• Business

    Δρ Κατερίνα Πανοπούλου: Η OHB Hellas σημείο αναφοράς στη δημιουργία διαστημικού hardware βασισμένου σε 3d printing

    κατερινα-πανοπουλου

    Κατερίνα Πανοπούλου διευθύνουσα σύμβουλος OHB Hellas


    Φιλόδοξους στόχους έχει θέσει η νεοϊδρυθείσα OHB Hellas, θυγατρική κατά 100% της γερμανικής OHB SE, εκ των τριών μεγαλύτερων βιομηχανιών Αεροδιαστημικής μαζί με τις Airbus DS και Thales Alenia Space, η οποία κάνει τα πρώτα της βήματα προκειμένου να οργανωθεί και να εισέλθει σε φάση υλοποίησης του επιχειρηματικού της σχεδίου.

    Σύμφωνα με την διευθύνουσα σύμβουλο της OHB Hellas, Δρ Κατερίνα Πανοπούλου, η οποία, ως Ελληνίδα επιστήμονας, εργαζόμενη στη μητρική εταιρεία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της θυγατρικής στην Ελλάδα, η δραστηριότητά της θα κινηθεί στους παρακάτω τρεις άξονες:

    «Πρώτος στόχος είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή – συναρμολόγηση διαστημικού hardware (π.χ μικροδορυφόρων) στην Ελλάδα. Αυτό το βήμα θα αποτελέσει το πρώτο space system integration της χώρας. Η εταιρεία παράλληλα σκοπεύει να γίνει εξειδικευμένο κέντρο της Ευρώπης στον τομέα του Additive Manufacturing, γνωστό ως 3d printing, για τον διαστημικό τομέα. Θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα ένα από τα σημεία αναφοράς στη δημιουργία space hardware βασισμένου σε τεχνολογία 3d printing. Τρίτος άξονας είναι η παροχή στρατηγικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε οργανισμούς, όπως ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) από την σκοπιά του system integrator καθώς και η παροχή υπηρεσιών στις άλλες εταιρίες του ομίλου μας.»

    Όπως υπογραμμίζει στο mononews «για την επίτευξη των στόχων της, η ΟΗΒ Hellas θα επιδιώξει τη στενή συνεργασία με την ελληνικές διαστημικές εταιρίες, τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα και τους οργανισμούς της χώρας, ώστε η Ελλάδα να γίνει ένας σημαντικός παίκτης στον τομέα του διαστήματος και να αποκτήσει αυτονομία (π.χ. να είναι σε θέση ανταλλαγής υπηρεσιών με άλλα κράτη)».

    «Μεταξύ άλλων» – εξηγεί – «η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει δικό της δορυφορικό σύστημα AIS (Automatic Identification System) για την ταυτοποίηση πλοίων, την αποφυγή συγκρούσεων και τις πληροφορίες θέσης, όπως και για αποστολές αναζήτησης και διάσωσης, αλλά και να κατασκευάσει μικροδορυφόρους. Τα δορυφορικά δεδομένα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε μια σειρά από ζητήματα που άπτονται του real estate, την επιτήρηση των δασών, την καταγραφή των φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, φωτιές κτλ), αλλά και για την ασφάλεια σε αεροδρόμια και λιμάνια. Η ΟΗΒ, ως prime integrator της χώρας σκοπεύει να συμβάλλει στην κάλυψη των εθνικών αναγκών με βάση την υπό διαμόρφωση εθνική στρατηγική για το διάστημα μεταφέροντας τη διεθνή εμπειρία της».

    Πώς η ΟΗΒ επέλεξε την Ελλάδα για την ίδρυση θυγατρικής

    Η κα Πανοπούλου η οποία εργάζεται για την ΟΗΒ από το 2012 (απόφοιτος ΕΜΠ με διδακτορικό χρηματοδοτούμενο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) μέσω του προγράμματος NPI της ESA μεταξύ του Εργαστήριου Τεχνικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών, της ESA και της Astrium DS Casa) σημειώνει ότι η επιλογή της Ελλάδας για την ίδρυση θυγατρικής από την OHB ήταν το αποτέλεσμα συνδυασμού και ταύτισης χρονικής μεταξύ της στρατηγικής επέκτασης του ομίλου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, των προσωπικών στόχων της και των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης για δραστηριοποίηση στο χώρο του διαστήματος:

    «Πριν 2 χρόνια ετοίμασα μαζί με τον αναπληρωτή διαχειριστή και CTO της OHB Hellas, Mathieu Bernou, ένα επιχειρηματικό πλάνο σχετικά με δημιουργία κέντρου additive manufacturing στην Ελλάδα, το οποίο ήρθε δεύτερο σε κατάταξη στο διαγωνισμό Venture Capital της ΟΗΒ. Εκείνη ακριβώς την περίοδο υπήρξε μία διερευνητική επαφή της OHB με το υπουργείο της Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσής, όπου διατυπώθηκε η επιθυμία της κυβέρνησης να υποστηρίξει την εγκατάσταση της πρώτης system integrator εταιρίας στην Ελλάδα. Επόμενο βήμα ήταν να δημιουργήσω το business plan για την ΟΗΒ Ελλάδας βασισμένο στους άξονες που προανέφερα. Έπειτα από εκτενείς ενδοεταιρικές συναντήσεις στη Γερμανία και με την υποστήριξη της πρότασης για την Ελλάδα, όχι μόνον από εμένα ως Ελληνίδα αλλά και από υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης του ομίλου της ΟΗΒ το διοικητικό συμβούλιο, τον Ιούλιο του 2018, προχώρησε στην απόφαση ίδρυσης της ΟΗΒ Hellas. H εταιρία θα δράσει και ως κρίκος επέκτασης της εφοδιαστικής αλυσίδας του ομίλου καθώς η ΟΗΒ Hellas θα μπορέσει να διευρύνει τα κανάλια συνεργασίας του ομίλου ΟΗΒ με τις ελληνικές εταιρίες και τα πανεπιστήμια».

    Βάσει του επιχειρηματικού της σχεδίου, το οποίο θα εξελίσσεται παράλληλα με τα βήματα που θα κάνει συνολικά η Ελλάδα στον τομέα του διαστήματος (π.χ. υπάρχει ο σχεδιασμός για την παραγωγή ελληνικών μικροδορυφόρων, χωρίς ωστόσο, να υφίσταται προς το παρόν σαφές χρονοδιάγραμμα) η ΟΗΒ Hellas σκοπεύει να απασχολήσει τουλάχιστον 50 με 70 άτομα μέχρι το τέλος της πρώτης πενταετίας.

    Η επικεφαλής της OHB Hellas τονίζει σχετικά πως η εταιρεία δημιουργεί την ευκαιρία για τους Έλληνες μηχανικούς που θέλουν να εργαστούν στον τομέα του διαστήματος, να έχουν μια θέση στη διαστημική βιομηχανία της χώρας και μπορεί να συμβάλλει στην επιστροφή καταρτισμένων Ελλήνων επιστημόνων (μηχανικών και όχι μόνον) και συμπληρώνει: «Αναμένουμε να δοθεί στη χώρα μας η δυνατότητα να σχεδιάσει και να κατασκευάσει δορυφορικά συστήματα και εφαρμογές με βάση τις εθνικές μας ανάγκες και να μπούμε στο χάρτη της Ευρώπης ως χώρα κατασκευής διαστημικών συστημάτων. Θα βασιστούμε στις πολύ καλές βάσεις και δυνατότητες του ελληνικού επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού και θα τις εμπλουτίσουμε με μεταφορά τεχνογνωσίας και γνώσης από τη Γερμανία.»

    Ποια είναι η ΟΗΒ

    Η ΟΗΒ είναι μία από τις κορυφαίες ανεξάρτητες δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή βιομηχανία της Αεροδιαστημικής και Τηλεματικής και η μεγαλύτερη space system integrator της Γερμανίας. Μαζί με τις Airbus και Thales Alenia Space αποτελούν τις μεγαλύτερες δυνάμεις του χώρου αυτού. Το κύριο αντικείμενο της είναι η κατασκευή δορυφόρων χαμηλής τροχιάς (LEO) καθώς και γεωστατικών δορυφόρων (GEO).

    Ξεκίνησε τη διαστημική της πορεία το 1980, όταν ο Manfred Fuchs (ή papa Fuchs όπως τον αποκαλούν οι εργαζόμενοι στην εταιρία) μαζί με τη γυναίκα του αγόρασαν την εταιρία εξοπλισμού ναυτικών συστημάτων Οtto – Hydraulics Bremen με το όραμα να κατασκευάζουν δορυφορικά συστήματα για τη Γερμανία. Η εταιρία μετονομάστηκε πολύ γρήγορα σε Οrbital Hightechnology Bremen και ξεκίνησε προγράμματα κυρίως με το γερμανικό υπουργείο άμυνας. Από τότε έχει εκτελέσει πολλά γερμανικά, ευρωπαϊκά και διεθνή έργα, που σχετίζονται με κατασκευή δορυφόρων καθώς και με τεχνολογίες ασφάλειας και αναγνώρισης. Ένα από τα μεγαλύτερα project της ΟΗΒ είναι η κατασκευή των δορυφόρων Galileo (European GPS). H Κομισιόν μέσω της ΕSA έχει αναθέσει στην ΟΗΒ την κατασκευή 34 Galileo δορυφορων (Full Operational Capability).

    Αλλά μεγάλα προγράμματά της είναι οι δορυφόροι SARah και SARLupe, δορυφορικά ραντάρ για το γερμανικό υπουργείο άμυνας, οι μετεωρολογικοί δορυφόροι τρίτης γενιάς, ο δορυφόρος EnMAP για την καταγραφή των περιβαλλοντολογικών παραμέτρων καθώς και οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι the Hispasat H36W-1, ELECTRA and EDRS-C.

    Η έδρα της ΟΗΒ είναι στη Βρέμη και το Oberpfaffenhofen και θυγατρικές του ομίλου εδρεύουν στην Σουηδία, στο Λουξεμβούργο, στην Ιταλία, στο Βέλγιο και εδώ και λίγους μήνες και στην Ελλάδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην Grivalia το ιστορικό κτήριο του πρώην εργοστασίου της «Παπαστράτος» στον Πειραιά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο όμιλος με τα κόκκινα δάνεια των 200 εκατ. ευρώ και το party του Τίμου Μελισσάρη



    ΣΧΟΛΙΑ