• Τράπεζες

    Το νέο τραπεζικό τοπίο: Πώς θα λειτουργήσουν και θα στελεχωθούν τα SPVs – Όλα τα ονόματα


    Τέσσερις συστημικές τράπεζες και δύο-τρία «μεγάλα οχήματα» που θα διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια συνθέτουν το τραπεζικό τοπίο της επόμενης δεκαετίας σε ό,τι αφορά το ελληνικό banking. Ταυτόχρονα έρχονται σαρωτικές μετακινήσεις υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών προς αυτά τα οχήματα ειδικού σκοπού (SPV). Σύσσωμες οι διευθύνσεις διαχείρισης καθυστερήσεων των τραπεζών θα «μετακινηθούν» για να στελεχώσουν τα «οχήματα», των οποίων θα ηγηθούν πολύ γνωστά ονόματα του banking, που γνωρίζουν την υπόθεση «κόκκινα» δάνεια. Είναι εκείνοι οι τραπεζίτες που μετέχουν και στο NPL Forum της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Υπολογίζεται ότι 3.000 με 3.500 υπάλληλοι θα αναλάβουν δράση στα SPV.

    Ήδη στην τραπεζική αγορά είναι «κοινό μυστικό» ότι του SPV της Eurobank θα ηγηθεί ο αναπληρωτής CEO της τράπεζας κ. Θόδωρος Καλαντώνης. Πολύ πιθανό είναι να τον ακολουθήσει και ο κ. Τάσος Πανούσης, γενικός διευθυντής της τράπεζας, που έχει υπό την εποπτεία του τη διαχείριση των προβληματικών δανείων λιανικής.

    Οι συστημικές τράπεζες λοιπόν, αφού μεταφέρουν τα προβληματικά χαρτοφυλάκια τους στα SPV θα επιστρέψουν και πάλι στις τραπεζικές εργασίες και κυρίως στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

    Από την άλλη, οι εταιρείες ειδικού σκοπού θα είναι στην ουσία bad banks, που θα αναλάβουν να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο να «καθαρίσουν» την πραγματική οικονομία από το βαρίδι των «κόκκινων» δανείων. Διότι με τη μεταφορά των προβληματικών δανείων στα SPVs τα βιβλία των τραπεζών «καθαρίζουν» λογιστικά.

    Όμως το πρόβλημα θα εξακολουθεί να υπάρχει, με αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία καθώς «δέσμιοι» των κόκκινων οφειλών είναι χιλιάδες δανειολήπτες, επιχειρηματίες, επαγγελματίες, αγρότες και ιδιώτες.

    Παράλληλα ο ρόλος των SPV θα είναι κομβικός για την πορεία -και την επιστροφή στην κερδοφορία- των συστημικών τραπεζών, αφού το έσοδο από τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεταξύ των άλλων θα πληρώνει τα κουπόνια στα senior ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες για τα προβληματικά δάνεια που θα μεταφέρουν στα οχήματα.

    «Μπορεί να χρειαστούν ακόμα 10 χρόνια για να διευθετηθεί απόλυτα το θέμα «κόκκινα» δάνεια», λέει στο mononews.gr τραπεζίτης και συνεχίζει: Το 2019, δίπλα στις συστημικές τράπεζες θα δούμε να στελεχώνονται τα πρώτα «οχήματα» τα οποία θα αναλάβουν να επαναφέρουν το σύστημα σε ορθή πορεία.

    Προς το παρόν σχέδια που δίνουν λύση στο οξύ πρόβλημα των 84,7 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων, έχει ανακοινώσει η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα σχέδια αυτά αναμένεται να πάρουν το «πράσινο φως» από τις ευρωπαϊκές αρχές μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 και να μπουν σε εφαρμογή προς το τέλος του 2019 με αρχές του 2020.

    Μέχρι στιγμής μόνο η Eurobank έχει δρομολογήσει να «φύγει» μπροστά με δικό της όχημα και με στόχο τη μείωση του προβληματικού της χαρτοφυλακίου στο 6% με 8% μέχρι το τέλος του 20121.

    Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες τρεις συστημικές εξετάζουν και δικές τους λύσεις, ανάλογες με αυτήν της Eurobank ή με τιτλοποιήσεις στη λογική του σχεδίου της Attica Bank.

    Να σημειωθεί ότι στην Εθνική Τράπεζα το θέμα «κόκκινα» δάνεια διαχειρίζονται ο κ. Ιωάννης Βαγιονίτης, Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων και ο κ. Κώστας Βόσικας, γενικός διευθυντής που «τρέχει» τη διαχείριση του προβληματικού επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας.

    Στην Τράπεζα Πειραιώς, το έργο της μείωσης των καθυστερούμενων οφειλών συντονίζει ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Piraeus Legacy Unit, ενώ το κομμάτι της διαχείρισης των μη καταγγελμένων δανείων λιανικής «τρέχει» ο κ. Γιάννης Σειραδάκης.

    Τον συντονισμό των κινήσεων για τον περιορισμό των προβληματικών δανείων στην Alpha Bank έχει αναλάβει από τον Μάρτιο του 2017 ο κ. Αρτέμιος Θεοδωρίδης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Alpha. Το «κόκκινο» επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο διαχειρίζεται ο εντεταλμένος γενικός διευθυντής της τράπεζας κ. Θόδωρος Αθανασόπουλος και τα προβληματικά δάνεια λιανικής ο εντεταλμένος γενικός διευθυντής κ. Περικλής Κιτριλάκης.

    Να σημειωθεί επίσης ότι ο κ. Καλαντώνης είναι και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και ο κ. Γεωργακόπουλος είναι επικεφαλής του Διατραπεζικού Forum Διαχείρισης προβληματικών Δανείων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φεύγουν 5.000 τραπεζοϋπάλληλοι το 2019

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurobank: Ο Θοδωρής Καλαντώνης επικεφαλής στην εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων FPS



    ΣΧΟΛΙΑ