• Big Story

    Μνήμες Pirelli ξυπνάει η E. Gold. O Π. Σκουρλέτης επιβάλει στην εταιρία πρόστιμα 1,7 εκατ

    Πάνος Σκουρλέτης


    Σύγκρουση σε όλα τα μέτωπα μεταξύ κυβέρνησης και της καναδικής εταιρίας Eldorado Gold η οποία έχει επενδύσει στην Ελλάδα πάνω από 100 εκατ. ευρώ . Μετά τις ανακοινώσεις της πολυεθνικής  που κατέχει το Μεταλλείο στις Σκουριές , το υπουργείο αιφνιδιαστικά σε μια κίνηση πανικού ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκαν πρόστιμα ύψους 1,7 εκ ευρώ. Πρόκειται προφανώς για μια άστοχη ενέργεια την ώρα μάλιστα που είναι υπό απόλυση 1.100 εργαζόμενοι. Τα πρόστιμα υπεβλήθησαν λίγες ώρες πριν την συνάντηση των επικεφαλής της εταιρίας με τον υπουργό κ. Πάνο Σκουρλέτη. Πολιτικοί παρατηρητές θυμίζουν την περίπτωση της Pirreli τότε που η Ιταλική εταιρία έκλεισε το εργοστάσιο την Πάτρα αφήνοντας άνεργους 1000 εργαζόμενους.

    Διαβάστε ακόμα: Άπαντες κατά κυβέρνησης για Σκουριές: Τα δανεικά τελείωσαν-Ιδιωτικά κεφάλαια ΤΩΡΑ!

    skourletis 2

     

    Τα πρόστιμα 

    Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις εγκρίθηκαν, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη (φωτό), οι εισηγήσεις του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος (Επιθεώρηση Βορείου Ελλάδος) για την επιβολή στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ.» προστίμων συνολικού ύψους 1.734.300 ευρώ για 21 παραβάσεις της νομοθεσίας, οι οποίες ελέγχθηκαν και διαπιστώθηκαν την περίοδο από το 2012 έως και τα μέσα του 2014.

    Η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έγινε λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη τύπου της διοίκησης της Eldorado Gold με την οποία επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην αδειοδότηση της επένδυσης. Στην ίδια συνέντευξη ανακοινώθηκε η αναστολή των εργασιών και εκατοντάδες απολύσεις αν δεν αδειοδοτηθεί το έργο εντός του προσεχούς τριμήνου. Προηγήθηκε η «αντεπίθεση» Σκουρλέτη που υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς αλλά και η επίθεση στην τακτική της κυβέρνησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Παράλληλα επιχειρηματικοί φορείς έκαναν έκκληση να υπάρξει συνεννόηση ώστε να μην ακυρωθεί μια μεγάλη ιδιωτική επένδυση.

    Να σημειωθεί ότι σήμερα έχει προγραμματιστεί ραντεβού του επικεφαλής της Eldorado Gold με τον Πάνο Σκουρλέτη.

    eldorado-gold

    Διαβάστε επίσης: Eldorado: Απολύονται 1100 εξαιτίας πολιτικών παιχνιδιών. Θέλουμε να μείνουμε

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου:

    Οι παραβάσεις χωρίζονται σε αυτές που αφορούν στο Υποέργο Μαύρων Πετρών και εγκαταστάσεων Μαντέμ Λάκκου των Μεταλλείων Κασσάνδρας στο Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής και σε αυτές που σχετίζονται με το Υποέργο Ολυμπιάδας Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

    Πρόκειται για τα αποτελέσματα ελέγχων που για χρόνια έμεναν «ξεχασμένα» σε συρτάρια με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών και των κυβερνήσεων οι οποίες είχαν την αρμοδιότητα, αλλά όπως φαίνεται όχι και τη βούληση, να επιβάλλουν την νομιμότητα, να προστατέψουν το περιβάλλον, να ελέγξουν τις συγκεκριμένες δραστηριότητες και να προφυλάξουν τους κατοίκους της περιοχής και τους ίδιους τους εργαζόμενους σε αυτές, όπως επίσης και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον.

    Η νέα κυβέρνηση χρειάστηκε να λάβει ειδικότερα μέτρα, ενώ δεν θα έπρεπε, για το αυτονόητο. Έτσι ώστε να διαπιστωθούν οι συγκεκριμένες παραβάσεις και να επιβληθούν τα πρόστιμα που αυτές συνεπάγονται. Γιατί είχε και την ευθύνη, αλλά και τη βούληση να το πράξει, παρ΄ότι έγινε αποδέκτης επικρίσεων για την προσπάθειά της να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον, από υποστηρικτές της άποψης ότι σε αυτή τη χώρα η νομιμότητα έρχεται σε κάθε περίπτωση σε αντίθεση με την ανάπτυξη, και ως εκ τούτου η ανομία είναι αυτή που προσελκύει τις επενδύσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ