• Big Story

    Προσωρινή λύση για το “ακέφαλο” ΤΧΣ


    Ακέφαλο παραμένει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία θα αντιμετωπίσει το διοικητικό κενό που έχει προκύψει, καθώς δεν υπάρχει διευθύνων σύμβουλος από πέρυσι το καλοκαίρι.

    Διότι στις 14 Φεβρουαρίου έληξε η 3μηνη μεταβατική περίοδος,  κατά την οποία η Εκτελεστική Επιτροπή θα μπορούσε να συνεδριάζει και να λαμβάνει αποφάσεις με δύο άτομα -αντί για τρία- δηλαδή με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ερικ Τουρέ και το μέλος (εκπρόσωπος της ΤτΕ) κ. Δ. Φραγγέτη.

    Η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών θα παρέχει τη δυνατότητα στα δύο μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής να λαμβάνουν αποφάσεις, καθώς όπως όλα δείχνουν η θέση του διευθύνοντος συμβούλου δεν πρόκειται να καλυφθεί πριν από το τέλος Μαρτίου. Εξάλλου στις 10 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από υποψήφιους για τη θέση του CEO στο ΤΧΣ, σύμφωνα με την τελευταία προκήρυξη.

    Βέβαια οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί είναι προβληματισμένοι με τους χειρισμούς του  ανεξάρτητου selection panel, το οποίο απαρτίζεται από 6 εμπειρογνώμονες, εκ των οποίων οι 3 -συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου- είναι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, οι 2 εκπροσωπούν το ελληνικό δημόσιο και ένας εκπροσωπεί την ΤτΕ.

    Η δεύτερη προκήρυξη για την πλήρωση της θέσης έχει αυξημένα ποσοστά επιτυχίας καθώς το  selection panel, αύξησε την αμοιβή του  διευθύνοντος συμβούλου στις  270.000 ευρώ ετησίως, όμως την  τελική υπογραφή για το ύψος της αμοιβής θα τη βάλει  ο υπουργός Οικονομικών.

    Και ακριβώς το θέμα της αμοιβής του CEO του ΤΧΣ αποτέλεσε αντικείμενο ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας.

    Στην ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών μεταξύ των άλλων ο κ. Σταϊκούρας σημειώνει ότι:  «οι αποδοχές του διευθύνοντος συμβούλου ήταν στο ύψος των 214.000 ευρώ στο τέλος του 2014, μειώθηκαν «ως απαράδεκτα υψηλές» στις 129.000 ευρώ το Μάιο του 2015, και επανήλθαν με την υπογραφή του 3ου Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2015, στο ύψος των 220.000 ευρώ».

    Ο βουλευτής  ζητάει να μάθει πως θα αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη διοικητική αστάθεια που απορρέει από την αδυναμία πλήρωσης της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου και ποια είναι η θέση του υπουργείου Οικονομικών για το ύψος των αποδοχών του CEO,  υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2012 είχε χαρακτηρίσει υπέρογκες τις αμοιβές στο ΤΧΣ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φωκίων Καραβίας: Αδικούμε τον εαυτό μας και τις προσπάθειες της ελληνικής κοινωνίας, εάν σταματήσουμε τώρα

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: X. Γκότσης: Περίεργες δηλώσεις του προέδρου της Κεφαλαιαγοράς. Θέλει παράλληλο τραπεζικό σύστημα



    ΣΧΟΛΙΑ