• Οικονομία

    Nέο αλαλούμ: Αλλάζουν και πάλι οι αντικειμενικές – Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

    • NewsRoom
    Αύξηση τιμών και ενοικίων των γραφείων και καταστημάτων (πίνακας)


    Αμέσως μετά τις θερινές διακοπές θα ξεκινήσουν οι διεργασίες για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι από την προηγούμενη αναπροσαρμογή των τιμών, η αρμόδια επιτροπή του ΥΠΟΙΚ πιάνει και πάλι δουλειά για να διαμορφώσει τις νέες αντικειμενικές αξίες.

    Οι νέες τιμές θα ισχύσουν από τα μέσα του έτους 2019 και δεν αποκλείεται να τροποποιηθούν όχι μόνο οι τιμές ζώνης, αλλά και οι συντελεστές εμπορικότητας.

    Η επιτροπή προτίθεται ακόμη να εξετάσει και πάλι τον τρόπο προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών τροποποιώντας τους συντελεστές παλαιότητας, προσόψεως, ορόφου κ.λπ., με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέγγιση της πραγματικής αξίας ενός ακινήτου.

    Όλα τα παραπάνω φυσικά θα καθοριστούν και από την προσφορά και τη ζήτηση ανα περιοχή και ανά ακίνητο.

    Αξίζει να σημειωθεί πως την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τόσο το 2019 όσο και το 2020 είχε προαναγγείλει η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν (τον περασμένο Ιούνιο), μη λαμβάνοντας επί της ουσίας υπόψη τις τιμές που είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.

    Η Κομισιόν φαίνεται ότι οι αναπροσαρμογές από την κυβέρνηση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να αναπροσαρμόσουν σταδιακά τις αντικειμενικές αξίες σε ποσοστό τουλάχιστον 50% της εναπομείνασας διαφοράς με τις εμπορικές αξίες το 2019 και να τις ευθυγραμμίσουν πλήρως το 2020.

    Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

    Οι απανωτές αναπροσαρμογές έχουν αντίκτυπο και στον ΕΝΦΙΑ και στους συντελεστές που θα χρησιμοποιηθούν στη φετινή εκκαθάριση του φόρου οι οποίοι θα αλλάξουν τόσο το 2019 όσο και το 2020.

    Εκτιμάται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ιδιοκτητών θα υπάρξουν περαιτέρω επιβαρύνσεις και σε άλλες ελαφρύνσεις.

    Δηλαδή αυτό που αναφέρουν οι μεσίτες είναι ότι σε περιοχές όπως το Μαρούσι, η Κηφισιά, η Φιλοθέη και ο Παπάγος, οι τιμές ζώνης πρέπει να μειωθούν προκειμένου να εναρμονιστούν με τις πραγματικές τιμές. Αντίθετα, σύμφωνα με την «Κ» αναμένονται εκ νέου αυξήσεις στις λαϊκές περιοχές όπως η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι και το Πέραμα. Η εξέλιξη αυτή θα αναγκάσει το οικονομικό επιτελείο να αναδιαρθρώσει πλήρως τον ΕΝΦΙΑ προκειμένου να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις στις λαϊκές συνοικίες. Δηλαδή, οι νέες τιμές μπορούν να εκτινάξουν τον ΕΝΦΙΑ στις φθηνότερες περιοχές και να μειώσουν σημαντικά τον φόρο στις ακριβές περιοχές. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο εισπρακτικός στόχος ύψους 2,65 δισ. ευρώ θα πρέπει να διατηρηθεί για τα επόμενα χρόνια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Σεπτεμβρίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δήμαρχος Ραφήνας: Υπήρχε σχέδιο εκκένωσης, αλλά δεν δόθηκε εντολή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η Seven Energy διεκδικεί τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ: «Απαραίτητες για την ασφάλεια εφοδιασμού»



    ΣΧΟΛΙΑ