουν αρχίσει να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο καθυστερήσεων, οι οποίες θα απαιτήσουν επάνοδο των επικεφαλής των θεσμών μέσα στο Δεκέμβριο ώστε να κλείσει η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση στο τέλος του έτους.

    Ο βασικότερος αστάθμητος παράγοντας φαίνεται να είναι η στάση η οποία θα τηρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ιδίως τώρα που έχει αρχίσει να φαίνεται σχεδόν δεδομένη η συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα. Αν για παράδειγμα, το ΔΝΤ παίξει το χαρτί των πρόσθετων μέτρων σε αφορολόγητο και ασφαλιστικό, είναι σαφές ότι το πλαίσιο της συμφωνίας δυσκολεύει αισθητά.

    Αυτό όμως δεν το ξέρουμε ακόμα. Στίγμα προθέσεων αναμένεται άμεσα, ενώ σήμερα οι συναντήσεις ξεκινούν με μια επισκόπηση των θεμάτων της ατζέντας της δεύτερης αξιολόγησης στις έντεκα το πρωί και συνεχίζονται με υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων (στις πέντε το απόγευμα) και εργασιακά (στις έξι).

    Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές φαίνεται να συμμερίζονται την ανάγκη επιτάχυνσης των εξελίξεων και ξεκαθαρίσματος του τοπίου, το συντομότερο δυνατό. Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία το 2017 δεν θέλουν να ασχολούνται με την Ελλάδα καθώς βαδίζουν προς τις κάλπες. Το ιδανικό για όλες τις πλευρές θα ήταν το ελληνικό ζήτημα να κλείσει εντός του έτους σε όλες του τις προεκτάσεις. Αξιολόγηση, δρομολόγηση των βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος, σκιαγράφηση των μεσο-μακρο πρόθεσμων μέτρων από το Eurogroup ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να γίνουν οι αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

    Η ανάλυση βιωσιμότητας της ΕΚΤ, εφόσον είναι θετική, δρομολογεί τις διαδικασίες για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η δεύτερη ανάλυση, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, συναρτάται με την προσάρτηση του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης, για την οποία προϋπόθεση είναι η καθιέρωση του πλαισίου διευθέτησης του χρέους τα επόμενα χρόνια.

    Το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι δεν χρειάζεται τα μέτρα για το χρέος να ληφθούν προκαταβολικά. Θα μπορούσαν, κατά την άποψη την οποία μόλις προ ημερών επανέλαβε ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις, να συνδεθούν με ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια, η υλοποίηση του οποίου θα απελευθερώνει βαθμούς διευθέτησης του χρέους.

    Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, η οποία ξεκινά αυτές τις μέρες λοιπόν, στο καλό σενάριο η Ελλάδα, θα μπορούσε να καταλήξει με έναν έστω όχι και τόσο σαφή οδικό χάρτη για τη διευθέτηση του χρέους και με ένα πολύ εγγύτερο πρόγραμμα συμμετοχής στο QE της ΕΚΤ.

    Στο ενδιάμεσο, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα μπορούσε να σημάνει μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια, αφήνοντας στην άκρη στην παρούσα φάση τουλάχιστον τις απαιτήσεις που θεωρείται δεδομένο ότι θα εγείρει σε επίπεδο μέτρων το Ταμείο. Τα πρόσθετα μέτρα τα οποία θα απαιτήσει το ΔΝΤ είναι ικανά να τινάξουν τη συμφωνία στον αέρα, εφόσον η ευρωζώνη επιμείνει σε πλεονάσματα 3,5%.

    Ήδη όμως ο Γ. Ντάισελμπλουμ, φαίνεται πως έχει βάλει νερό στο κρασί του, λέγοντας αρχικά ότι θα πρέπει να δούμε για πόσο χρόνο η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει τόσο υψηλά πλεονάσματα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ομπάμα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιβεβαίωση του mononews: Προς εκτόνωση η κρίση στην Εθνική. Σωστή η απόφαση του ΤΧΣ, λένε πηγές



    ΣΧΟΛΙΑ