• Big Story

    «Χαμένοι» στον ΕΝΦΙΑ: Ποιοι ωφελούνται και ποιοι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη

    • NewsRoom
    ΕΝΦΙΑ


    Ο ΕΝΦΙΑ του 2018, φαίνεται πως θα προκαλέσει νέο «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση αλλά και για τους πολίτες οι οποίοι θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για άλλη μια φορά.

    Το αίτημα των δανειστών για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει σε νέα δεδομένα, με την κυβέρνηση και τις αρμόδιες Αρχές να γράφουν… από την αρχή τον ΕΝΦΙΑ.

    Όπως όλα δείχνουν οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε λαϊκές περιοχές, ενώ με τα νέα δεδομένα θα μειωθούν οι τιμές στις ακριβές περιοχές, όπως η Βούλα, η Εκάλη και το Ψυχικό.

    Για παράδειγμα, σύμφωνα με την Καθημερινή, αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές της εφορίας στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι από τα περίπου 700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο που ανέρχεται σήμερα η τιμή ζώνης, στα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο (που είναι και το ελάχιστο κατασκευαστικό κόστος).

    Σε περίπτωση που παραμείνουν ως έχουν οι συντελεστές του φόρου, τότε οι ιδιοκτήτες σε περιοχές όπως η Δραπετσώνα θα πληρώσουν αυξημένο φόρο έως και 30%, ενώ, από την άλλη, θα συρρικνωθεί ο ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες στις περιοχές όπου θα γίνουν μειώσεις.

    Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος και ως εκ τούτου αναζητεί λύσεις για να μην υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις που συνεπάγεται μπαράζ αντιδράσεων εκ μέρους των ζημιωμένων.

    Δύο λύσεις προκρίνονται όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς ακινήτων:

    1. Η αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, προκειμένου να εισπραχθεί το απαιτούμενο ποσό και συγκεκριμένα 2,65 δισ. ευρώ σε όσους διαθέτουν μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία.
    2. Nα επιβληθεί ο φόρος σε περισσότερα ακίνητα προκειμένου να εισπραχθεί το ίδιο ποσό. Σημειώνεται ότι μόνο τα αγροτεμάχια εξαιρούνται από τον ΕΝΦΙΑ και αυτά όχι από τον κύριο φόρο αλλά από τον συμπληρωματικό.

    Όποια και αν είναι η απόφαση, το πολιτικό κόστος θεωρείται εξ αρχής δεδομένο, από τη στιγμή που ο – ήδη άνισος και άδικος φόρος – έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων από τους πολίτες που καλούνται κάθε χρόνο να σηκώσουν τεράστια φορολογικά βάρη.

    Την ίδια ώρα, η κρίση στο real estate αποτυπώνεται στους «αριθμούς»: Χαρακτηρστικό είναι ότι το 2017 πραγματοποιήθηκαν μόλις 15.000 αγοραπωλησίες διαμερισμάτων και μονοκατοικιών.

    Πηγές του ΥΠΟΙΚ τονίζουν πάντως πως πρακτικά υπάρχουν εμπόδια στην αναπροσαρμογή των τιμών με βάση τις πραγματικές τιμές, καθώς δεν υπάρχει ικανό δείγμα πωλήσεων ακινήτων για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

     



    ΣΧΟΛΙΑ