• Big Story

    Ανοιχτή επιστολή στον Α. Τσίπρα: Οι Watsa & Paulson δηλώνουν ότι μένουν Ελλάδα. Μην τους διώξετε

    Αλέξης Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας


    Prem Watsa, ιδρυτής και επικεφαλής της Fairfax Financial Holdings. John Paulson, επικεφαλής της Paulson & Co. Steve Johnson, νο. 2 της Wilbur Ross. Τρεις πολύ σημαντικοί μεγαλοεπενδυτές, με συμμετοχή στις ελληνικές τράπεζες, βρίσκονται στην Αθήνα για επαφές που θα κρίνουν τις μελλοντικές τους κινήσεις αναφορικά με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Θα επιμείνουν στις πολύτιμες επενδύσεις τους, ή θα φύγουν έντρομοι από τη χώρα μας, παίρνοντας μαζί και τα χρήματά τους, όπως έχουν κάνει τόσοι επενδυτές στα χρόνια της κρίσης;

    Prem Watsa, Ετών 67, Επικεφαλής καναδικού fund Fairfax
    Prem Watsa, Ετών 67, Επικεφαλής καναδικού fund Fairfax

    Η απόφαση αυτή βρίσκεται ουσιαστικά στο χέρι του πρωθυπουργού της χώρας, ο οποίος τους υποδέχεται στο Μαξίμου, και οι Watsa, Paulson και Johnson ελπίζουν πως θα ακούσουν από αυτόν εκείνο που θέλουν να ακούσουν: ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα κυλήσει ομαλά, ότι θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, ότι τους επόμενους μήνες θα επιστρέψουν στις τράπεζες οι καταθέσεις – ότι τέλος πάντων η Ελλάδα μπορεί να γίνει μία κανονική χώρα, όπου ένας μεγαλοεπενδυτής μπορεί να εμπιστευθεί τα χρήματά του και να είναι σίγουρος ότι αυτά δε θα γίνουν «καπνός» μια ωραία πρωία, επειδή η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να κάνει του κεφαλιού της.

    Η αλήθεια είναι, κύριε Τσίπρα, ότι οι ξένοι επενδυτές σας αντιμετωπίζουν με καχυποψία, και όχι άδικα. Ήδη πριν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ως αντιπολιτευόμενο κόμμα, αντιτάχθηκε σε κάθε αποκρατικοποίηση, δαιμονοποιώντας την ως «ξεπούλημα», ενώ ακόμα και σήμερα, μετά το «ξεσκαρτάρισμα» των τελευταίων εκλογών, υπάρχουν στις τάξεις του άνθρωποι που δεν αντιπαθούν απλά τις ιδιωτικές επενδύσεις, δεν διαφωνούν απλά με τις ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά πραγματικά τις αποστρέφονται.

    Φανατικοί υποστηρικτές του κρατισμού, που σηκώνεται η τρίχα τους και μόνο στο άκουσμα των λέξεων «ιδιωτική πρωτοβουλία».

    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co
    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co

    Και φυσικά δε διστάζουν να εκφράσουν αυτήν την αποστροφή τους και στην πράξη. Είδαμε όλοι τι έχει γίνει με την Eldorado Gold και την επένδυση στη Χαλκιδική, με το Συμβούλιο της Επικρατείας να δικαιώνει την εταιρεία, αλλά τον αρμόδιο υπουργό να ψάχνει μανιωδώς τρόπους να σταματήσει την επένδυση, αναγκάζοντας την εταιρεία να αναστείλει τις εργασίες της, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία να βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, σε μία περίοδο που η κυβέρνηση θα έπρεπε να αναζητά τρόπους να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, και όχι νέες στρατιές ανέργων.

    Εύλογα αναρωτιέται κανείς τι μήνυμα στέλνει αυτή η τακτική της κυβέρνησης στους άλλους επενδυτές που έχουν επενδύσει ή σκοπεύουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Σίγουρα θα περνάει από το μυαλό τους ότι μία τέτοια επένδυση έχει τόσο ρίσκο όσο το να βάλουν το χέρι τους στο στόμα ενός κροκόδειλου.

    Πώς θα πείσετε, κύριε Τσίπρα, τους ξένους επενδυτές ότι τα λεφτά τους είναι ασφαλή στην Ελλάδα; Τι θα τους πείτε όταν σας εκφράσουν τις ανησυχίες τους ότι η επένδυσή τους μπορεί να έχει την τύχη της Eldorado;

    Η χώρα μας έχει μεγάλη ανάγκη από επενδύσεις. Μεγάλες, φιλόδοξες, σοβαρές επενδύσεις, που θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και θα μειώσουν επιτέλους την ανεργία, ενώ θα ξαναβάλουν την Ελλάδα στον χάρτη των αξιόπιστων χωρών για να επενδύσει κανείς τα χρήματά του. Καμία οικονομία, τουλάχιστον στον κόσμο μας, τον δυτικό κόσμο, δεν μπορεί να επιζήσει χωρίς σοβαρές επενδύσεις.

    Κύριε Τσίπρα, μη μας απογοητεύσετε. Ούτε εμάς, ούτε και τους επενδυτές που θέλουν ακόμα, παρά τις δυσκολίες, να εμπιστευθούν τα χρήματά τους στην Ελλάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ