• Ενέργεια

    ΔΕΗ – λιγνιτικά: Το παρασκήνιο του διαγωνισμού και το «Plan B» για τη Μεγαλόπολη

    Γ. Περιστέρης, Ευ. Μυτιληναίος


    Σε φάση διαπραγματεύσεων μπαίνουν από τη Δευτέρα υπουργείο Ενέργειας και Κομισιόν με αφετηρία τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση των δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που ολοκληρώθηκε χθες με την κατάθεση δύο προσφορών.

    Από τις επαφές  υπουργείου και Κομισιόν, που θα ξεκινήσουν με τη γνωστοποίηση των νέων δεδομένων που δημιουργεί η ολοκλήρωση του διαγωνισμού, θα κριθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της ΔΕΗ και αν θα υπάρξει επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για όποια μονάδα δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

    Υπενθυμίζεται ότι οι δύο προσφορές που κατατέθηκαν χθες ήταν από τη Μυτιληναίος για τη μονάδα της Μελίτης, και χωρίς αιρέσεις και από τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ για τις δύο μονάδες Μελίτης και Μεγαλόπολης, αλλά με αιρέσεις που ουσιαστικά βγάζουν εκτός της διαδικασίας την προσφορά. Η ΔΕΗ ζήτησε από τη Μυτιληναίος βελτιωτική προσφορά για τη Μελίτη η οποία θα κατατεθεί αύριο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι αν η βελτιωμένη  προσφορά της Μυτιληναίος γίνει αποδεκτή, ο διαγωνισμός να λήξει με μια ιδιωτικοποίηση της μονάδας στη Μελίτη,  ενώ για τη μονάδα της Μεγαλόπολης θα πρέπει να ληφθούν εκ νέου αποφάσεις.

    Η στρατηγική της SEV.EN ENERGY ανοίγει το δρόμο για επαναπροκήρυξη της Μεγαλόπολης

    Ο Όμιλος SEV.EN ENERGY και ο στρατηγικός του εταίρος Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (από κοινού «η Κοινοπραξία») αποφάσισαν, όπως ανακοίνωσαν χθες, να μην υποβάλουν δεσμευτική προσφορά για τη διαδικασία αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού («η ΔΕΗ») σε Μεγαλόπολη και Μελίτη με βάση τις τελικές Συμβάσεις Αγοραπωλησίας Μετοχών («οι ΣΑΜ»), όπως αυτές ανακοινώθηκαν από τη ΔΕΗ. Κι αυτό γιατί όπως τονίζει , οι τελικοί όροι και προϋποθέσεις της συναλλαγής, σε συνδυασμό με έναν αριθμό επιπρόσθετων αστάθμητων παραγόντων, εξακολουθούν να επιβαρύνουν με σημαντικούς κινδύνους τον Αγοραστή, γεγονός το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την Κοινοπραξία.

    Ωστόσο, η Κοινοπραξία αποφάσισε να υποβάλει Δεσμευτική Προσφορά στη βάση εναλλακτικής εκδοχής της ΣΑΜ, η οποία περιλαμβάνει μια πιο ισορροπημένη κατανομή κινδύνων μεταξύ του Πωλητή και του Αγοραστή, καθώς και γεφυρώνει το κενό μεταξύ των προσδοκιών του Πωλητή και του Αγοραστή σε σχέση με την εξέλιξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Επισημαίνει ότι η εναλλακτική εκδοχή της ΣΑΜ είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ως εκ τούτου, μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο της συναλλαγής.

    Η προσφορά αυτή ωστόσο, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν μπορεί να γίνει δεκτή στο πλαίσιο αυτού του διαγωνισμού, ανοίγει την πόρτα για το «Plan που θα συζητηθεί από τη Δευτέρα μεταξύ κυβέρνησης και Κομισιόν που θα καθορίζει τι θα γίνει από δω και πέρα.

    Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης με την Κομισιόν, το γεγονός ότι υπάρχει ήδη ένα επίσημα εκφρασμένο ενδιαφέρον και με μια Δεσμευτική Προσφορά σε μια εναλλακτική Σύμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για τον Αγοραστή, εκτιμάται ότι διευκολύνει το υπουργείο Ενέργειας, στο να πείσει τη DG Comp να επαναληφθεί ο διαγωνισμός για τη Μεγαλόπολη, με την εναλλακτική εκδοχή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί είναι έξαλλοι οι τραπεζίτες και τι άκουσαν οι αναλυτές στον Μυτιληναίο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μυτιληναίος, Περιστέρης, Κοπελούζος: Τα μυστικά τους «όπλα» στη μάχη για την ενέργεια



    ΣΧΟΛΙΑ