• Big Story

    Γιώργος Λογοθέτης: Τριπλό «χτύπημα»

    Γιώργος Λογοθέτης, ναυτιλία

    Γιώργος Λογοθέτης. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Libra Group, Γιώργος Λογοθέτης


    Η ναυτιλιακή Lomar Shipping, της οποίας ηγείται ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Γιώργος Λογοθέτης από το έτος 1995, φέρεται ως η επικρατέστερη ευρωπαϊκή εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το ναυπηγικό πρόγραμμα κατασκευής τριών containerships που θα κατασκευαστούν στη γιάρδα Cosco Guangdong Shipyard στη Νότια Κίνα.

    Ειδικότερα, όπως έγραψε το mononews.gr στις 2 Μαρτίου, τα συγκεκριμένα ναυπηγεία – που αποτελούν θυγατρική του κινεζικού ομίλου Cosco Corporation – έλαβαν παραγγελία για την κατασκευή τριών πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χωρητικότητας 1.750-teu από μια ευρωπαϊκή ναυτιλιακή της οποίας η ταυτότητα δεν έχει γίνει γνωστή.

    Ωστόσο, οι brokers ισχυρίζονται ότι η Lomar Shipping του Γιώργου Λογοθέτη είναι η ναυτιλιακή εκείνη που έχει «κλειδώσει» αυτή την παραγγελία, καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία είχε παραγγείλει από τον Αύγουστο του 2016 τρία τέτοια πλοία στην Cosco Guangdong υπογράφοντας ένα συμβόλαιο που προέβλεπε options για ακόμη τρία όμοιας χωρητικότητας.

    Τουτέστιν, τα εν λόγω containerships – σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των brokers – αποτελούν τις τελευταίες αυτές options που αποφάσισε να εξασκήσει ο κ. Λογοθέτης στη συγκεκριμένη γιάρδα, με το συνολικό κόστος να εξακολουθεί, ωστόσο, να παραμένει μυστήριο.

    Η παράδοσή τους στο στόλο της Lomar έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί ανάμεσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2018 και στα πρώτα δύο τρίμηνα του 2020.

    Σημειώνεται ότι η Lomar διαθέτει έναν διευρυμένο στόλο που αποτελείται από 80 πλοία, εκ των οποίων, τα 50 είναι πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων τύπου sub-panamax.

    Λογοθέτης Lomar
    Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maine Trader της Lomar Shipping είναι χωρητικότητας 4.990-teu και κατασκευής του έτους 2004

    Η επένδυση στον κλάδο της ενέργειας

    Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γράψει το mononews.gr, ο κ. Λογοθέτης ήδη έχει εισέλθει και στην ελληνική αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς η Euroenergy (θυγατρική του Ομίλου Libra) επενδύει σε τρία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 120 MW σε Βοιωτία και Κεφαλονιά, αυξάνοντας σημαντικά το μερίδιό της στον συγκεκριμένο κλάδο.

    Πρόκειται για τρία αιολικά πάρκα για την απόκτηση των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, η Euroenergy έχει συμφωνήσει εδώ και λίγους μήνες με τη γαλλική EdF, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, και πλέον απομένουν μόνο τα τυπικά από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να οριστικοποιηθεί το deal, η αξία του οποίου προσδιορίζεται κοντά στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

    Η Euroenergy διαθέτει ήδη στην Ελλάδα τρία αιολικά πάρκα με ισχύ 72 MW, τέσσερα φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 7 ΜW και τέσσερα projects βιοαερίου ισχύος 1 MW το καθένα, και με την επένδυση αυτή θα ξεπεράσει τα 200 MW, και θα αναδειχθεί σε μία από τις ισχυρότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κ. Κωνσταντακόπουλος: Συνεχίζει την εκκαθάριση παλιών πλοίων η Costamare, κόντρα στο ρεύμα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Astican: Το success story των αδελφών Λασκαρίδη στην Ισπανία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Π. Παππάς: Βγήκε στην αγορά για καράβια;



    ΣΧΟΛΙΑ