• Τράπεζες

    «Δεν πληρώνω» και από τους συνεπείς εν αναμονή του σχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια


    Αυξάνονται οι καθυστερήσεις από τους καλοπληρωτές εν αναμονή του σχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια. Όπως χαρακτηριστικά λέει στο mononews.gr στέλεχος συστημικής τράπεζας, τους τελευταίους δύο μήνες (Ιανουάριο – Φεβρουάριο 2019) παρατηρούνται καθυστερήσεις  από τους καλοπληρωτές, με αποτέλεσμα, όπως υπογραμμίζει, να αυξάνεται ο «ηθικός κίνδυνος». Αυτό είναι για τις τράπεζες μείζον θέμα, συνεχίζει η ίδια πηγή, καθώς οι συνεπείς δανειολήπτες νοιώθουν ότι είναι «ριγμένοι» και σκέφτονται «μήπως είναι καλύτερα να μην πληρώσω;».

    Το θέμα του «ηθικού κινδύνου» έχει επισημανθεί και στις παρατηρήσεις των θεσμών, που κοινοποιήθηκαν στην ελληνική πλευρά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Το ερώτημα που διατυπώνουν οι θεσμοί είναι πως οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν τους  καλοπληρωτές και αν θα τους δοθούν κίνητρα  ώστε να συνεχίσουν  να εξυπηρετούν τα δάνεια τους.

    Βέβαια, συνεχίζει ο τραπεζίτης, κάθε φορά που αναμένεται μία ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια παρατηρείται αύξηση στις καθυστερήσεις, κατάσταση που  στη συνέχεια εξομαλύνεται.

    Και ενώ το νέο σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, βρίσκεται στην τελική ευθεία και αναμένεται τα επόμενα 24ωρα η κατάθεση του στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί άμεσα, μάλλον πάμε σε καθυστερήσεις.

    Και τους τραπεζίτες «τους ζώνουν τα φίδια» καθώς φοβούνται πως υπάρχουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, στα όσα δηλαδή συμφώνησαν –και επικύρωσε με επιστολή της προς την κυβέρνηση η Ελληνική Ένωση Τραπεζών- το βράδυ της Πέμπτης 21 Φεβρουαρίου.

    Οι πληροφορίες από τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ενδεχομένως η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να αυξηθεί στις 280.000 ευρώ (ότι δηλαδή ισχύει και σήμερα στο νόμο Κατσέλη), αντί των 250.000 ευρώ. Να υπάρξει αύξηση στη χρονική διάρκεια που θα μπορεί ο δανειολήπτης να υποβάλλει αίτημα στην πλατφόρμα για υπαγωγή στο νέο πλαίσιο.

    Η συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζιτών όριζε προθεσμία 12 μηνών, αρχής γενομένης από την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της διατραπεζικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα κατατίθενται τα αιτήματα. Και 3ετή διάρκεια  για τις ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι και οι ασθενείς. Η περιορισμένη χρονική διάρκεια του νόμου, ζητήθηκε από τους τραπεζίτες, για να μην υπάρξει ο «ηθικός κίνδυνος» δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων.

    Ερωτηματικό παραμένει αν θα αυξηθεί και το ποσό του δανείου.

    Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε το  συνολικό ύψος δανεισμού με υποθήκη ή εγγύηση πρώτη κατοικία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ (στο ποσό συμπεριλαμβάνονται και οι λογιστικοποιημένοι τόκοι), για να υποβάλλει κάποιος αίτημα στην πλατφόρμα.

    Στο ερώτημα αν θα υπάρξει και νέα συνάντηση κυβέρνησης- τραπεζιτών για την υπόθεση, τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως «δεν έχει νόημα νέα συνάντηση, αφού η κυβέρνηση είναι εκείνη που νομοθετεί…».

    Να σημειωθεί ότι στο νέο πλαίσιο μπορούν να ενταχθούν και οι δανειολήπτες με στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο, ωστόσο οι περιπτώσεις είναι λίγες, καθώς τα υπόλοιπα στα περισσότερα δάνεια σε ελβετικό υπερβαίνουν κατά πολύ το όριο των 130.000 ευρώ.

    Τέλος όλοι οι δανειολήπτες, που έχουν υποβάλει αίτημα υπαγωγής στο καθεστώς του νόμου Κατσέλη και δεν έχουν πάρει ακόμα δικάσιμο -υπολογίζονται σε σχεδόν 100.000 υποθέσεις- θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα στην πλατφόρμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πρώτη κατοικία: Η κυβέρνηση ενώπιον των παρατηρήσεων τραπεζών και θεσμών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί πήρε νέα παράταση ο διαγωνισμός για το Μετρό της Αθήνας – Όλο το παρασκήνιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άρθρο παρέμβαση: Πόσες Raxevsky ακόμα;



    ΣΧΟΛΙΑ